2011. november 20., vasárnap

Kísérletezzünk új hozzávalókkal! Nyúlcomb!


Sokszor az ismeretlen tart vissza minket egy-egy recept kipróbálásától, máskor pedig a boltban állunk tanácstalanul egy idegenül csengő hozzávaló előtt - mit lehet ebből főzni... Nem ritkán az előítéleteink mondanak nemet erre-arra. Érdemes azonban időről-időre becsempészni valamilyen érdekességet a fazekakba - ettől kapunk szárnyra, jön meg a lelkesedés. Hiszen ilyenkor kísérletezni kell, meg kell nyílni kicsit az újra, utána kell nézni néhány dolognak, esetleg receptet kell felkutatni, vagy csak egyszerűen kipróbálni egy ötletet. Vannak akiknek ez könnyebben megy, mások kicsit nehezebben fognak új dolgokhoz. Mindenkinek fontos azonban az újdonságok keresése és kipróbálása, hiszen ettől frissülnek a hétköznapok, a környezet és mi magunk is.

A nyúlhúst valahogy különös idegenkedés övezi, és sokan az íze miatt nem nagyon vesznek. Nem értem. Leginkább a csirkére hasonlít, csak attól sokkal markánsabb az állaga. Kifejezetten könnyen használható alapanyag: könnyed, mégis határozott.
Bevallom mi sem sokszor eszünk nyúlhúst. Étteremben már előfordult, főzni azonban még nem próbáltam vele. Ennek egyik oka minden bizonnyal az, hogy néhány hónappal ezelőttig nem sok helyen lehetett kapni. Most már a multik (legalábbis a Cora) polcain is megjelent. Ott láttam meg most én is, megvettem, és itthon a Szakácsok könyvében találtam egy egyszerű receptet, amit azonnal meg is csináltunk. Köretként a sült kiflikrumpli és sült cékla keveréke egészen jól működött.

Párolt nyúlcomb
Hozzávalók (2 személyre)
  • 2 nyúlcomb, megmosva és megszárítva
  • 2 ek olaj
  • 6 gerezd fokhagyma, megtisztítva
  • 1 kis fej vörös hagyma, apró kockára vágva
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl házi paradicsomlé vagy paradicsompüré
  • 3 babérlevél
  • 3 ág rozmaring
  • 8 ág kakukkfű
  • frissen őrölt bors
Mártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 5 zsenge újhagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb rozmaringág
Körethez:
  • 4 közepes krumpli, megmosva és kockára vágva
  • 4 kis fej cékla, megtisztítva és kockára vágva
  • 1 dl olaj
1. Hevítsük fel a serpenyőt, majd benne az olajat.
2. Tegyük bele a nyúlcombokat, pirítsuk pirosra mindkét oldalát. Sózzuk, borsozzuk. Majd vegyük ki az olajból. Csöpögtessük le.
3. A serpenyőben maradt olajban pirítsuk meg a hagymát, majd tegyük bele az egész  fokhagymagerezdeket. Pirítsuk össze.
4. Öntsük fel a borral, és forraljuk 1-2 percig, amikor kezd besűrűsödni adjuk hozzá a paradicsomlevet, babérlevelet, kakukkfüvet. Keverjük össze.
5. Tegyük vissza a lábasba a combokat, majd fedjük le, és pároljuk 35-40 percig.
6. Közben készítsük el a köretet:
- Hevítsük fel a serpenyőt, majd benne az olajat.
- Süssük ki először a krumplit, majd a céklát.
- Sózzuk meg, és tartsuk melegen, amíg elkészül a hús.
7. Amikor már majdnem elkészültek a combok, csináljuk meg a szószt:
- Tegyünk fel forrni 1 liter vizet.
- Amikor felforrt, tegyük bele a hagymákat, blansírozzuk 3-4 percig. Szűrjük le.
- Olvasszuk fel egy serpenyőben a vajat, adjuk hozzá a hagymákat, és a rozmaringágakat, forgassuk össze, és fedő alatt pároljuk 3-4 percig, majd 2 percig fedő nélkül pirítsuk meg.
8. Tálaljuk ki tányérokra a nyúlcombokat, öntsük rá a vajas szószt, és rendezzük el rajta szépen a hagymákat, mellette a köretet.

2 megjegyzés:

  1. Erről van szó kéremszépen :)
    Ahogy a kíváncsiszakácstól megszoktuk volt íze rendesen. Titokban elárulom, hogy mivel nyúl nem volt, így csirkét használtunk, de a fűszerek így is új élményt varázsoltak a húsnak, valamint a sült céklaköret is megfelelően emelte a hangulatot, köszi érte!

    VálaszTörlés
  2. Bibic!
    Ti megvalósítottátok a kísérletezzünk új hozzávalókkal ideáját - új hozzávaló mindenképpen volt a recepthez képest...:)

    VálaszTörlés