2011. december 20., kedd

Kulináris Bécs I. - Naschmarkt


Ilyenkor Bécsben rengeteg turista kíváncsi az advent idején oly csábító karácsonyi vásárokra. Van itt minden, ami karácsonyfára és alá való, és persze forralt bor és puncs minden mennyiségben. A legérdekesebb azonban - mint az év minden szakaszában - most is a Naschmarkt, Ausztria leghíresebb piaca.
Méltán híres, ugyanis itt aztán minden van, ráadásul fantasztikus minőségben: zöldségek, gyümölcsök, halak és tengeri herkentyűk, húsok, ecetek, borok, olajok, fűszerek, kenyerek, lekvárok, olivabogyók, sajtok... A piac hatalmas, elképesztő a választék és a minőség. Persze az árak is ehhez mértek, mindezek mellett azonban van néhány olyan stand, amit semmiképpen nem szabad kihagyni, ha itt járunk, és fogékonyak vagyunk az ízek harmóniájára.

Az egyik ilyen pavilon a Gegenbauer nevet viseli - a Naschmarkt 111-115-ös standja, ahol hetvenféle(!) ecetet és több tucat olajkülönlegességet árulnak. Erwin Gegenbauer  miután megörökölte a nagyapja által 1929-ben alapított zöldségsavanyító üzemet, melyet apja tovább fejlesztett, ecetkészítésre adta a fejét. A savanyítási eljárásokat kifinomította, és olyan különleges ecetekkel lépett porondra, amik mára a komoly helyet biztosítanak számára a világ gasztronómiai térképén. Csillagos szakácsok használják eceteit, melyek különlegesek, elképesztően kifinomultak, rendkívüli minőségűek, és nagy odafigyeléssel, hagyományos eljárással készülnek. A szortimentben jelenleg hetven(!)féle ecet található, melyek között olyan különlegességek is szerepelnek, mint a paradicsom-, a spárga- vagy a sáfrányecet. A fantasztikusan ízletes gyümölcsecetek mellett komoly helyet kapott még a balzsam- és borecet is, melyek dűlőszelektált borokból, több éves érlelés után kerülnek forgalomba. Érdemes szombat délelőtt menni, ugyanis ilyenkor a Gegenbauer házaspárral is találkozhatunk, és kérdezhetünk mindenfélét (nagyon kedvesek!). Kóstolhatunk is, méghozzá minden termékből, egy külön erre a célra kifejlesztett pipettás üvegből, ami nagyban megkönnyíti az amúgy elég nehéz választást. A kóstolás után azonban minden bizonnyal lesz olyan ecet, amit mindenképpen meg szeretnénk majd venni. Vigyázat! Veszélyes! Nem olcsó!
Egy másik elegáns módja az ecetekkel való ismerkedésnek egy látogatás lehet a Gegenbauer ecetműhelyben, melyre a honlapon lehet jelentkezni. Fejenként 20 euro, amiért egy vezetést, történelmi betekintést az ecetkészítés történetébe, ecet- és savanyúságkóstolót kapunk, illetve találkozhatunk a meglehetősen karizmatikus Gegenbauer úrral.

Mindenképpen érdemes benézni a Naschmarkt egyik haléttermébe, melyek a Seccesion felől közelítve az első pavilonokban kaptak helyet. Kicsit drágának tűnnek első ránézésre, de akár csak egy levesre is megéri bemenni, ha nincs sok pénzünk, mert fantasztikus élményben lesz részünk. Elképesztően friss halakból, fantasztikus ételek készülnek itt ugyanis. Magyarországon ez meglehetősen ritkaságszámba megy, így érdemes nem elszalasztani a lehetőséget.
Ha mégis inkább közel-keleti finomságokra vágyunk, akkor verekedjük át magunkat a Naschmarkt közepéig, és ott az egyik töröknél (v)együnk falafelt vagy/és olajbogyókat, sajtokat, bárányhússal készült szendvicset. Hát így is lehet...
A bécsi kirándulásról még két bejegyzés készül a közeljövőben: az egyikben egy étteremről mesélünk, ahol egy koreai hölgy visz ötelemes konyhát - nagy sikerrel; a másikban pedig egy wachaui kirándulás lesz a téma - itt egy fantasztikus borásszal és borvidékkel találkoztunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése