2011. november 2., szerda

Fűszeres sütőtök aszalt sárgabarackkal és árpával


Egy szakácskönyv akkor jó, ha inspirál annyira, hogy elővegyük a kötényt és hozzákezdjünk főzni. Legtöbbször aztán nem pontosan ugyanaz az étel kerül a tányérokra, mint ami a könyvben szerepel, ettől függetlenül azonban mégis a könyv írójáé a babérkoszorú. Egy ilyen nagyon inspiráló szakácskönyv Yotam Ottoleghi Plenty című könyve, mely a zöldségkonyhát végre teljesen más színben mutatja meg. A vegetarizmus itt nem érdem, sőt még csak nem is valami különösen érdekes dolog. Talán azért, mert ő maga nem vega, hanem egyszerűen csak főz, mégpedig színesebbnél-színesebb zöldségekből fantasztikusan izgalmas kombinációkat. Így a vegetáriánus receptek  inkább ínycsiklandóan izgatóak, és csak másod sorban egészségesek. Mert persze azok. Kiváló alapanyagok, jól átgondolt párosítások...

A könyvben szereplő sütőtökös kuszkuszt (The ultimate winter couscous - az igazi téli kuszkusz) árpával készítettük el, és néhány momentumot megváltoztattuk az elkészítési eljárásban is, az étel hangulata azonban ugyancsak "ottoleghis" maradt... Szerencsére!

Fűszeres sütőtök aszalt sárgabarackkal és árpával
Hozzávalók (4 személyre)
 • 50 dkg sütőtök, tisztítva és felkockázva
 • 20 dkg sárgarépa, tisztítva és felkockázva
 • 15 dkg pertezselyemgyökér, tisztíva és felkockázva
 • 1 nagyobb hagyma
 • 2 fahéjrúd
 • 4 csillagánizs
 • 3 babérlevél
 • 1 ek frissen reszelt gyömbér
 • 1/4 ek őrölt kurkuma
 • 1/2 csípős paprika, felszeletve
 • 1 tk chili, összetörve
 • 1 maroknyi szárított sárgabarack, apró darabokra vágva
 • 1/2 sóban eltett citrom, egészen apróra felvágva
 • olaj
 • 1 nagy csokor petrezselyemzöld vagy korianderzöld (ízlés szerint)
 • 25 dkg árpa
1. Készítsük elő az összes alapanyagot.
2. Tegyük oda főni az árpát ötszörös mennyiségű vízben. Kb. 15 perc alatt készre fő, és le lehet szűrni.
3. Közben készítsük el a zöldségeket: Kb. 1 dl olajon futtassuk meg a hagymát, és dinszteljük néhány percig. Adjuk hozzá a sárgarépát és a gyökeret.
4. Adjuk a zöldségekhez a fűszereket: először a gyömbért, majd az összes többit. Fedő alatt pároljuk 10-15 percig, hogy a zöldségek megpuhuljanak, és kibontakozzon a gyökérzöldségek édeskés íze.
5. Közben hevítsük fel a wokot, öntsünk bele 1 dl olajat - így is melegítsük egy-két percig -, majd adjuk hozzá a tököt és pirítsuk magas lángon néhány percig, majd fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul - kb. 10 percig.
6. Keverjük a tököt a többi zöldséghez. Adjuk hozzá a felvágott sárgabarackot és a citromot. Rottyantsuk össze.
7. Ízesítsük ízlés szerint sóval, chilivel.
8. Keverjük hozzá az árpát fele zöldség, fele árpa arányban.
9. Mielőtt felszolgáljuk szórjuk meg felaprított petrezselyemmel vagy korianderzölddel.

Öt Elem szerinti hatása:
A sütőtök a Lépre és Hasnyálmirigyre hat. Melegíti a testközepet. Javítja a Qi keringését. Nem véletlen, hogy ősszel érik be, így ilyenkor juthatunk hozzá legtermészetesebben. A hideg napok beálltával melegítő és élénkítő hatása nagyon is jótékony.
A gyökérzöldségek - sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller stb. - ugyan egész évben rendelkezésre állnak, télen azonban fokozottan rá vagyunk utalva a fogyasztásukra, hiszen természetes körülmények között leginkább ezek állnak el sokáig. Ez mutatja, hogy e zöldségek Jingdúsak, és emiatt rendkívül táplálóak, hosszan megőrzik ásványi anyag készleteiket.
Az árpa az Öt Változó Állapot közül a Föld elemhez társítható. Ennek megfelelően a Földhöz tartozó szervekre hat: erősíti a Lépet, Hasnyálmirigyet, a Gyomrot pedig kiegyensúlyozza. Ez utóbbi hatása okán pozitívan hat az idegekre és az Epére. Az árpa másik remek tulajdonsága, hogy könnyen emészthető, s így lábadozó betegeknek is érdemes felszolgálni, ugyanis segíti a felépülést. Segít továbbá a tumorok és ödéma kezelésében. Az árpa egészségmegőrző hatása miatt a hagyományos magyar konyha is sokszor használta. Mára sokszor a rizs lépett a helyére - ezért sokan nem is igazán ismerik. Pedig Magyarországon még néhány évtizeddel ezelőtt is árpával készítették a töltelékeket káposztába, paprikába - ugyanott most leginkább rizst vesznek elő ezeknél az ételeknél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése