2011. november 1., kedd

Gyömbéres körteital


Amint hűl az idő, érdemes egyre több gyömbért tartani otthon a hűtőszekrény zöldséges fakkjában. Nem csupán ízletesen fűszerezi az ételeinket, hanem mindenféle meghűléses betegség megelőzésére és gyógyítására is remekül használható. Nyitja a pórusokat, izzaszt, ezért köhögéses, orrváladékozós megfázásra jól használható. Használják még hányinger és émelygés esetén, ezért várandós kismamáknak is érdemes kipróbálni.
A kínaiak egy bevált és rendkívül ízletes melengető itala a gyömbéres körtetea, melyet az öregek és a gyermekek egész télen fogyasztanak megelőzésképpen, meghűlés, köhögés, nátha esetén azonban mindenkinek ajánlott.

Gyömbéres körteital
Hozzávalók 4 főre
  • 1 l jó minőségű víz (lehetőleg forrásvíz)
  • 5 cm-es darabka gyömbér, megtisztítva és vékony szeletekre vágva
  • 2 db közepes, édes körte,  megmosva és kockára vágva
1. A hideg vízbe tegyük bele a körtét és a gyömbért.
2. Forraljuk fel, majd hagyjuk főni fedő alatt 20 percig.
3. Forrón tálaljuk.


Öt elem szerinti hatása:
A gyömbér és a körte egyaránt jól táplálják a Fémet, mely a belső szervek közül a Tüdőhöz kapcsolódik. A gyömbér ugyanis Fém elemű, a körte pedig Föld. Ez utóbbi a segítő ciklusban a Fémet táplálja. A Fém elem az ősszel kapcsolható össze. Ilyenkor a Fém Elem egyre fokozottabban van jelen, ami a természet változásaiban rendkívül jól megfigyelhető: lehullanak a levelek, lehűl a levegő, a növényekben leállnak az anyagcsere-folyamatok - minden készül a téli időszakra. Mintha egy kicsit meghalna minden.
Az ősz kezdetén érdemes odafigyelni a Tüdőre illetve a hozzá kapcsolódó Vastagbélre, ugyanis ilyenkor ezek a szervek fokozott támadásnak vannak kitéve. Öltözzünk melegen, igyunk és együnk melegítő ételeket, italokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése