2012. január 16., hétfő

Pirított kelkáposzta aszalt szilvával és fűszeres páclében érlelt csirkemell


A kelkáposzta meglehetősen mostoha szerepet kapott a magyar konyhában. Erre akkor döbbentünk rá, amikor legutóbb a zöldségesnél vettünk egy fejet, és többször rákérdezett, hogy az egész fejet szeretnénk-e, vagy elvágja. Szinte alig akarta elhinni, hogy elvisszük az egész fejet. Elgondolkoztam, hogy ez vajon mi miatt lehet...
Az ára miatt biztosan nem, hiszen az egyik legolcsóbb alapanyag, szinte egész évben. Ilyenkor 150 forintért egészen szép fejet kaphatunk. Aztán rájöttem, hogy a magyarok kétféleképpen használják a kelkáposztát: leveszöldségként vagy főzelék-alapanyagnak.
Ekkor jött az ötlet, hogy készítsük belőle mindenfélét, megmutatván, hogy milyen sokoldalú is valójában.
Kínai tésztabatyuk töltelékeként például remekül helyettesíti a kínai kelt, ami nem minden sarkon kapható. Mi gyakran helyettesítjük kelkáposztával az ázsiai ételek főzésekor.
Nagyon jól működik serpenyőben, kevés olajon vagy zsíron megpirítva, különféle szószokkal ízesítve, magokkal és/vagy aszalványokkal kiegészítve. Egy ilyen étel született most, melyben a szezámmag és az aszalt szilva mellett édes szójaszósz és halszósz kerekíti le a pirított kelkáposzta édeskés-kesernyés ízét.

A halszószról már többször írtunk, mivel gyakran használjuk, a vegetáriánusok használjanak helyette világos szójaszószt, így adva hozzá a fűszeresen sós ízt az ételhez. Az édes szójaszósz számunkra új felfedezés. Nyáron egy könyvben lapozgatva figyeltem fel rá, és állapítottam meg, hogy még soha nem hallottam róla. Telt múlt az idő, és ősszel egy multi polcáról emeltem le;  miután kiderült, hogy szójaszószon, néhány fűszeren és némi cukron kívül nem tartalmaz mást, a kosárba került, és azóta lelkesen kísérletezünk vele. Nagyon finom, édeskés-fűszeres ízű, méz állagú szósz, aminek semmi köze a szójaszószhoz, ugyanis sokkal inkább édes-fűszeres, mintsem sós.

Fűszeres pácban érlelt, majd hirtelen sütött csirkemellet ettünk hozzá, ami remekül harmonizált, de a káposzta akár fő helyre is előléphet, ha például fűszeres sült krumplival tálaljuk, vagy kuszkuszt készítünk hozzá...



Pirított kelkáposzta aszalt szilvával, szezámmaggal és édes szójaszósszal
Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 közepes fej kelkáposzta, vékony csíkokra vágva
  • 1 dl olivaolaj vagy 2 ek libazsír
  • 4 ek fehér szezámmag, szárazon megpirítva és mozsárban megőrölve
  • 2 ek fekete szezámmag
  • 10-15 szem aszalt szilva, apróra vágva
  • 6 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • ujjnyi (2 dkg/2 cm) gyömbér, megtisztítva és apróra vágva
  • 2 ek halszósz
  • 2 ek édes szójaszósz
  • fél citrom leve
  1.  Forrósítsuk fel a serpenyőt, tegyük bele a zsírt vagy olajat, ezt is melegítsük fel, majd tegyük bele a káposztát, és magas hőmérsékleten pirítsuk, közben kavargassuk meg 1-2 percenként. A káposzta kapjon egy kis színt, de maradjon roppanós.
  2. Tegyük bele a fokhagymát és a gyömbért, pirítsuk kavargatva tovább 1-2- percig.
  3. Adjuk hozzá a megőrölt szezámmagot, az aszalt szilvát, forgassuk jól össze.
  4. Öntsük rá a halszószt és a szójaszószt, kavarjuk össze.
  5. Rendezzük el a tányéron és díszítsük fekete szezámmaggal. Ízesítsük néhány csepp frissen facsart citromlével.

Fűszeres pácban érlelt csirkemell hirtelen sütve
Hozzávalók (4 személyre)
  •  házi csirke 2 egész melle, kifilézve és kettévágva
  • 1 dl olivaolaj + 1 dl a sütéshez
  • 2 cikk fokhagyma, megtisztítva és lereszelve
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 1 tk őrölt piros paprika
  • fél csili
  1. Készítsük el a páclevet: keverjük össze az olajat, a fahéjjal, köménnyel, fokhagymával, paprikával és csilivel.
  2. Kenjük be a páccal a megmosott, lecsöpögtetett csirkemelleket.
  3. Letakarva hagyjuk állni egy óráig.
  4. Forrósítsuk fel egy serpenyőt, tegyünk bele olajat - melegítsük meg ezt is.
  5. Tegyük a forró olajba a csirkemelleket, spatulával nyomjuk le, és 2 percig süssük mindkét oldalát.
Tálalás: Salátával vagy az előbbi káposztaétellel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése