2011. november 11., péntek

Hej rozmaring, rozmaring


A rozmaring fantasztikus fűszer. Leginkább nehéz, húsos ételek illetve zöldségraguk vagy paradicsomos ételek fűszerezésére használjuk. Ekkor emésztést elősegítő hatása mellett kámforosan izgalmas íze miatt alkalmazzuk. A karakteres gyümölcsöknek is jól áll azonban: a birs például egészen kibontakozik mellette, de a málnával is - meglepő módon - remekül harmonizál.
Érdemes télen egy cserépben rozmaringot tartani illetve egy üvegcse rozmaringolajat venni, mert melegítő hatása miatt nem csak a konyhában használhatjuk. Illóolaját egy kevés olivaolajhoz keverve remek masszázsolajat kapunk, mely jótékonyan serkenti a vérkeringést. Ez akár karácsonyi ajándék is lehet egy szép üvegbe töltve.
Hideg téli estéken érdemes rozmaringolajos lábfürdőt venni, mivel melegít és frissít. E két tulajdonsága miatt a hideg időszakban hasznos házi gyógyszer lehet az otthoni gyógynövénypatikánkban: melegítő és frissítő illetve vérkeringést serkentő tulajdonságai miatt teaként illetve masszázsolajként alkalmazható fejfájáskor, kihűlt végtagok esetén, megfázáskor pedig más melegítő-serkentő fűszerekkel együtt (egy csipetnyi cayenne borssal például) főzzük meg, és igyuk azon melegében.
A rozmaring édességek fűszerezésére is alkalmas, bár ez kevésbé ismert. Egyszerű étel készíthető, ha a rizst vaníliával főzzük meg, a birsalmát pedig csillagánizzsal karamellizáljuk, majd megszórjuk egészen apróra vágott rozmaringgal.

Vaníliás rizs fűszeres birssel
Hozzávalók (4 személyre)

Rizshez:
  • 1 l tej (zsíros tej, legjobb a házi tej vagy a 3,5 %-os) 
  • 15 dkg jázminrizs (vagy más fehér rizs) 
  • 1 db vaníliarúd
  •  csipetnyi só
  • 5 dkg cukor (ízlés szerint több)
  • 5 dkg vaj 
Birsalmához:
  • 4 közepes birsalma
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg cukor
  • 2 db csillagánizs
  • 1 ág rozmaring
1.  Tisztítsuk meg a birsalmát, és vágjuk apró kockákra.
2. Olvasszuk fel a birsalmához szánt vajat egy vastag falú serpenyőben, adjuk hozzá a birset és a csillagánizst. Fedő alatt pároljuk 5-6 percig.
3. Vegyük le a fedőt, és amikor a birsalmakockák elkezdenek pirulni, szórjuk a serpenyőbe a cukrot, és kavarjuk össze. Ekkor elkezd rásülni az almadarabokra a cukor. Kavargatva süssük tovább néhány percig. Tegyük félre.
5. Melegítsük fel a tejet. Közben vágjuk ketté hosszában a vaníliarudat és kaparjuk ki a magokat. Tegyük a tejhez.
6. Amikor meleg a tej, adjuk hozzá a rizst és a cukrot.
7. Időnként kavargatva főzzük puhára a rizst.
8. Amikor megfőtt a rizst, adjuk hozzá a vajat és a sót. Keverjük össze.
9. Tálaláshoz tegyük egy kehelybe a rizst, tegyünk a tetejére két evőkanál birset, vágjunk a tetejére friss rozmaringot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése