2012. január 7., szombat

Rántott tojás és sárgarépa-pástétom


Igen, főtt tojás rántva! Hihetetlen, de mégis igaz. Annyira megtetszett Bíró Lajos karácsonyi receptje a Magyar konyha decemberi számában, hogy mindenképpen ki kellett próbálnunk a rántott tojást. Ott hallal és kaviárral tálalták, mi egyszerűbben oldottuk meg a kérdést: a már jól bevált, és sokak kedvencévé vált fetás sárgarépa-pástétomot minősítettük át. Most nem kenyérrel vagy lepénnyel tálaltuk tehát, ahogy általában, hanem rántott tojást ültettünk rá, és balzsamecetes zöldsalátát tálaltunk mellé. Előételnek is villantós, de akár egy könnyű ebédnek is el tudom képzelni.

Szóval a tojást rántani nem olyan ördöngős dolog, bár kell hozzá némi elszántság. Bíró Lajos kétperces lágytojást rántott ki a receptben, na nekünk azt megtisztítani sem sikerült, de előrelátóan készítettünk három- és négyperces tojást is, és azok egészen jól kezelhetők voltak. Persze, óvatosan kell velük bánni - mint egy hímes tojással -, de nem vészes. Ráadásul tökéletes állagúra sültek: pontosan úgy szeretem ugyanis legjobban a lágytojást, hogy még lágy a sárgája, a fehérje azonban már kemény. Na a háromperces rántott ilyen.

A rántott tojásban tehát a tisztítás az egyetlen komoly kihívást jelentő mozzanat, a többi már gyerekjáték: hagyományos módon be kell panírozni liszttel, tojással és zsemlemorzsával. Bíró Lajos pankómorzsát használ, ami egy japán szilánkos zselmemorzsafajta, nekünk ilyen nem volt, így maradt a sima. El tudom képzelni, hogy a szilánkos morzsa ad hozzá egy extra kis csavart: a lágy tojás és a roppanós, sült kenyérdarabkák kettőse biztosan izgalmas kettősséget teremtenek... Érdemes kipróbálni a házi kenyérből készült, házilag reszelt/darált morzsát is, ebben is vannak nagyobb szilánkok, természetesen a kifinomultság hiányzik. De, legalább mi csináltuk...

A sárgarépakrém a Casa Moro-ból van, gyakran készítjük. Bármennyire hihetetlen, ez a sárgarépakrém a legnépszerűbb a reggeli pástétomok között. Valószínűleg nem sokan gondolják magukról, hogy a sárgarépakrém lesz az egyik kedvenc reggelijük, pedig...
Ez a fantasztikusan ízletes és szép pástétom jutott eszembe, amikor először beleharaptam a skandináv rozslepénybe, a receptjénél ígértem is, hogy hamarosan érkezik. És itt van.

Rántott tojás
Hozzávalók (4 személyre)
 • 4 db három perces tojás
 • liszt
 • 1 tojás, felverve villával
 • csipetnyi só
 • zsemlemorzsa
 1. A lágytojássokat óvatosan tisztítsuk meg.
 2. Forgassuk bele a szokásos módon lisztbe, majd tojásba és morzsába.
 3. Forró olajban süssük minden oldalán aranybarnára.
Sárgarépa-pástétom 
Hozzávalók (4 személyre)
 • 40 dkg sárgarépa, megtisztítva és vékony csíkokra vágva/lereszelve
 • 1 dl olaj
 • 15 dkg dkg fetasajt vagy lágy juhsajt (Kóstoljuk meg előtte, hogy mennyire sós, és ennek megfelelően döntsük el, hogy többet vagy kevesebbet teszünk bele! A török élelmiszerboltokban kapható lágy juhsajtok nagyon lágyak és csak pont annyira sósak, amennyire kell. A boltokban általában kapható fetasajtok azonban nagyon sósak, így vigyázzunk vele!)
 • 1 tk édesköménymag, mozsárban frissen megőrölve
 • 10 szem színes bors, mozsárban frissen megőrölve
 • 1 csokor (8-10 szál) friss menta vagy tárkony (korianderrel még nem próbáltuk, de el tudom képzelni, hogy jó)
 1.  Forrósítsunk fel egy vastag falú serpenyőt, majd benne az olajat. Tegyük bele a sárgarépát, és  pirítsuk a sárgarépát 
 2. Adjuk hozzá a borsot és az édesköménymagot.
 3. Keverjük össze, majd botmixerrel nyomjuk szét.
 4. Adjuk hozzá a sajtot, ezzel is mixeljük jól össze.
 5. Fakanállal keverjük hozzá a zöldfűszer felét, tegyük tányérba, és szórjuk meg a maradék zöldfűszerrel.
Ha a rántott tojással készítjük, ültessük a tetejére a tojást. Készítsünk hozzá salátát, amit öntsük le jófajta balzsamecettel vagy/és rozslepényt.

1 megjegyzés: