2011. november 5., szombat

Jógitea

Melengető, ízletes ital hidegebb napokra. Ráadásul jól előkészíthető este a másnapi reggelihez, ugyanis sokkal jobb, ha a vízben egy egész éjszakán át áznak a fűszerek. Ilyenkor valóban egy markáns, melegítő ital vár majd ránk reggel, amit csak meg kell melegíteni, önteni bele egy kevés tejszínt és édesíteni ízlés szerint.

Néhány markáns melegítő fűszer - fahéj, szegfűszeg, kardamom, szegfűbors, gyömbér -, jó minőségű víz és egy kevés tejszín kell csak hozzá. Főzhetünk bele fekete teát is, ha élénkítőként szeretnénk használni. Ezzel azonban érdemes vigyázni, mert túlzott fogyasztása lemeríti a vesét. A téli hónapokban érdemes odafigyelni erre, hiszen ilyenkor a vese fokozottan ki van téve a hideg hatásoknak. Éppen ezt ellensúlyozzák a melegítő fűszerek, mint amilyen a szegfűszeg is, ami melegíti a testet, a lépet, a vesét és a gyomrot.
Édesíthetjük cukorral vagy mézzel. Legjobb forrón.

Jógitea
(1 liter teához)
  • 9 dl (forrás)víz
  • 1 dl tejszín
  • 8 szem szegfűszeg
  • 8 szem szegfűbors
  • ujjnyi gyömbér, megtisztítva és vékony szeletekre vágva
  • 5 fekete vagy zöld kardamommag, megtisztítva és megőrölve
  • 2 rúd fahéj
  • 3 szem csillagánizs
1. Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a fűszereket, és forraljuk legalább 20 percig. Ha van rá lehetőségünk, hagyjuk ázni néhány óráig, majd a tejszínnel együtt forraljuk fel újra.
2. Forrón fogyasszuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése