2011. november 26., szombat

Lilahagymalekvár - pikáns kiegészítő sültekhez


Lekvárnak ugyan lekvár, de nem édességekbe teszik és nem is kenyérre kenik a lilahagymalekvárt. Ha ezt tisztázzuk, akkor talán már nem is tűnik annyira bizarrnak az ötlet, hogy hagymából lekvárt főzzünk. Hagyományosan sült húsokhoz vagy libamájhoz ajánlják, de sült zöldségekhez, lepényekhez is remekül illik egyfajta köretként. Elég pikáns ugyanis ahhoz, hogy fűszeres és telt ízek ellenpontjaként jelenjen meg a tányéron. A lényeg, hogy erőteljes közeget biztosítsunk számára.

Ha az üvegeket kidunsztoljuk, miután üvegekbe töltöttük a lekvárt, ugyanúgy eláll, mint a befőttek és lekvárok. Ideális ajándék lehet ínyenc barátainknak, főként télen. Hideg időben jobban esnek a fűszeres ételek. Akár az ünnepi menü részeként is felszolgálhatjuk, ez esetben praktikus, hiszen jó előre elkészíthető, és csak elő kell kapni.

Az alábbiakban egy recept. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen ételeknél érdemes kóstolni főzés közben, és a fűszerezést illetve a cukor mennyiségét ízlés szerint változtatni. Irányadóként az alábbi mennyiségeket próbáljuk meg.

Pikáns lilahagymalekvár
Hozzávalók (kb. 3 db 2 dl-es üveghez)
  • 1 kg lilahagyma, megtisztítva és vékony félkarikára vágva
  • 1 dl olaj
  • 20 dkg mazsola
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl száraz bor
  • 2 dl balzsamecet
  • 1 ek egész szegfűszeg
  • 5 db egész csillagánizs
  • 5 db babérlevél
  • 1 tk só
1. Melegítsük fel az olajat. Tegyük bele a hagymát. Sózzuk meg.
2. Kevergetve dinszteljük 5-8 percig, majd öntsük hozzá a cukrot. Forgassuk össze és addig pirítsuk így együtt, amíg enyhén karamellizálódni kezd a cukor a hagymán. Ez kb. 3-4 perc.
3. Ekkor adjuk hozzá a mazsolát és a fűszereket. Forgassuk össze.
4. Öntsük fel borral, forraljuk fel, adjuk hozzá a balzsamecetet, és lefedve főzzük fel.
5. Főzzük legalább 2 órán keresztül, illetve addig amíg kezd besűrűsödni a szósz alatta.
6. Mossuk ki alaposan az üvegeket, gőzöljük ki forró vízben: tegyünk fel egy tepsiben vizet a gáztűzhelyre melegedni - akár két lángot is alágyújthatunk -, tegyük bele az üvegeket, és forraljuk fel a vizet. Ezzel a módszerrel remekül fertőtleníteni lehet az üvegeket.
7. Töltsük fel a forró lilahagymalekvárral az üvegeket, törölgessük tisztára és azon nyomban tegyük dunsztba: egy jókora paplant vagy néhány meleg takarót terítsünk le, ebbe bugyoláljuk bele a meleg üvegeket. Hagyjuk benne, amíg kihűl. Utána szinte bármeddig eláll - egy évig biztosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése