2011. november 13., vasárnap

Örmény pizza és mutációi


Sokszor merülünk el egy-egy ország vagy régió gasztronómiájában. Ilyenkor szakácskönyvekre, utazásokra, beszámolókra támaszkodva próbáljuk megfejteni a hely szellemét. Szeretek utazni, és amikor éppen nincs rá lehetőség, akkor így megyek világgá.
Most az Orosz kulinária ragadott magával, amiben előszörre - fogalmam sincs miért - az örményeket pécéztem ki. Kiderült, hogy elég egzotikusan főznek, így utólag nem meglepő.
A legelső dolog, amit megcsináltam a könyvből az örmény pizza volt, amit a törökökhöz hasonlóan készítenek, és hívnak lahmadzsunnak. Paradicsomos, fűszeres húsragu egészen vékonyra nyújtott, ropogósra sülő tésztán.
Annyira egyszerű, és finom, hogy azóta számos más feltéttel is kipróbáltuk: házi tejföllel és fokhagymával fenomenális - nem mellesleg remek sörkorcsolya, mángoldos paradicsomszósszal sem utolsó azonban.
Gyorsan elkészül, nincs vele sok gond, ezért akár gyors vacsorának vagy ebédnek is megteszi. Feltekerve, alufóliába csomagolva könnyen szállítható, így másnapi ebéd is lehet.

Lahmadzsun
Hozzávalók (4 személyre)
Tésztához
  • 35 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk só
1. A lisztet keverjük össze az élesztővel, sóval, öntsünk hozzá kb. 2,5 dl vizet - a liszt minőségétől függően lehet kevesebb vagy több a víz -, gyúrjuk össze. Keményebb, de jól gyúrható tésztát kell kapnunk.
2. Tegyük félre 30 percre kelni. Ügyeljünk rá, hogy meleg helyen legyen, és semmiképpen ne kapjon huzatot!
Amíg kel a tészta, készítsük elő a feltéte(ke)t.

Feltétek:
Húsos (35 dkg lisztből készülő tésztához)
  • 30 dkg darált hús
  • 4 újhagyma, megmosva és karikára vágva
  • 1 nagy fej lilahagyma, apró kockára vágva
  • 2 nagyobb kockára vágott paradicsom vagy 1,5 dl házi paradicsomlé
  • 2 kis kockára vágott paprika
  • frissen őrölt bors
  • 1 tk frissen őrölt római kömény
  • 1 tk erős paprika, szétmorzsolva
  • 2 ek olaj
  • 2 csokor petrezselyemzöld
1. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. 
2. Keverjük össze a húst a fűszerekkel, majd az összes többi hozzávalóval.
3. A tésztát osszuk nyolc egyenlő részre, nyújtsunk belőle egészen vékony, kerek lapokat, és kenjük be a húsos masszával.
4. Olajozzuk ki a tepsit, és tegyünk bele annyi lepényt, ahány belefér - egy nagyobb tepsibe kettőt.
5. Tegyük be a sütőbe, és 15 percig süssük, vagy amíg elkezd pirulni a széle.

Tejfölös (35 dkg lisztből készülő tésztához)
  • 3 dl tejföl
  • 5 cikk fokhagyma, megtisztíva és apróra vágva
  • 1 ek fekete hagymamag
1.  Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
2. Keverjük össze a tejfölt a fokhagymával és sóval.
3. A tésztát osszuk nyolc egyenlő részre, nyújtsunk belőle egészen vékony, kerek lapokat és kenjük be tejföllel, szórjuk rá a hagymamagot.
4. Tegyük a lepényeket kiolajozott tepsibe, egy nagyobb tepsibe kettőt.
5. Süssük kb. 15 percig, vagy amíg a tészta széle elkezd pirulni.

Paradicsomos - ugyanaz, mint a húsos, csak hús és olaj nélkül
Paradicsomos-mángoldos - ugyanaz, mint a húsos, csak a hús helyett mángoldot vagy spenótot használjunk (itt is hagyjuk ki az olajat)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jók a receptek, gratula a bloghoz, de lenne néhány észrevételem. Remélem építő jelleggel.

    Jónéhány recepthez írtok olyan hozzávalókat, amik nem egyszerűen beszerezhetőek. Jó lenne esetleg egy olyan bejegyzés, ahol egyszer összeírjátok, hogy hol lehet ezeket megfizethető áron beszerezni. Itt azért esetleg gondoljunk vidéki gyakorlótársainkra is!

    Másrészt, én például korrektül elboldogulok a konyhában, meg tudok is főzni, viszont az ázsiai és egyéb konyháknak nem ismerem az alapfogásait. Ha nem vagyok egyedül ezzel, lehet erre is lehetne áldozni egy bejegyzést.

    Harmadrészt, volt néhány recept, ahol időnként nem írtátok le pl. víz mennyiségét, itt azért írjatok, legalább nagyságrendet vagy valami általános útmutatást. Kevesen vagyunk annyira profik, hogy ilyen ételeket ráérzésre megcsináljunk.

    Mégegyszer köszönöm a recepteket.

    VálaszTörlés
  2. Borte!
    Köszi a megjegyzéseket, abszolút kíváncsiak(! hehe) vagyunk mindenre. Érdemes konkrétan kérdezni, hogy mi az, ami számodra nehezen beszerezhető, és akár várost is írni, hogy hol szeretnél vásárolni. Tudok tippeket Budapesten, Miskolcon és Debrecenben illetve Salgótarján környékén, de Győrben nem igazán. Vannak azonban, akik ott jobban kiismerik magukat. A kommentek pont erre valók, hogy megosszuk egymással.
    Ha hagymamagot keresel, akkor azt leginkább keleti fűszereseknél találsz.
    Debrecenben ebből kettő van: Szahara - Péterfia u. 29, Poroszlay u. 53. http://www.keletiizek.atw.hu/
    Budapesten szerintünk a Zenubia a legjobb: Baross u. 125. zenubia.hu
    Lehet nézelődni multiknál is, Cora például.
    Amúgy írok erről is - tervben van.

    VálaszTörlés