2012. január 30., hétfő

Gluténmentes kenyér kukoricából

 
Régóta töröm a fejem, hogy hogyan lehetne normális gluténmentes kenyeret készíteni. Fontosnak tartottam, ugyanis egyre több ember küzd gluténérzékenységgel a környezetünkben. Láttam, hogy létezik mindenféle gluténmentes liszt, de nem volt sok bizodalmam hozzá, ugyanis nem kötötték az orromra a csomagoláson, hogy mitől lett hirtelen az a bizonyos liszt gluténmentes. Bevallom valami kémiai eljárást sejtettem az egyre divatosabbá váló gluténmentes szó mögött, aminek az ellenkezőjéről nem győztek meg. Így maradtam a gabonákból készült liszteknél, amiről legalább tudom, hogy mi van benne.

Van egy barátunk, aki gluténmentesen étkezik, és próbál minket mindig tájékoztatni legjobb tudása szerint. Legutóbbi levelében azt írta, hogy a búzacsíra, köles, hajdina, kukorica, rizs, amaránt és quinoa számít gluténmentes gabonának. Ezek között kellett tehát válogatni a kukoricakenyérhez.

A legtöbb kukoricakenyér-receptben búzaliszttel keverik a kukoricát, ami a gluténmentes változatban semmiképpen nem működik, így elkezdtünk kísérletezni. Először csak kukoricalisztet használtunk, a második próbálkozásnál pedig rizslisztet kevertünk hozzá. Mindkét esetben nagyon finom az eredmény, de enyhén morzsálódik és viszonylag hamar (két nap alatt) kiszárad. Minket ez nem zavart, és barátaink is jóízűen falatoztak belőle, mégis érdemes kisebb adagot készíteni, és hamar elfogyasztani. Annyira hamar elkészül, hogy akár az esti mosogatás után is meg lehet csinálni: kb. 5 perc alatt össze lehet keverni, és utána a sütő már teszi a dolgát...


Érdemes télen beiktatni a kukoricát az étrendünkbe, ugyanis erősíti a Vesét, ami a téli hidegben fokozott törődést igényel. A fogak és a fogíny egészségének megőrzésében is szerepet kaphat - veseerősítő hatása miatt -, ha beépítjük a kukoricát az étrendünkbe. Ezen felül jótékonyan hat az emésztésre, és táplálja a Szívet. A Szív táplálása télen amúgy is különösen fontos, hiszen ilyenkor sokkal inkább hajlamosak vagyunk átadni magunkat a borús gondolatoknak. Az asztalunkra kerülő ételek ráadásul nem csak belsőleg, hanem látványukkal is képesek vidámságot hozni. A kukoricakenyér gyönyörű sárga, ami már önmagában szívderítő látvány...

Kukoricakenyér
Hozzávalók (1 db 1/2 kg-os kenyérhez)
  • 30 dkg kukoricaliszt (vagy 20 dkg kukoricaliszt és 10 dkg rizsliszt összekeverve)
  • 1/2 tk szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 1 tk barna nádcukor vagy méz
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 1/2 tk só
  • 2,5 dl tej vagy író
  • 2 db tojás
  1. Begyújtjuk a sütőt, és 190 fokra állítjuk (gáz: 5-ös fokozat), hogy felmelegedjen, amíg összekeverjük a kukoricamasszát.
  2. Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban.
  3. A lisztkeverékhez öntjük a tejet és a vajat, összekeverjük.
  4. Egy tálkába felütjük a tojásokat, villával felverjük egy kicsit, majd a lisztes masszához öntjük.
  5. Homogén masszát kapunk, ami egy kevéssé híg - nem gyúrható, hanem inkább kavar tészta állagú.
  6. Egy 20 cm átmérőjű vaslábast vagy tortaformát, esetleg szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral, ebbe öntjük a kukoricamasszát.
  7. Meleg sütőben kb. 30 percig sütjük. Mielőtt kivennénk, ellenőrizzük, hogy megsült-e: ha kemény a teteje és a beleszúrt fogpiszkáló száraz marad, akkor nyugodtan kivehetjük!

7 megjegyzés:

  1. Tejet- írót - vajat mivel tudnám helyettesíteni? Laktóz-glutén érzékeny vagyok viszont a recept nagyon tetszik és nagyon szeretném kipróbálni...

    VálaszTörlés
  2. Laktózmentes vajjal és laktózmentes tejjel, esetleg rizstejjel v egyéb növényi tejjel

    VálaszTörlés
  3. Ez tényleg nagyon gyorsan megvan, és finom :) Egy kicsit esetleg lazítani lenne még jó rajta.

    VálaszTörlés
  4. Köszi a receptet. Nagyon jól elkészíthető. :)
    Még finom is.

    VálaszTörlés
  5. miert kell a kenyerhez tej meg tojas .cukor vagy mez .?? liszt so elesztö viz ! szerintem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert a gluténmentes lisztek nem ugyanúgy működnek, sőt, teljesen másképp. Sokkal több folyadék kell hozzá. Az általad írt összetevőkből egy száraz, totálisan morzsákra hulló "kenyér" lesz a végeredmény.

      Törlés