2011. november 22., kedd

Francia mustár mézzel


Az saját készítésű ajándékok jó alternatívát nyújthatnak, hiszen mindenki szereti, ha olyan személyes ajándékot kap, amit valaki kitalált, elkészített, becsomagolt, egy szóval foglalkozott vele. Lehet barkácsolni, zoknit kötni(!), hímezni és horgolni, de kotyvasztani is érdemes, ugyanis az emberek szeretik a hasukat.
Miután a boltokban szinte kizárólag olyan mustárokat lehet kapni, ami telis-tele van mindenféle színezékkel és tartósítószerrel - talán csak a nagyon olcsó(!) mustárok jelenteken kivételt -, érdemes nekiállni egy adag mustár elkészítésének. Biztosan fognak örülni a barátaink, ha a mikuláscsomagból a csokik mellett egy üveg mustár is kibújik.
Nagyon olcsó, rövid idő alatt elkészül, rendkívül egyszerű elkészíteni, és viszonylag nagyobb mennyiség lesz belőle.
Fehér mustármagot a bioboltban vegyünk - sokkal olcsóbb és jobb minőségű árut kapunk -, a többi hozzávalónál pedig ügyeljünk a minél jobb minőségre. Miután alig kell hozzá valami, nem kell sokat költenünk, hogy egy fantasztikus hozzávalókból készült, igazán ízletes mustárt készítsünk.
Az alapreceptet ízlésünk szerint bármilyen hozzávalóval tovább gazdagíthatjuk: tehetünk bele zöldfűszereket, egész fekete mustármagot, egész csillagánizst (nagyon szép!) vagy bármit...

Francia mustár mézzel
Hozzávalók (4 db 2dl-es üveghez)
  • 30 dkg fehér mustármag, kávédarálóban megőrölve
  • 3 dl fehér bor
  • 2 dl almaecet
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk só
  • 1 gerezd fokhagyma, péppé zúzva
  • 2 ek méz
1. Melegítsük fel az ecetet és 2 dl bort. Öntsük mindkettőt a mustármagporra. Hagyjuk állni lefedve 2 órán keresztül.
2. Keverjük hozzá a fűszereket, a mézet, a fokhagymát. Ha nem elég krémes az állaga öntsük hozzá a maradék 1 dl bort.
3. Töltsük tisztára mosott üvegekbe.
Hűvös helyen hónapokig eláll.

1 megjegyzés:

  1. Ez super lett! Minden megajándékozottnakk nagyon ízlett... én alig tudtam enni belőle... :)

    VálaszTörlés