2011. december 29., csütörtök

Füstölt pisztráng kínai pikáns szósszal, halbőrcsipsszel


Kicsit ijesztőnek tűnhet ez a halbőrcsipsz, ezért is kezdem ezzel mindjárt a legelején. Már régóta izgatja a fantáziánkat, ugyanis a füstölt pisztráng bőre teljesen leválik a húsáról, és a sütőben melegítés/sütés közben nem pirul meg. Sütéshez érdemes bekenni vajjal vagy olajjal, és úgy becsúsztatni a tepsit a sütőbe. A bőr valahogy azonban kicsit kemény, finom ugyan, de csak a legelszántabb halevők szokták megenni, így legtöbbször megmarad. (A kutyák mondjuk örülnek…) Ez indította el a gondolkozást abba az irányba, hogy készüljön egy olyan étel, ami hamar elkészíthető, a hal bőrét külön felhasználásra szánja, és valamiféle pikáns szósz készül rá, ami a hal erőteljes fűszerességét ellensúlyozza.
Így született meg a halbőrcsipsz ötlete, ami nem forradalmi ötlet, hiszen számos mesterszakács készít például a csirke bőréből csipszet, ami a csirke húsával készülő étel textúráját izgalmasan egészíti ki. A csipsz pikáns kínai szósszal tálalt halra került, egyfajta koronaként. A halbőrcsipsz fantasztikusan finom, ropogós csemege. Eddig is szerettem a füstölt pisztrángot, de a kisüthető bőre miatt ezután még jobban fogom.

Számos oka van, amiért szívesen veszek füstölt pisztrángot, ugyanis egy igazán felhasználó- és háziasszonybarát alapanyag. Több olyan tulajdonsága is van, ami miatt érdemes otthon tartani néhányat. Először is olcsó, legalábbis ahhoz képest, amennyire egészséges, nemes és finom – egy halat 500-600 forintért beszerezhetünk, nagyságtól függően. Ezen felül remekül tárolható akár hosszabb ideig is, ugyanis a füstölésnek köszönhetően 2-3 hónapig eláll. Barátságos alapanyaggá teszi továbbá még az is, hogy nagyon gyorsan elkészül, hiszen a füstölésnek köszönhetően szinte már kész állapotban kerül a konyhába. Így akár egy gyors vacsoraként, akár meglepetésvendégek elkápráztatására remekül felhasználható, arról nem is beszélve, hogy egy bonyolultabb ünnepi menüsor részeként is bevethető – végre egy dolog, amit nem kell hosszasan előkészíteni. Nagyon jól el tudom képzelni például sütőtökkrémleves betétjeként, akár a bőrcsipszet magában is, de a hallal együtt még inkább.
Füstölt pisztrángot a nagyobb áruházak polcain is találunk, mind a lillafüredi, mind pedig a szilvásváradi pisztrángtelep készít füstölt pisztrángot, melyet egyéni receptúra alapján, „12 féle fűszerből készült páclében pácolnak és hideg füstön, bükkfahasábon, fűrészporon aranysárgára füstölnek. Éppen ezért nem nagyon igényel fűszerezést, kész harmonikus ízű.” A lillafüredi pisztrángtelep honlapjáról való az előző idézet, melyen egy további füstölt pisztrángrecept is található, mégpedig a Füstölt pisztráng-pástétom Ágnes módra.

Füstölt pisztráng kínai pikáns szósszal, halbőrcsipsszel

Hozzávalók (4 személyre)
  • 4 db kisebb (20 dkg-os) füstölt pisztráng, lebőrözve és a gerince egyben kiszedve
  • 3 dkg vaj
  • 2 ek fehér rizsecet
  • 4 ek világos szójaszósz + 1 tk cukor vagy 2 ek édes szójaszósz
  • 6 ek rizsbor
  • 1 tk keményítő, elkeverve 1 dl hideg vízben
  • 5 szem feketebors, frissen őrölve vagy mozsárban összetörve
  • 1 dl olaj(fele a szószhoz, másik fele pedig a bőr kisütéséhez)
  • csili vagy csípős paprika, ízlés szerint
  • 1 vastag húsú sárga paprikának a fele, kicsumázva és apró kockákra vágva
  • 15 gerezd fokhagyma
  • ujjnyi (2cm) darab gyömbér
  • 2 szál újhagyma, vékony karikára vágva

1. Vágjuk vékony csíkokra a pisztráng lehúzott bőrét. Süssük ki forró olajban. Tegyük félre.
2. Keverjük ki a szószt: öntsük össze a rizsecetet, szójaszószt, rizsbort, keményítős vizet, borsot.
3. A serpenyőt melegítsük fel, majd benne az olajat is forrósítsuk fel, hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért és a csípős paprikát vagy csilit, és 1 perc alatt megpirítjuk.
4. Hozzáöntjük a kikevert szószt, beledobjuk a paprikakockákat és az újhagymát.
5. A pisztránghúst egy forró serpenyőben, felolvasztott vajon megmelegítjük, szépen elrendezzük egy tányéron, ráöntjük a forró szószt.

Tálalás: Készítsünk hozzá jázminrizst, jól illik a karakteres füstös hal mellé a semleges és tiszta ízű jázminrizs. Mivel a hal íze a füstölés miatt meglehetősen erőteljes, és sósnak hat, ezért érdemes a rizst só nélkül vagy csak egy egészen kevés sóval készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése