2011. november 23., szerda

Az utolsó napsugarak: Sült cukkini fűszeres paradicsomszószban

Nem kifejezetten őszi és téli étel, de idetévedt. Kaptunk cukkinit, volt itthon ez-az és lett belőle egy igazán színes, jókedvre derítő étel. Ha nem is szezonális, de legalább néhány órára napsütést hozott a ködös hétköznapokba. S nem sértődünk meg, ha csak jövő nyáron próbáljátok ki...
Az ötletet Ching-He Huang adta, aki kínaiként Angliában és Amerikában népszerűsíti az igazi kínai konyhát. A BBC felvett vele egy sorozatot, melyben a kínai konyha különböző arcait és régióit mutatja be. Minden alkalommal ellátogat Anglia egy kisvárosába, tengerpartjára vagy éppen a londoni kínai negyedben főz az utcán. A közös a különböző helyszínekben az, hogy vadidegen embereknek mutatja meg a kínai konyha sajátosan gazdag világát, ami az európai átlag ember számára legtöbbször rejtve marad. A kínai konyhának ugyanis nem sok köze van az általunk ismert kínai büfés kajához - nem nyúlik, nem zsíros, és ananászt sem nagyon láttam még csirke mellett a tányérjaikon.
Ching az egyik részben egy csirkés ételt főzött, amire egy robotgépben összeturmixolt fűszeres paradicsomszószt tett. Meglepő volt, mert eddig a kínai szószoknál mindig megpirítottuk a fokhagymát a gyömbérrel olajon, aztán bele a többit. Na ezt ki kellett próbálnunk, gondoltuk. Cukkinit használtunk hozzá, amit előtte keményítőbe forgatva kisütöttünk, erre került a szósz és egy kevés sült paprika. Egészen jól működött...

Sült cukkini fűszeres paradicsomszósszal
Hozzávalók (4 személyre)
  • 3 közepes cukkini, 2 cm-es hasábokra vágva
  • 2 paprika, hosszúkás csíkokra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • hüvelykujjnyi gyömbér, megtisztítva és felaprítva
  • 1/2 liter házi paradicsomlé vagy hámozott paradicsom szósszal együtt összeturmixolva
  • 3 újhagyma, megmosva és felaprítva
  • 1 tk csili, felaprítva
  • 3 ek keményítő
  • kb. 1 dl olaj
  • 3 ek világos szójaszósz
  • fél citrom leve
  • aprított korianderzöld (ízlés szerint elhagyható)
1. Keverjük ki a szószt: tegyük konyhai robotgépbe a paradicsomlevet, gyömbért, fokhagymát, újhagymát, csilit. Ha nincs robotgépünk, használjunk botmixert. Tegyük félre a szószt, amíg elkészítjük a zöldségeket.
2. A keményítőt keverjük ki annyi vízzel, hogy a palacsintatésztánál egy kicsit hígabb állagú masszát kapjunk.
3. Tegyük oda az olajat melegedni.
4. Amikor az olaj forró, kezdjük el beleforgatni a cukkinihasábokat a keményítős masszába, amiket azonnal tegyünk a forró olajba. Hagyjuk megpirulni az egyik oldalukat, mielőtt átfordítanánk a másikra. Süssük aranybarnára őket.
5. Miután elkészültünk a cukkinikkel, süssük meg a paprikacsíkokat is - kapjanak ezek is egy kis színt.
6. Keverjük össze a cukkinit, a paprikát, Öntsünk rá szójaszószt, majd a fűszeres paradicsomszószt. Egy percre tegyük vissza a tűzre, és rottyantsuk össze.
Ha szeretjük és van otthon, szórjuk meg korianderzölddel. Jázminrizzsel és néhány csepp citromlével tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése