2011. december 13., kedd

Kínai pikáns sütőtök - avagy hogyan fordítsunk le egy receptet vegára


Sok szakácskönyvben a receptek túlnyomó többsége hússal készül. Vegák nem vagyunk ugyan, de azért nagy húsevők sem, így a szakácskönyvek tesztelésénél néha bajban vagyunk a rengeteg húsos recepttel. Van  azonban egy jó kis trükk, ami egészen jól bevált: ha éppen nincs kedvünk húst enni, megpróbáljuk megcsinálni az adott receptet a hús helyett valamilyen zöldséggel. Ez leginkább az ázsiai receptek esetében szokott bejönni: a kockára vágott csirke- vagy sertéshús helyett ilyenkor tököt, cukkinit, krumplit vagy éppen sütőtököt használunk. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy így tulajdonképpen egy teljesen más étel készül, mint ami a könyvben szerepel - a dolog azonban talán csak annál izgalmasabb, hiszen a cél nem egy húshelyettesítő étel, hanem egy szuverén vegetáriánus fogás készítése.
Így tettünk az alábbi recept esetében is, ami Az igazi kínai konyha című fantasztikus kínai szakácskönyvből származik, ami nem hazudtolja meg a címét. A könyvben ugyanis valóban nem az Európában ismert büfés kínai ételek receptjei szerepelnek - még véletlenül sincs benne ananászos csirke -, hanem valóban kínai ételek kaptak helyet. A könyv a négy égtájhoz kapcsolódó híres nemzeti konyhákat tematizálja, és közben nem csupán recepteket közöl, hanem kultúrtörténeti bevezetőt is ad az ázsiai ország gasztronómiájába. Ha valaki szeretne tehát ismerkedni a kínai konyhával, mindenképpen érdemes belenézni.
A receptet évek óta készítjük hússal és hús nélkül egyaránt - szinte már mindenféle zöldséggel kipróbáltuk: leggyakrabban cukkinit vagy főzőtököt használunk a csirkehús helyett, most azonban a szezonalitásra való tekintettel sütőtököt vettünk. Így is remek lett...
A receptet a VKF 46. fordulójára készítettük, melyet a vegasztrománia blog szerzője a vegetáriánus konyha jegyében hirdetett meg.

Kínai pikáns sütőtök
Hozzávalók (4 személyre)
  • 1 kg sütőtök, megtisztítva és falatnyi kockákra vágva
  • 2 csipet só
  • 2 tojás, villával összekeverve
  • 5 dkg kukoricakeményítő (érdemes kínai keményítőt használni, ha nincs, akkor megteszi a közértben kapható is)
  • 1 piros vagy sárga vastag húsú paprika, falatnyi kockára vágva
  • 4 db újhagyma
  • 2-3 dkg (hüvelykujjnyi szelet) gyömbér, megtisztítva és apróra vágva
  • 1 fej fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 1 csapott tk fekete babkrém (Kínai élelmiszerboltokban kapható fermentált babpaszta, ami csípős, édes, fekete, barna és piros változatban kapható. A kínaiak szószok ízesítésére használják. Az adagolásnál vegyük figyelembe, hogy rendkívül intenzív és sós!)
  • 1 ek cukor
  • 3 ek rizsbor (helyette száraz fehérbor is használható)
  • 1 ek világos kínai rizsecet
  • pici csili (ízlés szerint)
  • 1 ek szójaszósz
  • 2,5 dl olaj
1. Készítsük elő az összes hozzávalót. Minden étel készítésénél hasznos, ha előre el van minden készítve, a kínai ételeket azonban nem lehet másképpen megcsinálni. Olyan gyorsan követik ugyanis egymást az egyes folyamatok, hogy közben nincs idő tisztítani és aprítani.
2. A felkockázott tököt sózzuk meg.
3. A tojásokat keverjük össze a keményítővel.
4. Keverjük ki a szószt: öntsük össze egy csészében a rizsbort, rizsecetet, cukrot, szójaszószt, majd tegyük bele a babkrémet és a csilit. Keverjük el alaposan.
5. Hevítsük fel az olajat. Egy adag tököt tegyünk a keményítős tojásba, forgassuk át, majd szedjük a forró olajba, és adagokban süssük ki. Süssük aranybarnára minden oldalon.
6. Miután megsütöttük az összes tököt, szedjük ki a serpenyőből az ételmaradékot. Öntsük ki annyi olajat, hogy kb. fél decinyi maradjon a serpenyőben, és ebben pirítsuk meg a fokhagymát és gyömbért. Fél perc pirítás után öntsük rá a szószt, rottyantsuk fel. Öntsük bele a paprikát.
7. Öntsük bele a tököt, forgassuk össze, majd szórjuk rá az újhagymát.
Jázminrizzsel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése