2011. november 7., hétfő

Mustáros brokkoli


Egyszerű, gyors és finom. És színes.
Talán így lehetne legjobban jellemezni a mustáros brokkolit, amit ugyan egy ázsiai recept inspirált, az eredménynek azonban vajmi kevés köze van Ázsiához. Nem volt ugyanis mustárfű, ezért mustárt használtunk, zöldbabot sem találtunk, így a brokkolit választottuk.

Mustáros brokkoli
Hozzávaló (4 személyre)
 • 1 kg brokkoli, rózsáira szedve és megmosva
 • 5 gerezd fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
 • 1 dl olaj
 • 1 tk cukor
 • 3 ek világos szójaszósz
 • 1 ek mustár
 • 1 tk fehér rizsecet
 • 2 dl zöldségalaplé
 • 2 db tojás
 • frissen őrölt rózsabors és színes bors
1.  Tegyünk fel főni 5 liter vizet. Amikor felfőtt, blansírozzuk a brokkolit néhány percig: tegyük bele a forrásban lévő vízbe, és főzzük 3-4 percig. Szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük át. Így megmarad a szép zöld színe, és nem fő túl, ugyanis a hideg vízzel leállítjuk a fővését.
2. Forrósítsuk fel a serpenyőt, tegyük bele az olajat, ezt is melegítsük meg. Tegyük bele a fokhagymát, pirítsuk 1-2 percig. Majd keverjük bele állandóan keverve a cukrot, szójaszószt, mustárt, rizsecetet, színes borsot és az alaplevet. Rottyantsuk fel.
3. Üssük fel a tojásokat, villával kavarjuk meg, majd csurgassuk bele a forró szószba. Keverjük el.
4. Forgassuk a szószba a brokkolit. Melegítsük át.
5. Jázminrizzsel tálaljuk. Hintsük meg frissen őrölt rózsaborssal.

Öt Elem:
A fenti receptet tudatosan úgy alakítottuk, hogy mind az Öt Elem szerepeljen benne: a Fémet a fokhagyma és a mustár, a Földet a brokkoli képviseli - ezek a legmeghatározóbb ízek. A fokhagyma és a mustár enyhe csípőssége jól kidomborodik és szépen lekerekedik a brokkoli édeskés aromájától, amit a kevéske cukor is támogat. A Fa Elemet képviselő ecet, a Víz Elemet megjelenítő szójaszósz és a Tűzhöz kapcsolódó bors ez esetben tehát inkább kiegészítői és díszítői az ételnek.
Az Öt Elemet használó ételek sokszor épülnek fel úgy, hogy egy vagy két íz dominál, melyeket a másik három kiegészít. Legtöbbször a színek is ugyanígy érvényesülnek egy-egy ételkompozícióban.

2 megjegyzés:

 1. Gratulálok a bloghoz és a receptekhez! Ezt a receptet már el is kèszítettem, nagyon finom és könnyen elkészíthető.
  Annyi észrevételem lenne, hogy a hozzàvaló 2 dl zöldség alaplé mikor kerül az ètelhez? Èn a tojás előtt hozzà öntöttem a màrtáshoz ès egy kicsit össze forraltam, finom lett.

  VálaszTörlés
 2. Szia Edina!
  Örülök, hogy jól sikerült. Igen ott kell beletenni - 2. pont...

  VálaszTörlés