2011. november 12., szombat

Örmény lencseleves dióval és mazsolával

Az örmény konyha sok hasonlóságot mutat a törökkel, ami leginkább annak köszönhető, hogy az örmény lakosság jelentős része élt évszázadokon átél a mostani Törökország keleti részén. A múlt század elején ért véget a békés együttélés, amikor a keresztény örményeket legyilkolták. A konyhájukban azonban továbbra is sok közös vonás fedezhető fel, s így az ételek nevei is csak néhány hangban térnek el egymástól: baszturma, pahlava, halva, lahmadzsun...
Az örmény konyhában természetesen az orosz hatás is erőteljesen érezhető. Általuk került be például a cékla, burgonya, káposzta, palacsinta.
Az örmény konyha inkább az egyszerű paraszti ízekre épül, amit egyrészt a törököktől átvett keleti fűszerek, másrészt pedig a sokszínű hozzávalók kombinációja tesz izgalmassá.
A lencselevesük is ilyen: mazsola, dió illetve koriander egészíti ki a rizs és lencse keverékét. Némiképpen módosítottunk a recepten, és került bele fahéj, fokhagyma is, tálaláskor pedig néhány csepp rizsecet. A recept eredetije az Orosz kulinária című átfogó könyvben található.

Örmény lencseleves dióval és mazsolával
Hozzávalók (4 személyre)
  • 15 dkg vörös lencse, megmosva
  • 8 dl zöldségalaplé (vagy víz)
  • 3 szál újhagyma, megtisztítva és vékony karikára vágva
  • 3 cikk fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg rizs
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg dió
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 rúd fahéj
  • 1 csokor apróra vágott korianderzöld (helyettesíthető petrezselyemzölddel)
  • néhány csepp rizsecet
1.  Tegyük fel a lencsét főni az alaplében. Ha nincs otthon alaplevünk használhatunk helyette vizet is. Az alaplé ugyan intenzívebbé teszi az ízeket, így kevesebb sót is kell használnunk, ebben az esetben azonban a víz is megteszi. Főzzük 15 percig.
2. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, tegyük bele az újhagymát, néhány percig kevergetve fonnyasszuk meg.
3. Adjuk a hagymához a fokhagymát, rizst, mazsolát, diót, fűszerezzük sóval és borssal.
4. Öntsük a lencséhez a rizses keveréket, tegyük bele a fahéjat. Főzzük fel, és rotyogtassuk alacsony lángon 15 percig, amíg a rizs megpuhul.
5. Tálaláskor csepegtessünk rá egy kevés rizsecetet és szórjuk meg korianderzölddel.

Gyógyító táplálkozás és Öt Elem: 
Az ősszel és télen érdemes egy-egy főétkezést egy melengető egytálétellel vagy tartalmassal levessel megoldani, amit a fűszerezéssel még inkább a szezonhoz igazíthatunk. Válasszunk hüvelyeseket alapként, mint amilyen például a lencse, amit növényi fehérjeforrással kombinálva - rizs vagy más gabona - teljes értékű ételt kapunk. Az ételkombinációkra akkor érdemes nagyon odafigyelni, ha húsmentesen étkezünk, ugyanis gyakran komoly egészségügyi problémák jelentkezhetnek. Talán pontosan ezért utasítják el sokan a vegetáriánus táplálkozást, jóllehet a megfelelő kombinációk összeállításával sokszínű, teljes értékű és izgalmas ételek készíthetőek hús nélkül is.
Ne feledkezzünk meg a magokról sem, amik közül a dió különösen alkalmas ősszel és télen gyakran jelentkező tünetek enyhítésére, ugyanis rendszeres fogyasztása erősíti a gyenge Tüdőt és Vesét, és segít a deréktáji fájdalmak megszüntetésében is.
A november a Fém Elemhez tartozik. Ilyenkor érdemes odafigyelni a Tüdőre, ami ilyenkor különösen érzékeny lehet. Sokféleképpen lehet a Tüdőt gyengítő hatások ellen tenni, amit táplálkozással, kúrákkal és gyógynövények fogyasztásával még inkább erősíthetünk.

2 megjegyzés:

  1. Hmmmm, jólesett.
    Rizs helyett színes keréktésztát használtunk és a végeredmény sürű egytálétel, inkább főzelék mint leves. A hagymától magyaros, a mazsola-fahéjtól pikáns mediterrán, minden falat máshogy jó :)
    lesz ismétlés!

    VálaszTörlés
  2. Bibic!
    Remek! Örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés