2012. január 13., péntek

Kínai Holdújév 3.: Tészta


na déli részén Holdújévkor gyakran tesznek az asztalra tésztaételeket, melyeket hosszú spagettiszerű tésztákból készítenek. A tészta készülhet búzából vagy rizsből, de mindkét tojás hozzáadása nélkül dolgoznak. A hosszúkás alakú tészta a kínai hagyományban a hosszú élet szimbóluma, mely az újévi jókívánságok között előkelő helyen szerepel. Egyik fontos szabály a tésztaételek esetén, hogy nem szabad elvágni vagy elharapni a hosszúra nyújtott tésztát evés közben, ugyanis így éppen a szimbolikájától fosztanánk meg...

 
A hosszú élet a taoista tanítások egyik fontos eleme, mely a népi hitvilágba is átszivárgott. A kínaiak számára az egészség és a hosszú élet mind az öregek, mind pedig a fiatalok körében az életminőség egyik alapvető eleme. A nyugdíjasok Kínában így általában nem a betegségeiket vitatják meg egy összejövetel alkalmával, hanem inkább arra törekszenek, hogy minél egészségesebben éljenek, és ennek érdekében mindent meg is tesznek: tornáznak, táncolnak, TaiJiznak, Qigongoznak, ügyelnek az ápolt megjelenésre, mindezek mellett pedig sokat járnak közösségi rendezvényekre. Együtt játszanak, beszélgetnek, edzenek, így a közösségi terek mindig telis-teli vannak vidám nyugdíjasokkal. Egyik kedvenc elfoglaltságuk a társasjátékok és a TaiJi mellett a társas tánc, melyet parkokban, szabad téren gyakorolnak - szívderítő látvány a délelőtti séta közben jókedvű öreg párokat látni, miközben keringőznek.

A hosszú életet jelképező shou írásjegy a leggyakrabban előforduló karakter, mivel sokszor jelenik meg kalligráfiákon, használati tárgyakon, ékszereken, ünnepi ételek díszítéseként, jókívánságokat közvetítő borítékokon.


Újévkor a hagyomány szerint a kínaiak az utolsó holdhónap 24. napján kezdték el az előkészületeket, ilyenkor ugyanis a Tűzhely Szelleme elindul az Égbe, hogy megtegye szokásos éves jelentését a Jáde Császárnak a családról. A család ilyenkor finom falatokkal kedveskedik a Tűzhely Szellemének, hogy az Égben ne tudja kinyitni a száját, és esetlegesen valami rosszat mondani róluk. Az áldozatot követően leveszik a Szellem képmását, és petártadurrogtatás mellett rituálisan elégetik. A Tűzhely Szellemében ma már nem nagyon hisznek, a  petárdadurrogtatás azonban megmaradt hagyományként, mellyel az ártó szellemek elűzésére törekszenek, így a közelgő tavasz zavartalanul beköszönthet. (Tokaji Zsolt: Kínai jelképtár, Szukits, 2002)


Szecsuáni tészta szezámmal
Hozzávalók (4 személyre)
  • 50 dkg tészta
  • 10 ek fehér szezámmag, megpirítva és mozsárban vagy álló mixerben megőrölve
  • 4 ek fekete szezámmag
  • 1 póréhagyma, megtisztítva, megmosva és apróra vágva
  • 5 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • ujjnyi (2cm/2 dkg) gyömbér, megtisztítva és felaprítva
  • 1 paprika, megmosva, kicsumázva és kis kockákra felvágva
  • 2 tk mustár
  • 4 világos szójaszósz
  • 6 ek olivaolaj
  • 2 ek szezámolaj
  • 2 ek csiliolaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander
  1. Tegyük fel főni a vizet a tésztának.
  2. Miközben fő a tészta, forrósítsunk fel egy vastag falú serpenyőt vagy wokot, és melegítsük meg benne az olajat.
  3. Pirítsuk benne 1 percig kevergetve a gyömbért és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a paprikát és a pórét, pirítsuk 1 percig kevergetve.
  4. Szórjuk bele a szezámmagokat, majd tegyük bele a mustárt. Keverjük össze.
  5. Öntsük rá a szezámolajat és a csiliolajat, majd a szójaszószt. 
  6. Keverjük a tésztához a szezámos keveréket.
  7. Tálalás előtt díszítsük zölddel: petrezselyemmel vagy korianderrel.

Ázsia ihletésű sült tészta retekkel és magokkal
Hozzávalók (4 személyre)
  • 50 dkg tészta
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • gyömbér
  • 2 újhagyma
  • 1-2 dl olaj
  • 6 db retek vagy egy közepes fej fekete retek
  • 5 ek napraforgó mag, szójaszósszal lepirítva
  • 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander
  • frissen őrölt bors
  • csili vagy csiliolaj ízlés szerint
  • 1 ek fekete szezámmag
  • 4 ek világos rizsecet (ha nincs, akkor balzsamecet - lehetőleg természetes eljárással készült, ha ez sincs, akkor almaecet)
  • 4 +1 ek szójaszósz
1. Megfőzzük a tésztát a szokásos módon. Miután megfőtt hideg vízzel leöblítjük, így nem ragad majd össze.
2. Keverjük össze az ecetet és a szójaszószt, tegyük egy csészében a tűzhely mellé, hogy amikor szükség lesz rá, kezünk ügyében legyen.
3. Lepirítjuk szárazon a napraforgómagot, majd leöntjük 1 evőkanál szójaszósszal.
4. Olajon megpirítjuk a lilahagymát pár perc alatt, félretesszük egy tányérban.
5. A maradék olajat újra felhevítjük - ha felitta a hagyma pótoljuk -, és betesszük a gyömbért és fokhagymát 1 perc alatt összepirítjuk.
6. Rádobjuk a megfőtt tésztát, összeforgatjuk. Készítsünk mellé olajat, és öntsünk rá, ha elkezdi odakapni. Kavarjuk jó alaposan át.
7. Öntsük rá a szójaszószos ecetet, szórjuk meg borssal és forgassuk össze alaposan.
8. Szórjuk bele a retket, újhagymát, szezámmagot. Forgassuk össze.
9. Szedjük ki tányérokra, díszítsük napraforgóval, a pirított lilahagymával és petrezselyemzölddel/korianderrel.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése