2011. november 9., szerda

Fűszeres pattogatott kukorica


Fűszeres pattogatott kukoricával egy barátunk lepett meg minket először, amikor látta, hogy majdnem összeesünk a fáradtságtól és az Isten hidege is megvesz minket. Nagyon jól esett, pedig éhesek sem voltunk. A gesztus, a meglepő kombináció és a meleg-ropogós étel együtt levett minket a lábunkról.
Aztán itthon is kipróbáltuk, és mivel pofonegyszerűen elkészíthető, szinte mindig van itthon pattogtatni való kukorica.
Szinte bármivel fűszerezhetjük: babérlevél, zsálya, rozmaring, kakukkfű, csili... Ha van otthon sörélesztőpehely, azzal is szórjuk meg, miután elkészül.
Akár bulikhoz is jöhet, jól csúszik rá a sör...
Pattogtatni való kukoricát venni két helyen érdemes: leginkább a piacon néniknél vagy a Dm-ben. A pattogtatáshoz válasszunk egy nagy, vastag falú lábast fedővel. Legyen nagy (legalább 10 literes) a lábas, hogy legyen helye a kipattogott kukoricáknak; vastag falú, hogy ne égjenek meg a magok, mielőtt illetve miközben kipattognak; fedőre pedig mindenképpen szükség van, mivel a fazékban felgyülemlő hő hatására kezdenek el pattogni a kukoricaszemek.

Fűszeres pattogatott kukorica
Hozzávalók (4 személyre)
  • 15 dkg pattogtatni való kukorica 
  • 10 dkg vaj 
  • 4-5 babérlevél 
  •  
  • 3 ek sörélesztő-pehely 
1.  Olvasszuk fel a vaj felét a lábasban, szórjuk bele a kukoricamagokat és a babérlevelet, forgassuk össze, majd tegyük rá a fedőt. Tartsuk nagy lángon, és közben rázogassuk időnként a fazekat a tűz fölött.
2. A szemek egy idő után - 2-3 perc - elkezdenek pattogni a fedő alatt, amit ne vegyünk le róla, mert különben a konyha minden pontján találunk a legközelebbi takarításkor kipattogott kukoricaszemeket. (Ezt nem nagyon lehet megállni, szerintem először mindenki belenéz...)
3. Addig tartsuk és rázogassuk a lábast a tűz fölött, amíg hallunk durranásokat a fazékból.
4. Vegyük le a tűzről a lábast, tegyük bele a maradék vajat, sózzuk meg, szórjuk rá a sörélesztőt, ha van, és forgassuk jól össze.
5. Melegen tálaljuk.
A sült babérlevél különösen jó csemege - ne vesszetek össze rajta!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése