2011. november 4., péntek

Sóban eltett citrom


A sóban eltett citrom valójában az egyik legizgalmasabb fűszer. Rengetegféle ételhez felhasználható: raguk, mártások, húsételek zöldségételek fűszerezésére kiválóan alkalmas. Nagyon sokoldalúan bevethető tehát, elképesztően gazdag íze miatt pedig tulajdonképpen végtelenül leegyszerűsödik a dolgunk főzés közben: ha ezt a fűszert használjuk, szinte meg is van oldva a fűszerezés.
A sóban eltett citrom tulajdonképpen marokkói specialitás, de egész Észak-Afrikában használják. Sokféleképpen készítik, különböző fűszerezéssel. Mi az angol Clark házaspár Casa Moro című könyvében található változatot kedveljük leginkább, mivel ezt találtuk a legizgalmasabbnak és legharmonikusabbnak. Egy barátunk egyszer azt találta mondani, amikor megkóstolta, hogy ettől jókedvre lehet derülni, annyira meglepő.


Sóban eltett citrom
Hozzávalók (10 citromhoz)
  • 10 biocitrom 
  • 1 kg durva szemű tengeri só
  • 5 fahéjrúd
  • 1 ek koriandermag 
  • 1 ek egész római kömény 
  • 1 tk fekete bors (egész) 
  • 1 tk szegfűszeg 
  • 5 szárított csilipaprika 
  • 5 babérlevél 
  • 8 nagy citrom leve
1. A 10 citromot x alakban bevágjuk, és kb. a gyümölcs kétharmadáig mélyítjük a nyílást.
2. Kissé szétnyitjuk, és sót tömünk a közepébe.
3. Egyenletesen elrendezve nagy befőttes üvegbe rétegezzük sóval és a fűszerekkel, majd lenyomkodjuk kissé, hogy levet eresszen.
4. A 8 citrom levével színültig töltjük az üveget, majd lezárjuk.
5. Kb. 2 hónapig szobahőmérsékleten érleljük, hogy a citromok héja teljesen megpuhuljon.
6. Használatkor a citromot víz alatt lemossuk, és egészen apró kockákra vágjuk.
! Bánjuk óvatosan a mennyiséggel, mert rendkívül fűszeres! 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése