2011. november 7., hétfő

Zöldségalaplé


Az alaplé szinte minden tradicionális konyhában használatos. A francia szakácsművészet legalább annyira fontosnak tartja, mint minden ázsiai konyha. Egy magára valamit is adó vietnámi vagy kínai kifőzdében egy hatalmas kondérban állandóan rotyog a csontleves. Otthon sokszor megfőzik előre a sok liter alaplevet, amit aztán kis adagokban lefagyasztanak. Ezt használják aztán egész héten.
A kínaiak sokszor gyógynövényeket - ginzeng, ganoderma, lícium - is főznek az alaplébe, így készül a Nyolc Kincs főzet is.
Az egyik legalapvetőbb hozzávaló. Szinte minden ételnél használható, hiszen szószok, levesek, raguk készítésekor víz helyett alkalmazzuk. Munkánkat megkönnyíti, az ízélményt megsokszorozza, amellett pedig sokkal kevesebb sót kell tenni az ételekbe alaplé használatakor. Tehát egészséges is. Az alaplé tulajdonképpen természetes ízfokozó. Ezért aztán nem érdemes megspórolni a munkát. Ha egyszerre több adagot készítünk, akkor ráadásul egészen banális történet.
A zöldségalaplevet sokféle zöldség felhasználásával is készíthetjük, három dolog azonban mindenképpen kell hozzá: sárgarépa, zeller és póréhagyma. Amit pedig semmiképpen ne tegyünk bele: só! Nem véletlenül maradt ki a hozzávalók listájáról. Ha más zöldségeket is teszünk bele, akkor természetesen gazdagabb ízt kapunk, de az alap is egészen jól használható. Egy véletlen felfedezés folytán a kelkáposztáról derült ki, hogy szinte húsleves ízű lesz tőle a kínai paradicsomos tojásleves...

Zöldségalaplé
Hozzávalók (5 liter alapléhez)
  • 5 liter víz
  • 5-6 közepes répa
  • 1 közepes zellergumó
  • 1 nagy póréhagyma
  • 1/2 fej kelkáposzta
1. Minden hozzávalót megtisztítunk, és nagyobb darabokra vágunk. Mivel az alaplevet minél tovább érdemes főzni, ezért  inkább nagyobb darabokat készítsünk elő a zöldségekből.
2. Tegyük oda hideg(!) vízben főni a zöldségeket. Forraljuk fel.
Miután rotyogva elkezd főni, vegyük le a lángot és legalább 3 óráig, de inkább tovább, főzzük lassú tűzön.
3. Miután kikapcsoltuk, várjuk meg, amíg kihűl, majd leszűrve töltsük akkora jól záródó műanyag edényekbe, amilyen mennyiséget később használni szeretnénk. Érdemes a nagyját 1 literes tárolókba tenni, de készítsünk elő néhány 2 dl-est is, ami szószok esetén jól jöhet. Idővel kitapasztaljuk majd, hogy milyen adagokat használunk leginkább, és ennek megfelelően porciózhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése