2011. november 2., szerda

Sáfrányos karfiol fűszeres rizspiláffal


Valószínűleg nem ez lesz az utolsó hivatkozás Yotam Ottoleghire, az izraeli származású szakácsra, aki egyszerű, mégis izgalmas kreációival vette le a lábáról Londont. Éttermei városszerte népszerűek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy immáron két szakácskönyve is megjelent.
A sáfrányos karfiol a Plenty című - sorrendben második - könyvének egyik receptje nyomán készült. A hozzávalók szinte teljesen megegyeznek - kivéve az olajbogyót, amit ez alkalommal elhagytunk. Ha van otthon jó minőségű zöld olivabogyónk, akkor ne habozzunk beletenni. Az étel elkészítésének módszerét azonban megváltoztattuk - ahelyett, hogy a fűszeres lében megfőztük volna a karfiolt, inkább először lepirítottuk, és utána rotyogtattuk össze a fűszerekkel. Így a karfiol sokkal markánsabbá válik, és általában még azok is elégedetten hümmögnek, akik általában nem rajonganak érte.
Fűszeres rizspiláfot ajánlunk hozzá, egyrészt mert fűszerezésük miatt jól harmonizálnak, másrészt pedig melegítő jellege miatt jólesik ilyenkor a szegfűszeg és szegfűbors. Ha szeretnénk a fűszeres étel mellé kontrasztként inkább egy tisztább ízt, főzzünk hozzá egyszerűen jázminrizst.

Sáfrányos karfiol
Hozzávalók (4 személyre)
  • 1 közepes karfiol, rózsáira szedve, megmosva
  • 1 nagy lilahagyma, megtisztítva, hosszú csíkokra vágva
  • 10 dkg mazsola
  • 3 db babérlevél
  • 1 cs sáfrány
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld, megmosva és durvára aprítva
1. Melegítsünk vizet, tegyük a sáfrányt egy edénybe, és öntsük fel fél liter forró vízzel. Hagyjuk ázni.
2. Hevítsük fel a serpenyőt, majd benne az olajat, és tegyünk bele egy adag karfiolt. Forgassuk össze, és süssük időnként kevergetve legalább 10 percig, amíg a rózsák megpirulnak, átsülnek. Az utolsó pár percre tegyünk bele egy babérlevelet, és azzal együtt süssük.
3. Addig ismételjük, amíg az összes karfiolt meg nem sütjük. A sült karfiolt gyűjtsük egy edényben, öntsük ár a sáfrányos folyadékot. Forgassuk össze. Fedjük le.
4. Süssük meg olajban a lilahagymát, és adjuk a karfiolhoz.
5. Adjuk a maradék hozzávalókat - a petrezselyemzöld kivételével a karfiol-hagyma keverékhez - a sót, borsot, mazsolát, forgassuk jól össze. Rottyantsuk fel.
6. Mielőtt tálalnánk, szórjuk meg petrezselyemzölddel.

Fűszeres rizspiláf
Hozzávalók (4 személyre)
  • 30 dkg jázminrizs
  • 6 db szegfűszeg
  • 4 db szegfűbors
  • 1 cs kapor
1. Főzzük meg a jázminrizst.
2. Kávédarálóban vagy mozsárban őröljük meg a szegfűszeget és szegfűborsot.
3. Mossuk meg és aprítsuk fel a kaprot.
4. Forgassuk össze a fűszerekkel a rizst.

1 megjegyzés:

  1. Köszi a receptet, kipróbáltuk ma és hihetetlenül finom! Pirított hagyma helyett friss zellerszárat tettem bele - ez tanács azoknak, akik hozzánk hasonlóan nem esznek hagymát. (c:

    VálaszTörlés