2012. január 2., hétfő

Paradicsomos tojás 2. - A kínai...


Kínában nem mindig van könnyű dolga a vegetáriánusoknak. Na nem azért, mert ne lenne elég zöldségétel - elképesztően sokféle zöldségből elképesztően sokféle ételt készítenek. Sokkal inkább azért kerülhetnek furcsa szituációba a vegetáriánusok, mert a kínaiak nem nagyon értik a vegetarizmus koncepcióját. Így előfordulhat, hogy ha húsnélküli ételt kérünk, akkor csirkét vagy halat ajánlanak - mondván, az nem hús. Ha jobban belegondolunk, akkor ez szinte ugyanúgy működik, mint a nagymamáknál itthon, Magyarországon...
A paradicsomos tojás egy azon egyszerűen elkészíthető, és fantasztikusan finom kínai ételek közül, amit sokan szívesen elevenítünk fel. Egy utazás alkalmával ugyanis a csapatnak annyira ízlett az egyik étteremben a paradicsomos tojás, hogy utána mindenki mindenhol azt kereste. A vegák különösen odavoltak érte, csak néha nem maradt nekik, mert a többieknek is nagyon ízlett. Miután hazaértünk azonnal meg is próbáltuk rekonstruálni. Mivel különböző helyeken sokféle paradicsomos tojást ettünk, így mi is sokféleképpen készítjük, az adott évszaknak és a hozzáférhető jó minőségű alapanyagoknak megfelelően. Nyáron természetesen friss paradicsom kerül bele, és kevés fűszer, ilyenkor télen azonban inkább lemondunk a mesterségesen érlelt piros bogyókról, és inkább a házilag befőzött sűrű paradicsomlevet választjuk. Ha nincs ilyesmi kéznél, akkor érdemes hámozott paradicsomkonzervet venni.
Azóta is gyakran készül a konyhában - reggelire, ebédre vagy vacsorára -, ha másoknak készítjük, akkor általában a kedvencek közé kerül, ilyenkor legtöbbször reggelire kínáljuk, mégpedig kínai gőzölt kenyérrel. Ennek már leírtuk egyszer a receptjét, amihez most folyamatábra készült: a gőzölés egyes fázisairól készítettünk néhány fényképet, amit itt találtok.

Kínai paradicsomos tojás
Hozzávalók (4 személyre)
  • 1 nagy lilahagyma
  • 1 dl olaj
  • 6 gerezd fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • ujjnyi (2 cm) gyömbér, megtisztítva és felaprítva
  • csípős paprika vagy csili, ízlés szerint
  • fél liter házi paradicsomlé vagy 50 dkg hámozott paradicsomkonzerv, botmixerrel leturmixolva
  • 1 ek világos rizsecet
  • 4-5 szem szecsuáni bors, mozsárban frissen megőrölve
  • 2 újhagyma, vékony karikára apírtva
  • 1 csipetnyi öt főszerkeverék
  • 2-3 tojás fejenként - éhség és kapacitás szerint
  • 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander
1. Hevítsünk fel egy vastag falú lábast, öntsük bele az olaj felét, pirítsuk meg benne a hagymát.
2. Adjuk hozzá a fokhagymát és gyömbért, pirítsuk, amíg elkezd illatozni - kb. 30 másodperc.
3. Tegyük bele a csilit vagy paprikát, forgassuk össze.
4. Öntsük bele a paradicsomlevet vagy paradicsomot, kavarjuk össze.
5. Öntsük bele a ecetet.
6. Fűszerezzük meg a szecsuáni borssal.
7. Tegyük bele az újhagymát.
8. Fűszerezzük tovább a sóval és az öt fűszerkeverékkel.
9. Főzzük időnként megkevergetve kb. 10 percig, vagy amíg besűrűsödik - kb. placsintatészta állagúra sűrítsük.
10. Közben üssük fel a tojásokat egy edénybe, keverjük össze villával. Egy serpenyőt melegítsünk fel, öntsünk bele az olaj másik felét, és ebben süssük meg a tojásokat szárazra.
11. A sült tojás keverjük a paradicsomszószba, alaposan forgassuk össze.
12. Tálaljuk petrezselyemzölddel vagy korianderrel megszórva.
Kínáljunk mellé kínai gőzölt kenyeret.

Gyógyító táplálkozás és Öt Elem
A tojás jótékony hatásáról, ami télen különösen fontos itt írtunk. Emellett fontos még megjegyezni, hogy a tojás azokra testnedvekre hat, amik felfelé áramlanak. E tulajdonsága különösen alkalmassá teszi a tél által okozott tünetek kezelésére, melyek általában a Vese gyengülésében mutatkoznak meg. A Veséhez a folyadékok kapcsolódnak, melyek előszeretettel áramolnak lefelé. Ezt próbáljuk meg ellensúlyozni - többek között - táplálkozással: olyan ételeket fogyasztunk ilyenkor, amik erősítik a Vesét illetve segítik folyadékmegtartó képességét.

4 megjegyzés:

  1. Elkészítettük vacsorára, remek lett, bár néhány fűszert mással helyettesítettünk (szecsuáni bors helyett feketebors, ecet helyett citrom, öt fűszerkeverék helyett Natúr fk. és egy kis szerecsendió)! A fokhagymát sikerült kicsit túlzásba vinni és egy leheletnyit elbillent a paradicsom-tojás egyensúly, de tartalmas és ízletes maradt. Köszönjük a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Simon!
    Örülünk, hogy jól sikerült!
    A kínai ételek néha kicsit furfangosan működnek, el kell készíteni néhányszor, mire az ember ráérez az "ízére"...

    VálaszTörlés
  3. Ez a kaja egyszerűen zseniális!:) azóta nem is eszem sima rántottát, mindig így csinálom:) annyit változtattam rajta, hogy koriander helyett zsályát szórok rá a végén.

    VálaszTörlés
  4. Elfelejtettem odaírni, hogy függőséget okoz...:)

    VálaszTörlés