2011. december 9., péntek

Grízpogácsa kétféleképpen


Valami különleges, mégis egyszerű köretre vágytunk - olyasmire, amit még nem ettünk, mégis van annyira hétköznapi, hogy minden legyen otthon hozzá vagy akár a sarki boltban beszerezhető legyen. A Szakácsok könyvében találtunk egy receptet, ami tökéletesen megfelel mindezen kritériumoknak: egyszerű, gyors és valószínűleg minden van otthon hozzá. A Szakácsok könyve egy rendkívül átfogó mű technikákról, ételtípusokról szépen fotózott képekkel, mesterszakácsok tollából származó receptekkel. Most féláron kapható!
Mi csak grízpogácsának kereszteltük az amúgy olasz gnocchi alla romana-t, ami tulajdonképpen egy fűszeres tejbegríz, amit miután kihűl, formával szúrnak ki, és serpenyőben sütik ki. Rögtön beindult tőle a fantáziánk, és azt találgattuk, hogy vajon milyen ételek mellé eszik az olaszok. A könyvben mindenféle szószokkal, paradicsommal, mozzarellával, pesztóval, olajbogyóval és parmezánnal csőben sütik, mi egyszer zöldséges paradicsomraguval ettük, máskor biralmacsatnit és sült zöldséget tálaltunk hozzá. Annyira jól sikerült, hogy mindenképpen ki kellett próbálnunk újra hamarosan - ekkor édesség készült belőle tokaji borhabbal, amit Váncsa Ezeregy receptje közül szúrtunk ki...

Grízpogácsa sósan
Hozzávalók (4 személyre)
  • 7,5 dl zsíros tej
  • 1 babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • csipet só
  •  17 dkg búzadara
  • 3 tojás sárgája
  • szerecsendió, frissen reszelve
  • 5 dkg vaj, és egy kevés a tepsi kikenéséhez
1. Vastag fenekű lábasban forraljuk fel a tejet a babérlevéllel, fokhagymával, sóval.
2. Amikor felforrt, vegyük ki belőle a babért, és habverővel folyamatosan keverve vékony sugárban szórjuk bele a búzadarát.
3. Vegyük kis lángra, és fedő nélkül főzzük időnként kevergetve 12-15 percig, amíg besűrűsödik és kezd elválni az edény falától a grízes massza.
4. Vegyük le a lábast a tűzről, és keverjük bele egyenként a tojássárgákat, reszeljünk bele szerecsendiót, sózzuk ízlés szerint.
5. Vajazzunk ki egy tepsit, és szedjük bele a grízt. Terítsük szét egy vizes késsel.
6. Olavasszuk fel a vajat, a felét öntsük a szépen elsimított grízre.
7. Hagyjuk hűvös helyen kihűlni. Ha van időnk rá, tegyük 2-3 órára hűtőbe.
8. Amikor kihűlt, pogácsaszaggatóval szúrjuk ki, a maradék masszát gyúrjuk össze, terítsük ki újra és szaggassunk belőle további pogácsákat.
9. A felolvasztott, forró vajban süssük aranybarnára.
Tálalás: paradicsommal, mozzarellával, pesztóval csőben sütve, paradicsomszósszal, zöldséges paradicsomraguval tálalva, sült zöldséggel és gyümölcscsatnival.

Grízpogácsa édesen tokaji borhabbal
Hozzávalók (4 személyre)
  • 4 dl tej
  • 4 dl kókusztej
  • ugyanaz, mint fent a fokhagymát kivéve
  • 1 cs vaníliacukor
1.  Forraljuk fel a tejet a fűszerekkel, öntsük hozzá a kókusztejet, vaníliacukrot.
2. Járjunk el ugyanúgy mint fent az elkészítés többi részében.

Tokaji borhab (Váncsa István Somlói borhabja nyomán)
Hozzávalók (4 személyre)
  • 6 tojás sárgája és fehérje szétválasztva
  • 15 dkg kritálycukor
  • 4 cl citromlé
  • 3 dl tokaji édes bor (olcsóbb aszú vagy szamarodni)
  • 2 citrom lereszelt héja
1.  A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a citromlevet, a bort, a citrom héját.
2. Egy lábasban vizet melegítünk, erre tesszük rá az edénnyel együtt cukros tojássárgáját. Besűrítjük a gőz fölött.
3. Hűtőben kihűtjük.
4. Tálalás előtt hozzákeverjük a tojások keményre vert habját.
Tálalás: Egy tányéron rendezzünk el fejenként 4 grízpogácsát, középre szedjünk egy nagy adag borhabot. Azonnal tálaljuk. Tokaji bort kínáljunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése