2011. november 5., szombat

Zabkása

A zabkása az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb reggeli hideg időben. A zab melegítő hatása, a kása selymes melegsége együtt jó löketet ad a gyomornak reggel a ködös-nyálkás időben. Érdemes bele magokat tenni - szezámmagot, napraforgót, mogyorót, ami éppen van otthon... Tehetünk bele líciumot, ami télen ugyancsak hasznos adalék az élethez. Mézzel keverve a legjobb.
A zabkása egyszerűnek tűnik, így nem is igazán receptet, hanem inkább a trükköt szeretnénk megosztani. Sokáig kísérleteztünk, és végül egy barátunk árulta el a titkot, hogy hogyan lehet krémes állagú zabkását készíteni. A titok a pirításban van: Mielőtt felöntenénk vízzel, pirítsuk néhány percig kevés olajon, és csak ezután öntsük rá a vizet. Főzzük 10-15 percig, és tálalhatjuk.
Jól előkészíthető reggelire akár este  is, felkelés után pedig csak meg kell melegíteni. Ilyenkor még talán finomabb is, mivel a zabpehelynek van ideje jól magába szívni a folyadékot. 

Öt Elem:
A zab melegítő hatású gabona, amire leginkább a hideg időszakban van szükségünk. Ilyenkor érdemes a zabpelyhet nem hidegen, hanem inkább megmelegítve tálalni, hogy a gyomor a reggeli felkelés után valóban energiát kapjon. Ebben az ételben alapvetően a Tűz és a Föld Elem dominál, mivel a nap reggeli óráiban érdemes a Gyomor táplálására helyezni a hangsúlyt.
A lícium kínai gyógynövény, régen hazánkban is őshonos volt. A kínaiak a vese és a máj erősítésére használják. Télen érdemes venni egy zacskóval és rendszeresen fogyasztani, mert megvédi a testet a hideggel szemben. Fogyasztásánál érdemes ügyelni az adagolásra - naponta 6-15 szem ajánlott -, ugyanis erőteljes nemi vágyat ébreszt. A kínaiak úgy tartják, hogy ha hosszú útra, indulsz, és emiatt sokáig távol vagy a családodtól, ne fogyassz líciumot... A líciumgyümölcs bioboltokban, kínai élelmiszerboltokban kapható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése