2011. november 21., hétfő

Főzés ősszel

Szerzetesek körtéje

 Az Öt Elemes táplálkozásban nagy szerepet kap a szezonalitás, mely csak részben jelenti az éppen aktuális alapanyagok használatát. Az Öt Elem változásait szem előtt tartva ugyanis az alapanyagok hatása illetve a főzési technikák is fontos szerepet kapnak.
Az Öt Elemes főzés több szinten törekszik a harmóniára: egyrészt az ételen belül az Öt Elem kiegyensúlyozásával az ízek, színek és textúrák harmóniáját keresi, másrészt azonban törekszik egy olyan egyensúlyi helyzet kialakítására, mely során figyelembe veszi a környezetet és testet egyaránt. Az Öt Elemes konyhától tehát szinte elválaszthatatlan a tudatos táplálkozás, mely legalább akkora hangsúlyt fektet a megelőzésre, mint a gyógyításra.

Ősszel illetve tél elején a Fém Elem az  uralkodó, így az ehhez tartozó belső szervekre kell fokozottabban odafigyelnünk: novemberben a Tüdőre, decemberben a Vastagbélre. A Fém Elem gyengítő hatása többféleképpen ellensúlyozható: ízekkel és alapanyagok tudatos és kúraszerű használatával. Érdemes olyan alapanyagokat választani, melyek táplálják a Tüdőt, ami ilyenkor erősen legyengül - nem véletlen tehát a sok náthás megbetegedés -, és tisztítják a Vastagbelet, ahol szinte mindig többlet alakul ki. A két kulcsszó tehát a Tüdő és a Vastagbél tekintetében a védelem és a tisztítás.
Ennek érdekében fogyasszunk kicsit több keserű és csípős ételt. A csípős íz a Fém Elem saját íze, mely képes felszabadítani a lerakódott nyálkát, emellett pedig erősen melegítő hatása is van.  E két tulajdonsága a meghűléses időszakban kifejezetten jól használható. Tovább erősíthető ez a hatás, ha csípős fehér színű ételeket eszünk, amilyen például a torma vagy a jégcsapretek. 
A fűszerek közül a fehér mustármag érdemel kiemelt figyelmet ilyenkor, ugyanis egyaránt hat a Tüdőre és a Vastagbélre: melegíti a Tüdőt, tisztítja a nyálkát, elsősorban fehér váladékos köhögésnél ajánlott. A Vastagbelet pedig kúraszerűen alkalmazva tisztítja: áztassunk be két héten keresztül minden este 1 teáskanál mustármagot 1 dl vízbe, reggel ébredés után igyuk meg. (Fogjuk be az orrunkat, mert büdös. Viszont hatásos!!) Egy kevésbé idegrendszert próbáló megoldás ugyanez a kúra lenmaggal - 1 teáskanállal beáztatni este, reggel meginni -, ugyanis nem büdös, viszont rosttartalma miatt legalább annyira hatékony...
Figyelemre méltó gyógynövény még a kínai szerzetesek körtéje - gyógynövényboltokban kapható Dr. Chen patikás termék - , ami még finom is, nem csak hatékony. Erősen édes íze miatt akár ízesítésre is használható, gyömbérrel együtt teaként fogyasztva a Tüdő igazi gyógyírt kap.
A magok közül érdemes ilyenkor fenyőmagot enni, ugyanis nedvességgel látja el a Tüdőt és a Vastagbelet.
A gabonák között tisztító hatású - magas rostanyagtartalmánál fogva - a barnarizs.
A szezonális zöldségek körében a hagymafélékre, a tormára, a céklára érdemes odafigyelni: melegítenek, nedvesítik a Tüdőt és a Beleket, így erősen tisztító hatásúak.
A keserű íz a Tűz Elemhez tartozik, mely a gátló ciklusban képes gyengíteni a Fém Elem felerősödött hatását, hiszen a tüzet felélesztve képes felemészteni a Fémet. Csempésszünk be tehát egy kevés keserű ételt a hétköznapjainkba. Kísérletezhetünk kedvünkre például a hajdinával, különféle fűszerekkel (kakukkfű, rozmaring, zsálya, oregánó), kakaóval, juh- és kecskesajtokkal, kelbimbóval, salátafélékkel, cikóriával. Igyunk zöld teát, ami nem csupán kellemesen melegít, hanem erőteljesen serkenti az emésztést is. Ennek érdekében igyunk étkezés előtt húsz perccel egy csészével - aperitifként, ami felkészíti a gyomrot az étkezésre -, illetve evés után.

Speciális betegségek és személyes konstellációk alapvetően változtathatják meg  a felállást. Ha valamilyen betegséget észlelünk, akkor érdemes szakemberhez fordulni illetve tüzetesebben utánanézni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése