2012. január 31., kedd

Lampionünnep: Rizsgombóc

Sült édes rizsgombóc

A Lampionünnep a Holdújév ünnepével kezdődő tavaszünnep záró akkordja. A két hetes ünnepségsorozat tizenötödik napján tartják, és az első telihold ünnepének is nevezik. 2012-ben a Lampionünnep február 6-ra esik. Ahogy a neve is mutatja ilyenkor rengeteg lampion díszíti az utcákat, a kerteket és a házakat, melyek fantasztikus fényárba borítják a városokat, és elképesztő színkavalkáddal örvendeztetik meg a ünneplőket.

Ilyenkor a Holdújévhez hasonlatosan összejön a család, és a közös vacsora mellett oroszlán- vagy sárkánytáncot járnak, népdalokat énekelnek, petárdákat durrogtatnak, szimbolikus papírpénzt égetnek, melyet az őseiknek ajánlanak fel. "Régebben fűzfavesszőből font, áttetsző zöld kelméből készült sárkányokat eregettek, melyek belsejébe lámpásokat rejtettek." (Tokai Zsolt: Kínai jelképtár, Szukits, 2002)

Az ünnepi vacsorának mindenképpen része a rizsgombóc, melyet rizslisztből készítenek, és édes vagy sós töltelékkel töltenek meg. A rizsgombócot kínaiul Yuan Xiaonak vagy Tang Yuannek hívják, mely  hangzásában nagyon hasonlít az egyesülés szóra, ezért a családok különösen szívesen fogyasztják. A kerek gombócok formája a harmóniát, a teljességet és az egységet szimbolizálja, illetve az év első teliholdját idézi.

Főtt édes rizsgombóc

Nagyon szeretjük a szezámkrémmel töltött édes gombócokat, amit finom zöldteában úszva szolgálnak fel. Nem is csoda hát, hogy számtalanszor próbáltunk már rizsgombócot készíteni itthon, de eddig soha nem sikerült. Pedig a legjobb kínai szakácskönyvekben kutakodtunk, neten is keresgéltünk. Legalább 2-3 éve próbálkoztunk...
Tatatatam.... Most sikerült! Annyira szerettük volna megosztani veletek, hogy sikerült megtalálni a rejtély kulcsát.
Nem nagy hókusz-pókusz az egész, de mégis van egy mozzanat, amit sajnos minden receptben elfelejtenek megemlíteni: a tésztához édes/ragadós rizslisztet (Glutinous rice flour) kell használni. Mindenképpen ázsiai gyártmányút. A szupermarketekben kapható rizsliszt illetve a sima rizsliszt nem jó ehhez - szétesik a gombóc, próbáltuk már többször. Mindenképpen ragadós/édes rizslisztre van szükség, amit ázsiai élelmiszerüzletekben vásárolhattok.

Édes / ragadós rizsliszt (Glutinous rice flour)

A rizsgombócok tölteléke lehet édes, ekkor aszalt gyümölcsökkel (pl. kínai datolyával, jujubával), szezámagkrémmel, édes babkrémmel,  dióval töltik meg. Ha a sós változat készül, akkor húsos vagy zöldségtöltelék kerül bele. Készítik sütve vagy főve. Sütés előtt szezámmagba is forgatják néha, majd forró olajban sütik aranyszínűre. A főzött rizsgombócokat édes töltettel valamilyen édes lében, zöldteafőzetben szolgálják fel, a sós töltelékkel készülteket pedig ízletes, fűszeres levesben tálalják.



Ahogyan a videóban is láthatjátok kétféleképpen készítik a rizsgombócokat: az egyik változatban összekeverik a rizslisztet a vízzel, és sima tésztát gyúrnak belőle - mi ezt a változatot közöltük alább -, a másik szerint a tölteléket kell kicsit bevizezni, és ezt kell beleforgatni a rizslisztbe, miután a gombóc megszárad újra be kell nedvesíteni és újra lisztbe forgatni. Ezt néhányszor meg kell ismételni.

Rizsgombóc
Hozzávalók (kb. 16 db gombóchoz)
  • 30 dkg ragadós/édes rizsliszt
  • 2,5 dl csapmeleg víz
Töltelék 1.
  • 5 dkg fekete és fehér szezámmag vegyesen (és egy kevés a hempergetéshez, ha sült gombócokat készítünk)
  • 1 ek olivaolaj vagy más semleges olaj, esetleg szezámolaj
  • 5 dkg cukor (kóstolás után döntsük el, hogy elég édes e nekünk)
Töltelék 2.
  • 5 dkg darált dió (vagy darált dió és szezámmag vegyesen)
  • 1 ek olivaolaj vagy más semleges olaj, esetleg szezámolaj
  • 5 dkg cukor
Húsos töltelék
Zöldséges töltelék
Használjuk a kínai tésztabatyu töltelékét. Ha zöldséggel vagy/és hússal töltjük, akkor ízletes zöldség- vagy húslevesben szolgáljuk fel. Ilyenkor akár valamilyen zöldséget is tehetünk a levesbe.

Sütéshez: olaj
Főzéshez: felforralt víz
  1. Készítsük el a tölteléket: Egy robotgépben daráljuk össze vagy mozsárban őröljük meg a szezámmagot/diót a cukorral, majd keverjük krémes állagúra az olajjal.
  2. Keverjük össze egy tálban a rizslisztet a vízzel. Jól gyúrható tésztát kapunk.
  3. Készítsünk gombócokat: Csípjünk le egy pingponglabdányi tésztát, és gömbölygetve készítsünk belőle egy szabályos golyót. Nyomjunk a közepébe az egyik ujjunkkal mélyedést , szélesítsük ki, ebbe kanalazzunk egy teáskanálnyi tölteléket. A tésztát a töltelék fölött csípjük össze, és ismét gömbölygető mozdulatokkal szabályos labdává formázzuk.
  4. Lisztezett felületre tegyük egymás mellé.
Sütés előtt kicsit nedvesítsük be a kezünket, majd a nedves kézzel a gombócokat, és hömpölygessük szezámmagba. Forró olajban süssük addig, amíg a szezámmagok aranybarnára sülnek.
Főzéshez forraljunk vizet, a gombócokat forrásban lévő vízbe tesszük, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.

3 megjegyzés:

  1. Szia, hol sikerült ragadós rizslisztet beszereznetek?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Minden kínai élelmiszerboltban kapható ragadós rizsliszt. Ebben a posztban http://kivancsiszakacs.blogspot.com/search/label/Lel%C5%91helyek
    van egy vietnámi és egy kínai bolt, ahol biztosan lehet kapni. De szerintem a Rákóczi téri kínaiban is biztosan lehet, és a Nagycsarnokban is.
    Remélem sikerrel jársz!

    VálaszTörlés