2011. december 5., hétfő

Sütőtök: egy tök 2 étel

A sütőtök igazi szezonális klasszikus ilyenkor. Mindenhol kapható, ráadásul elég olcsón, így már csak hab a tortán, hogy rengetegféleképpen felhasználható. Csinálhatunk belőle levest, köretet, felfújtat, tortát, lekvárt, csatnit, de akár desszertként vagy pikáns utóételként is felszolgálhatjuk.
Levesként gyakran gyömbérrel fűszerezik, és turmixolják, de készülhet kakukkfüves-tejszínes, almás, ötfűszeres változata is. Szinte megszámolhatatlan a sütőtökleves-variációk száma.
Ezúttal a vietnámi szakácskönyvből pattant elő az ihlet: tökleves kókusztejjel. Abban néhány olyan hozzávaló is szerepel, ami itt nem, mi pedig beletettünk ezt-azt, amit a vietnámiak nem szoktak. Hiányoltam belőle ugyanis a Fém Elemet - így került bele fokhagyma, gyömbér és némi menta, Föld Elemet pedig sokallottam - így  kihagytuk a cukkinit és a cukrot. A hangsúlyeltolódás minden bizonnyal a klímának is köszönhető...
A végeredmény lenyűgöző volt. Ebédre megettük mind a három adagot ketten - nem maradt anyukának belőle egy csepp sem...
Egy sütőtök nálunk azonban nem fogy el egy alkalommal, így záros határidőn belül ki kell találni mindig valami újdonságot. Most egy másik vietnámi étel került elő, ami ősszel sokaknak kedvence volt - a kókusztejes sütőtökcurry. Ez is egy vietnámi étel parafrázisa - ők édesburgonyából készítették...
A maradék sütőtökből pedig két üveg sütőtökcsatni készült. Remek ajándék lehet ínyenc barátoknak.

Sütőtökleves fafülgombával
Hozzávalók (4 leves-adag, 2 főétel-adag)
  • 30 dkg sütőtök, megtisztítva és falatnyi kockára vágva
  • 2 dkg (ujjnyi széles szelet) gyömbér, tisztítva és apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • csili ízlés szerint (kb. 1/2 csilipaprika)
  • 3-4 db fafülgomba, forró vízbe beáztatva (5 percig), leszűrve és csíkokra vágva
  • 1 l alaplé (zöldség- vagy húsalaplé)
  • 2 maroknyi pörkölt mogyoró (ha sósat használunk, számoljuk bele a sózásnál!)
  • 2 dl kókusztej
  • 1 dl olaj
  • fél csokor menta vagy koriander
  • 1/2 citrom leve
1. Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a gyömbért és a fokhagymát, néhány percig kavargatva pirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
2. Beletesszük a tököt, átforgatjuk, és legalább 5-6 percig pirítjuk - kapjon a sütőtökkockák sarka némi színt. Szórjuk rá a csilit, majd forgassuk össze.
3. Öntsük fel alaplével, főzzük fel, tegyük bele a gombát, és a leszűrt áztatólevét. Főzzük legalább 15 percig, vagy amíg a tök megpuhul.
4. Öntsük fel a kókusztejjel, ekkor már ne forraljuk, hanem inkább csak tartsuk melegen, a kókusztej ugyanis képes összeugrani. (Nem mindig, fajtától függ...)
5. Ízesítsük sóval, szórjuk bele a mogyorót. (Ha sós mogyorót használjunk, ügyeljünk a sózásra!)
6. Tálaláskor citromlével ízesítsük, és szórjuk meg mentával vagy korianderrel.

Vietnámi sütőtökcurry
Hozzávalók (4 személyre)
  • 80 dkg sütőtök, meghámozva, kimagozva és felkockázva
  • 1 csapott teáskanál thai currypaszta
  • 6 gerezd fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 2 dkg (hüvelykujjnyi) gyömbér, megtisztítva és apróra vágva
  • 4 dl alaplé
  • 4 dl (1 db) kókusztej
  • 1/2 ek barnacukor
  • 1 ek currypor
  • 1/2 citrom leve
  • koriander- vagy petrezselyemzöld
1. Hevítsük fel az olajat, tegyük bele a fokhagymát és a gyömbért. Forgassuk össze és pirítsuk néhány percig kavargatva.
2. Adjuk hozzá a currypasztát, keverjük el, és pirítsuk 1-2 percig.
3. Tegyük bele a sütőtököt, forgassuk össze, Szórjuk rá a cukort, ismét keverjük meg.
4. Öntsük fel az alaplével, forraljuk fel.
5. Szórjuk bele a curryt, keverjük össze. Fedő alatt pároljuk 15-20 percig.
6. Ízesítsük sóval. Ha nagyon hígnak találjuk, fedő nélkül főzzük 5-10 percig.
7. Öntsük rá a kókusztejet. Rottyantsuk össze.
8. Rizzsel tálaljuk, ízesítsük néhány csepp citromlével, szórjunk rá zöldet.

Más sütőtökreceptek ősz elejéről:
http://kivancsiszakacs.blogspot.com/2011/11/fuszeres-sutotokragu.html

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok, kipróbáltam a sütőtök curryt, fantasztikus lett, nagyon harmonikusak benne az ízek, bár a 4 dl alaplé szerintem sok, túl sokáig kellett fedő nélkül főznöm, hogy besűrűsödjön. Köszi a receptet:)

    amúgy meg robot vagyok, de valahogy be tudtam írni az ellenőrző szót:)

    VálaszTörlés
  2. Szia András!
    Örülünk, hogy ilyen lelkesen próbálgatod a recepteket és ízlenek is. Igyekszünk minél pontosabban leírni a recepteket..., és felülvizsgáljuk a kérdéseket.
    Köszönjük, hogy megírod a tapasztalatokat!

    VálaszTörlés