2011. december 6., kedd

Paradicsomos tojás 1. - Marokkói tojás


Az év egyik nagy felfedezése a különféle nemzeti konyhák paradicsomos tojás-kombinációi. Az egyik nagy kedvenc a marokkói tojás, aminek különlegessége, hogy tükörtojások a fűszeres paradicsomszószban sülnek meg.
A recept eredetijét a Casa Moro című fantasztikus szakácskönyvben találtuk. Ebből kiindulva alakítottuk ki a saját verziót, ami színes, szép, gyors, egyszerű elkészíteni és emellett még fantasztikusan finom is. Elkápráztathatjuk vele a családot vagy akár egy váratlan vendéget.
Házi kenyérrel vagy lepénnyel a legjobb. Tunkolni kötelező!

Marokkói tojás
Hozzávalók (4 személyre fő fogásként pl. reggelire vagy vacsorára)
  • 1/2 l sűrű (házi) paradicsomlé vagy 1 db (50 dkg) hámozott paradicsom konzerv, összeturmixolva
  • 2 közepes lilahagyma, megtisztítva és kockára vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott tk római kömény, mozsárban frissen durvára őrölve
  • csipetnyi csili, összetörve
  • 8 tojás
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld (ha szeretjük koriander), durvára vágva
  • 1/2 tk barnacukor (elhagyható)
  • frissen őrölt bors
1.  Hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a hagymát. Kavargatva pirítsuk üvegesre.
2. Adjuk hozzá a fokhagymát és a római köményt. Forgassuk össze, és pirítsuk tovább együtt 2-3 percig.
3. Szórjuk bele a csilit, öntsük fel a paradicsommal. Főzzük fel.
4. Sózzuk, borsozzuk, ha savanyúnak érezzük tegyük bele a cukrot, majd rotyogtassuk alacsony lángon fedő nélkül 10-15 percig.
5. Üssük a tojásokat egyenként a forró szószba egymás mellé, és rotyogtassuk tovább. A tojásfehérjéket egy villával kicsit megpiszkáljuk, hogy megfőjenek a szószban. 5-8 perc alatt ízlés szerinti állagúra készítjük.
6. Zölddel megszórva, friss kenyérrel tálaljuk.

Öt Elem:
A tojás a Föld elemhez tartozik. Semleges természetűnek, édes ízűnek és Yin erősítőnek tartják. A kínaiak szerint egyfajta Vese tonik, amire télen igencsak nagy szükségünk van. A téli hideg ugyanis a vese energiáját csapolja meg leginkább, és akik erre érzékenyek - sokan vagyunk ilyenek - fokozottan ügyeljenek erre ilyenkor.
A tojás a kínai gyógyászat egyik gyakran alkalmazott fehérjeforrása, ugyanis erősen táplálja a test energiáját és nedveit, így segíti a vérképzést. Felemelkedő irányt képvisel, ami a vesegyengeség leszálló irányát képes közömbösíteni.
Ajánlott lábadozó betegeknek és gyermekeknek egyaránt. A kínaiak hagyományosan a gyermekeknek 6-7 éves korig minden nap adtak egy gőzölt tojást. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy szexuális együttlétet követően is tojás-terápiát alkalmaztak: a házaspárok az együttlétet követően reggelire mindig tojást ettek. A mézeshetek alatt minden este tojást ettek régebben a kínai friss házasok, ugyanis a vese energiájának táplálásán keresztül növeli a szexuális potenciált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése