2011. november 29., kedd

Egy tészta négy recept: gőzgombóc, lepény, lángos, kenyér

Töltött gőzgombóc paradicsomszósszal és márványtojással

Ha van egy kiló lisztünk otthon, fejedelmi lakomát csaphatunk. Lisztből ugyanis rengetegféle étel készíthető. Ráadásul olcsón és gyorsan. 
Váratlan vendégek képesek meglepni az embert, ha nincs otthon túl sok alapanyag. Ilyenkor zavarban vagyunk, hogy mivel is kínáljuk az éhes vándort. Ha van otthon liszt, akkor nagyobb baj nem lehet, hiszen gyorsan összedobhatunk egy lángost, egy lepényt, pizzát, kenyeret vagy akár egy kicsit egzotikusabb ételt is - gőzgombócot.
Nem kell mindig feltétlenül drága és különleges hozzávalókat használni tehát, hogy meglepő étel kerüljön az asztalra - néha a legalapvetőbb alapanyagból is készülhet érdekes fogás.
A napokban azt teszteltük, hogy mi mindent lehet csinálni 1 kg lisztből. Ugyanazt az alap tésztareceptet használtuk minden fogásnál - lángos, lepény, gőzgombóc, kenyér - , csak a mennyiségek változtak.

Alap kelt tészta recept
Hozzávalók
  • 12,5 dkg BL 80-as liszt (kenyérlisztként is árulják), ha nincs sima fehér liszt
  • 0,5 dl víz
  • 1/2 csapott tk só
  • csipetnyi cukor
  • élesztő (csomagoláson meg van adva, hogy mennyi liszthez használandó, ennek megfelelően osszuk a tasakot)
  • olaj a sütéshez
1. Lepény
- 1 főre 2 lepényt számoljunk, ami kb. 12,5 dkg lisztből készül el. Attól függően, hogy hány főre készítjük, szorozzuk fel a hozzávalókat.
- Az élesztőt futtassuk meg egy kevés vízben a csipetnyi cukorral: tegyük egy csészében meleg helyre, pl. a radiátorra. Akkor jó, ha hab jelenik meg a tetején.
- A liszthez keverjük hozzá a sót, majd a felfutott élesztőt. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet a megadott mennyiség szerint. Gyúrjuk össze a tésztát.
- Osszuk a tésztát annyi részre, ahány lepényre számoltuk a lisztet.
- Kiolajozott, felhevített vasserpenyőben vagy vastag teflonserpenyőben süssük mindkét oldalát pár percig, amíg elkezd hólyagosodni, és sötét foltok jelennek meg rajta.

2. Lángos
- 1 főre 12,5 dkg lisztet számoljunk, amiből két vékonyabb vagy egy vastagabb és nagyobb lángos készülhet.
- Az élesztőt futtassuk meg egy kevés vízben a csipetnyi cukorral: tegyük egy csészében meleg helyre, pl. a radiátorra. Akkor jó, ha hab jelenik meg a tetején.
- A liszthez keverjük hozzá a sót, majd a felfutott élesztőt. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet a megadott mennyiség szerint. Dagasszuk 3-4 percig. Ilyen mozdulatokkal.
- Tegyük meleg, nem huzatos helyre kelni min. fél órára, de lehet egy órára is.
- Osszuk a tésztát annyi részre, ahány lángosra kimértük a lisztet.
- Belisztezett kézzel formázzuk belőle kerek vagy hosszúkás lángosokat, ha van időnk, hagyjuk így is kelni 15-20 percig.
- Melegítsük fel egy lábasban olajat - legyen a lábasban min. 1,5 cm magasan az olaj!
- Süssük mindkét oldalát aranybarnára.

3. Gőzgombóc
- Készíthetünk sima töltetlen gombócokat, de meg is tölthetjük. A töltetlen gombóc esetében 12,5 dkg két gombóc jön ki, ez egy főre köretként bőven elegendő. Töltött esetében három lesz ennyi lisztből - ez egy mártással akár főételnek is megteszi, főleg, ha van valamilyen levesünk.
Mit töltsük bele? Pirított zöldséget, gombát, sült tojással kiegészítve az előzőeket vagy akár pirított és fűszerezett darált húst.
- Az élesztőt futtassuk meg egy kevés vízben a csipetnyi cukorral: tegyük egy csészében meleg helyre, pl. a radiátorra. Akkor jó, ha hab jelenik meg a tetején.
- A liszthez keverjük hozzá a sót, majd a felfutott élesztőt. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet a megadott mennyiség szerint. Gyúrjuk össze a tésztát.
- Hagyjuk kelni legalább fél órán át.
- A tésztából csináljunk hosszú hurkát, amit vágjunk annyi részre, ahány gombócra kimértük a lisztet.
- Ha töltjük, lapítsuk ki, és tegyük bele a tölteléket, a tetején húzzuk és nyomkodjuk össze. Ha töltetlen, hagyjuk így. Mindkét esetben hagyjuk kelni 15-20 percig.
- Amíg kelnek a gombócok, készítsük elő a gőzölőt:
1. ha van bambuszgőzölőnk, használjuk ezt, ahogyan máskor is szoktuk
2. ha nincs gőzölőnk, akkor rögtönözzük egyet: két lehetőségünk van.
a. Van tésztafőző-betétes lábasunk. Ezt annyi vízzel töltsük meg, hogy a tésztafőző-betét ne legyen vizes. A betétet kiolajozzuk. Felforraljuk a vizet, és amikor fő, a betétbe tesszük a gombócokat - hagyjunk köztük némi helyet, mert kétszeresére dagadnak -, és fedő alatt kb. 10-15 perc alatt készre gőzöljük.
b. Egy nagy serpenyőben vagy wokban készítjük: a lábas vagy wok közepére fejjel lefelé teszünk egy csészét,

feltöltjük annyi vízzel, hogy a csészét kb. félig lepje el.

Felforraljuk a vizet. A csészére egy kiolajozott tányérra tesszük a gombócokat, és fedő alatt kb. 10-15 perc alatt készre gőzöljük.


4. Kenyér: elsősorban friss fogyasztásra
-  50 dkg lisztet használjunk, és ehhez szorozzuk fel négyszeresére az összes hozzávalót.
- Az élesztőt futtassuk meg 1 dl vízben a csipetnyi cukorral: tegyük egy csészében meleg helyre, pl. a radiátorra. Akkor jó, ha hab jelenik meg a tetején.
- A liszthez keverjük hozzá a sót, majd a felfutott élesztőt és a maradék vizet. Dagasszuk legalább 10 percig így.
- Hagyjuk kelni 2 órán át meleg, huzatmentes helyen.
- 10 perccel a sütés előtt melegítsük be a sütőt 200 fokra.
- Olajozzunk és lisztezzünk ki egy tepsit, erre tegyük a megkelt tésztát, vágjuk be a tetejét, és tegyük a meleg sütőbe.
- Süssük fel órán át, utána 5-10 percenként kenjük meg vízzel a tetejét vagy spriccoljunk rá némi vizet. Süssük még kb. fél óráig.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése