2011. november 16., szerda

Paradicsomos, zöldséges bableves


Hideg időben általában gyakrabban eszünk levest: egy tartalmas egytálétel akár önmagában is megteszi ebéd vagy vacsora gyanánt. Ilyen a bableves is, aminek számtalan variációja létezik. A zöldséges változatok is sokféleképpen készülhetnek, nálunk hagyományosan fehér babból készítik.
Most azonban inkább az olaszos verziót vettük elő, kihagytuk belőle azonban a húst, a tetejére pedig parmezán helyett friss kecskesajtot reszeltünk. Így természetesen már nem hívjuk olasz bablevesnek, az eredmény azonban mindenképpen méltó arra, hogy megosszuk veletek - itt és majd egy vacsoránál...

Paradicsomos, zöldséges bableves
Hozzávalók (4 személyre)
  • 20 dkg száraz tarka bab, beáztatva (legalább 8-10 órára)
  • 1 közepes hagyma, megtisztítva és kis kockára vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 1 dl olaj
  • 3 közepes répa, megtisztítva és kisebb kockára vágva
  • 1/4 zellergumó, megtisztítva és kisebb kockára vágva
  • 1/2 l sűrű paradicsomlé (lehetőleg házi)
  • 1/2 l zöldségalaplé
  • 3 közepes ág rozmaring
  • 10 dkg apró szemű tészta (makaroni, risini, szarvacska de akár tarhonya vagy reszelt tészta is megfelel)
  • frissen őrölt bors
  • 5 dkg friss kecskesajt, reszelve
1. Forrósítsuk fel a fazekat, majd benne az olajat. Tegyük bele a hagymát, és pirítsuk üvegesre.
2. Menjen bele a fokhagyma, forgassuk össze, majd tegyük bele a zöldségeket. Kavarjuk össze, pároljuk fedő alatt, közepes lángon legalább 15 percig.
3. Adjuk hozzá a babot, a rozmaringot és a paradicsomlevet. Keverjük meg és rottyantsuk össze.
4. Öntsük fel zöldségalaplével, és főzzük közepes lángon kb. 1,5 órát illetve, amíg a bab megpuhul.
5. Ha a bab már puha, tegyük bele a tésztát, főzzük 12-15 percig, sózzuk.
6. Tányérba kiszedve kecskesajttal és frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.
Friss fehér vagy lepénykenyerek adhatunk hozzá, de magában is elég kiadós.

Öt Elem:
Harmonikus étel, ugyanis mind az öt íz, mind az öt Változó Állapot szerepel benne: a Fát a paradicsom, a Tüzet a bors és a rozmaring, a Föld elemet a bab és a gyökérzöldségek illetve a tészta, a Fémet a hagymák, a Vizet pedig az alaplé képviseli. A kecskesajt izgalmassá teszi: krémes-csípős íze leginkább Fémes-Földes jegyeket erősíti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése