2011. november 14., hétfő

Hová menjünk vásárolni? - Lelőhelyek I.: Keleti fűszerek és gyógynövényboltok

Többen jeleztétek, hogy gondotok van a hozzávalók beszerzésével, ugyanis nem ismeritek és ezért nem is igazán tudjátok, hogy hol is keressétek. Néhány helyet összegyűjtöttünk, ahol érdemes körülnézni. A lista nem teljes, ugyanis ide azokat a boltokat gyűjtöttük össze, ahová szeretünk menni. Ha ismertek ilyen helyeket - más városokban is(!) -, akkor ne legyetek restek írni, hogy meg tudjuk osztani a többiekkel a forrásokat!
Ha még csak kezdő újítók vagyunk a konyhában, érdemes a fűszereknél kezdeni. Vegyünk egy-egy kis csomag számunkra ismeretlen fűszert vagy fűszerkeveréket, nézzünk utána, hogy általában mire használják. Akár a jól bevált receptekbe is belecsempészhetjük, ha először bizonytalanok vagyunk. A legfontosabb, hogy megismerjük a hozzávalókat, amikkel dolgozni szeretnénk.
A listát folyamatosan bővítjük, így érdemes időről-időre visszatérni erre a posztra.

Török, Közel-keleti

 • Budapest: Zenubia, VIII. Baross u. 125. (Elsősorban török és közel-keleti hozzávalókat keressünk. Nagyon fantasztikus tejtermékeket lehet itt kapni, rendkívül olcsón - fetasajt, joghurtok potom áron! Egészen jó olivaolajba is bele lehet botlani, ugyancsak egészen tűrhető áron. Fűszerek is vannak, bulgur, csicseriborsó, szőlőlevél, olvabogyó - jó minőség és választék...Magyarul egyszerűen beszéljünk inkább!)
 • Budapest: a jelenleg legjobban felszerelt budapesti török élelmiszerbolt honlapja itt
 • Debrecen: Szahara, Péterfia u. 29. és Poroszlay u. 53. (Itt - a közel-keleti mellett - kínai, japán és indiai alapélelmiszerek is kaphatók. Kedvesek, és mindent megszereznek, amit tudnak.)
Indiai

 • Budapest: Szép Kis India, VII. Wesselényi u. 36. (Nagyon jó és olcsó fűszerkínálat(!), és minden, ami egy indiai ételhez kellhet - itt úgy érzi magát az ember, mint Alíz csodaországban.)
Vietnámi
 • Budapest: Józsefvárosi piac főbejáratánál bemenni, a bazársoron végig, aztán balra, és hátul a parkoló melletti kis büfésoron a második. Érdemes a fiatalokhoz fordulni segítségért, ők folyékonyan beszélnek magyarul... A büféjükben kötelező megkóstolni a pho levest!
 Kínai
 • Budapest: Kőbányai kisáruházak Euro Square feliratú bejáratánál menjünk be, ott egyenesen végig a parkoló autók mellett, a végén pedig jobbra egy kis beugró udvarban egy fehér épület 1. emeletén egy nagyon kulturált, tiszta kínai áruház. Na itt nem nagyon tudnak magyarul. Érdemes rászánni egy kis időt, mert a feliratok is hiányoznak néhol. Vegyük meg, ami tetszik, és próbáljuk ki. Vannak friss zöldségek, tofu, fűszerek, rizs, konyhai eszközök... Jázminrizs olcsón! Nagyon izgalmas!
 • Budapest: Nagyvásárcsarnok, Kínai élelmiszerüzlet, Vámház körút 1-3. 
 • Budapest: Lehel téri piac, Ázsiai élelmiszerüzlet, Váci út. 9-15.
 • Budapest: Rákóczi téri Vásárcsarnok, Kínai élelmiszerüzlet, Rákóczi tér 7-9.
 • Debrecen: Szahara, Péterfia u. 29. és Poroszlay u. 53.
Sok más vidéki városban nem ismerjük ki magunkat, de gyanítom hasonló a helyzet mint Miskolcon. Nem sok lehetőség van kicsit is különlegesebb hozzávalók beszerzésére. Azért mindenhol van egy biobolt, ahol jobb esetben kicsit nyitottabbak az átlagnál, és szívesen megrendelnek ezt-azt. A bioboltokban alapvetően nagyon jó minőségű gabonákat, liszteket lehet kapni, és sokszor a fűszerkínálat is egészen rendben van.

Gabonák, fűszerek, jó minőségű hozzávalók
 • Miskolc: Herbatár, Baross Gábor u. 16. (az Augusztus 20. strand mellett) Itt egészen jó kínálat van gabonákból, lisztekből, fűszerekből és gyógynövényekből, amik között érdemes szétnézni fűszerek után kutatva is. A fehér mustármagot például sokkal jobban megéri gyógynövényként beszerezni, mint fűszerként - olcsóbb és jobb...
 • Budapest: Herbaház, VIII. Százados u. 18. Itt minden van..., szinte.
 • Budapest: Mediline, XIII. Csizma u. 4. Itt szintén minden van.

  2 megjegyzés:

  1. Köszi! Engem elsősorban Borsod megye körzetében található lelőhelyek érdekelnének (már ha akad ott ilyen).

   VálaszTörlés
  2. jelentem, a wesselényi kis indiában van gyömbérsör, igazi! meginni nem lehet de nagyon vicces:)

   VálaszTörlés