2012. január 19., csütörtök

Kínai Holdújév 5.: Márványtojás


A márványtojás nagyon népszerű Kínában: úton-útfélen találkozni rotyogó lábasokkal, amik fűszeres lében úszó tojásokkal vannak tele. Nekik ez olyan, mint nálunk a ropi vagy egy kifli: vesznek egyet, megtisztítják és elmajszolják, bőven ad ugyanis annyi energiát, hogy a következő étkezésig kitartson. A márványtojás tehát nem kapcsolódik speciálisan a Holdújévhez - nem csak ilyenkor készítik tehát, hanem egész évben -, Holdújévkor azonban szimbolikája miatt sokszor megjelenik az asztalokon.


A tojás Európához hasonlóan Ázsiában is a termékenység szimbóluma. Ez magyarázható azzal, hogy a tojás a Vese Yint erősíti, ami a Jinghez kapcsolódik. A Jing a test megtermékenyítő esszenciája, illetve fenntartója. A női és a férfi Jing egymással egyesülve hozza létre az új életet. A test pedig addig marad életben, amíg van Jingje.  A tojás egészségre gyakorolt további hatásairól már írtunk néhányszor, itt nézhettek utána.
Újévkor régebben vörösre festett tojást ajándékoztak egymásnak, ami kísértetiesen hasonlít a mi húsvéti tojás szokásunkhoz. Annál is inkább, mert a Holdújévi ünnepség tulajdonképpen egy tavaszünnep - mint ahogyan a húsvét is -, amihez számos megújulási és évkezdési szertartás tartozik. Ilyen például a földművesek ősi szertartása: ilyenkor költöztek ki a földekre illetve költöztették ki a tűzhelyet.


A márványtojás a főtt tojások márványos megfestett fehérjéjéről kapta a nevét.  Ezt úgy érjük el, hogy a tojásokat megfőzzük, majd a kemény tojás héját a vízből kivéve egy deszkán görgetve megtörjük. A tojás héját ne távolítsuk el! Ne féljünk ettől a művelettől, fontos ugyanis, hogy a tojás héja minél apróbbra törjön, így lehetséges ugyanis, hogy a fűszeres folyadék beszivárogjon a héja alá, és márványosan megfesse a tojás fehérjét. A fűszeres lében ezután órákon át tovább főzzük a tojásokat. Az órákon át tartó főzést ki lehet váltani egy 8-10 órás áztatással is. Ha az áztatást választjuk, elég egy fél óráig főzni a tojásokat a fűszeres folyadékban, majd egy éjszakán vagy napon át állni hagyni. Ezután hagyományos módon megtisztítjuk.


Márványtojás
Hozzávalók (4-6 tojáshoz)
 • annyi darab tojás, ahány emberre készítjük (Ha valaki esetleg többet is szeretne enni, akkor rá több tojást számítsunk.)
 • 3 db csillagánizs
 • 1 egész fahéj
 • 1/2 csípős paprika (elhagyható)
 • 3 db szegfűszeg
 • 1 tk fekete tea
 • 1 l víz
 1. Főzzük meg a tojásokat keményre.
 2. Szűrjük le, majd várjuk meg amíg kihűl valamennyire.
 3. Egy deszkán görgetve törjük meg a héját.
 4. Töltsük egy lábasba a vizet, szórjuk bele a fűszereket.
 5. Tegyük bele a tojásokat, és forraljuk fel.
 6. Főzzük egy fél órán keresztül, majd hagyjuk a vízben a tojásokat, és áztassuk a fűszeres lében legalább 8 órán át.
 7. Vegyük ki a léből, és tisztítsuk meg a tojásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése