2011. november 4., péntek

Sertéshús karamellszószban


A vietnámi konyha egyszerűen zseniális: friss, üde ízek, egyszerűen elkészíthető, mégis izgalmas ételek. Ráadásul van benne valami európai, ami a franciáknak köszönhető. Sokéves jelenlétük erősen érezhető a vietnámi konyhán: esznek bagettet, használnak vajat, majonézt. A legjobb azonban a vietnámi ételekben a rengeteg friss fűszernövény.
A vietnámi konyhát leginkább egy magyarul is beszerezhető szakácskönyvből ismerhetjük meg, mely ráadásul nem csupán recepteket közöl, hanem bemutatja az országot és az étkezésen keresztül az ország kultúráját. A Vietnám - konyhaművészet és kultúra című szakácskönyv inspiráló, szép, és jól elkészíthető recepteket közöl.
Előfordulhat, hogy találunk benne számunkra teljesen ismeretlen alapanyagokat, melyek nem szerezhetőek be csak úgy a sarki fűszeresnél. Pesten azonban van egy biztos forrás: a Józsefvárosi piacon a hátsó konténereknél lévő büfék egyike (balról a második) vietnámi. Ott minden kapható!
A sertéshús karamellszószban receptje ebből a könyvből származik. Az eredeti is nagyon finom, mi tettünk még hozzá gyömbért, újhagymát és citromot. Nem tévedtünk nagyot...

Sertéshús karamellszószban
Hozzávalók (4 személyre)
  • 50 dkg sertéskaraj vagy -comb
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek barnacukor
  • 3 ek vietnámi halszósz
  • 1 ek frissen reszelt gyömbér
  • 1 maroknyi földimogyoró, durván felvágva
  • só, bors
  • 1 cs újhagyma, megmosva és felkarikázva
  • 1 fél citrom leve
  1. A húst vágjuk ujjnyi hosszú és széles csíkokra.
  2. Készítsünk karamellszószt: Keverjük el a 10 dkg cukrot 2 ek vízzel, és főzzünk belőle világos karamellt. Amikor kezd barnulni, tegyük hozzá a halszószt.
  3. Forgassuk bele a karamellszószba a húsdarabokat, és hagyjuk állni 15-20 percig. (Közben készítsük el a rizst ill. a többi köretet.)
  4. Hevítsünk fel egy wokot, tegyük bele a karamellszószos húst, és közepes lángon kavargatva süssük 10-15 percig.
  5. Amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a gyömbért, forgassuk össze. Sózzuk, borsozzuk.
  6. Tálaláskor szórjuk meg bőven újhagymával, mogyoróval és locsoljuk meg citromlével.
Öt Elem:
Az eredeti receptet éppen amiatt változtattuk meg egy kicsit, hogy mind az Öt Elem, és így mind az öt íz szerepet kapjon - még, ha az egyik hangsúlyosabb is mint a másik. Itt a Tűz és a Föld Elem dominál, a keserű és az édes íz erőteljes jelenléte miatt. Ezt ellensúlyozandó tettünk bele egy kevés gyömbért és zöldhagymát - Fém elem -, citromlevet a végén, ami a Fa elemhez kapcsolódik, a Víz Elemet pedig a háttérben meghúzódó  halszósz markáns íze biztosítja.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése