2011. november 5., szombat

Fűszeres sütőtökragu

Sütőtökszezon van. Remek hír, hiszen szinte mindenféle fogás készíthető sütőtökből: leves, ragu, pástétom, lekvár, desszert. Szép, finom és sokoldalú tehát.
A sütőtökragu jól variálható attól függően, hogy éppen milyen fűszerek vannak otthon illetve milyen a hangulatunk. Ráadásul percek alatt elkészül. Tisztítással, mosogatással együtt max. fél óra.
Most gyömbér, fokhagyma, mogyoró és kapor került bele, de próbáltuk ugyanezt tárkonnyal is, úgy is izgalmas volt. Barnarizzsel vagy kölessel tálaljuk.

Fűszeres sütőtökragu
Hozzávalók (4 személyre)
  • 80 dkg sütőtök, megtisztítva és kockára vágva
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 lilahagyma, megtisztítva és kockára vágva
  • 2 maroknyi pörkölt mogyoró, megtisztítva és durvára törve
  • ujjnyi gyömbér, megtisztítva és felaprítva
  • 1 csokor kapor, megmosva és felaprítva (nem túl apróra)
  • olaj
  • 1 tk chili vagy csípős paprika
  • néhány csepp citromlé
1.  Hevítsük fel a serpenyőt, öntsük bele az olajat, majd várjuk meg, amíg felmelegszik.
2. Tegyük bele a sütőtökkockákat, forgassuk össze és pirítsuk meg. Süssük legalább 10 percig, időnként kevergetve. (Nem baj, ha némely sarkát megkapja egy kicsit...)
3. A megsült sütőtököt tegyük egy lábasba, a fazékba pedig öntsünk újra egy kevés olajat, melegítsük fel, majd adjuk hozzá a lilahagymát. Forgassuk össze. Pirítsuk néhány percig. Tegyük bele a fokhagymát és a gyömbért, forgassuk össze. Süssük egy percig, majd öntsük a tökre.
4. Tűz fölött forgassuk össze a tököt a hagymákkal, adjunk hozzá csípőset, majd a kaprot. Vegyük le a tűzről.
5. Tálaláskor csepegtessük meg néhány csepp citromlével.

Öt Elem:
A sütőtök a tél étele: narancssárga színe még a legborúsabb napokat is vidámabbá teszi, édeskés íze pedig ugyancsak gondoskodik a jó hangulatról. Nem is csoda, ha a természet ilyenkor dobja piacra a sütnivaló tököt, hiszen ilyenkor fokozottan törékeny az emberek hangulata.
A sütőtök édeskés íze és narancs színe mutatja, hogy a Föld Elemhez köthető. Megnyugtatja és táplálja a gyomrot. Melegítő magokkal és fűszerekkel kiegészítve remek téli táplálék a hideg időben.

1 megjegyzés:

  1. Gábor és Klára, ez valami fantasztikus recept, már többször is elkészítettük, mindig egy kicsit máshogyan, és mindig nagyon finom lett. Köszönet érte:)
    András

    VálaszTörlés