2012. február 10., péntek

Céklával színezett tészta diószósszal


Pannonhalmán a Viator étteremben ettünk nemrég egy felejthetetlen diós gnocchit. Mikor rákérdeztünk, hogy mit ajánlana a pincér, és más fogások mellett a diós gnocchi is szóba került, akkor a pincér csak annyit mondott, hogy jójó, de hát akkor is csak egy diós tészta. Ellenben a húsos vagy halas fogásokat annál inkább ajánlgatta. Ugyanez a hozzáállás tükröződik akkor is, amikor egy menő étteremben mondjuk rizottót rendelünk, és a többiek azt kérdezik, hogy "miért csak köretet rendeltél?". Mondjuk jobb eset, ha van normális vegetáriánus étel az étlapon, ami manapság már-már természetes, mégis sok helyen egy-két étel akad csupán, amiben nincs hús. De azok legalább nem rántva vannak... Ez is haladás.
Mindezt nem azért mondom, mert nem szeretem a hús vagy a halat, de van amikor sokkal inkább egy izgalmasan elkészített, megkomponált zöldségfogásra vágynék...

A diós gnocchi nem kifejezetten zöldségétel, és önmagában nem is igazán izgalmas, a Viatorban azonban sikerült olyan harmóniát teremteni a tányéron ebben az ételben, hogy megihletett minket. El is készítettük itthon, és a diószósz annyira jól sikerült, hogy legközelebb is bevetettük: a gnocchit céklával színezett galuskára cseréltük - egyrészt, mert színesebb ételt szerettünk volna, másrészt pedig mert nem volt olyan sok időnk, amennyi egy gnocchi elkészítéséhez szükséges. Így gyorsan és gazdaságosan készült el az "egyszerű diós tészta" variációja, ami ugyan gyors és olcsó, mégis remek ízharmóniákkal kecsegtet. És még színes is...

A céklalével színezett nyers tészta

A céklalével színezett tészta kiszaggatva és kifőzve

A dióról már régóta szeretnénk beszélni, ugyanis igazi téli alapanyag. Nem véletlen, hogy sok téli sütemény és édesség dióval vagy mákkal készül, ugyanis mindkettő nagyon hatékonyan ellensúlyozza a tél gyengítő hatását. A magyar konyha leginkább csak édes formában használja mindkettőt, pedig rendkívüli potenciál rejlik mindkettőben a sós ételek területén is.

Az Öt Elem és a gyógyító táplálkozás szempontjából a dió Föld elemű, édes és melegítő tulajdonságokkal rendelkezik. Hatékonyan használható Vese Yang hiánnyal küzdők esetében, ugyanis erős Vese Yang tonik. A Vese Yang a nemi szervek működéséhez köthető, így a mindennemű nemi működésbeli zavarok is erre vezethetők vissza. Ebből adódik, hogy a diót már ősidőktől fogva hatékony afrozodiákumnak tekintik.
A derékfájás a kínai orvoslás szerint szinte minden esetben a Vese működészavarára, leginkább hiánybetegségekre utal, így erősítésével segíthetünk a keresztcsonti és deréktáji fájdalmak esetén. A dió fogyasztásával fokozhatjuk a lomha Qi áramlását, ugyanis tonizálja a vért és a Qit, energetizálja a testet.
Céklával színezett tészta diószósszal
Hozzávalók (4 személyre)

Céklával színezett tészta
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 4 csapott kk só
  • 5 dl céklalé
Diószósz
  • 4 maroknyi dió, megpirítva és ledarálva
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej vagy joghurt
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 15 szem bors, frissen őrölve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg parmezánsajt
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ág rozmaring, finomra aprítva
  • 1 kk só
A tészta és a szósz összekeveréséhez
  • 2 ek olaj
  • fél csili
  1. Készítsük el a diószószt:  Keverjük össze a szósz hozzávalóit egy keverőtálban.
  2. Egy keverőtálban keverjük össze a színes tészta hozzávalóit csomómentesre.
  3. Tegyünk oda egy nagy fazék vizet főni, amikor felforrt sózzuk meg, és nokedliszaggatóval szaggassuk bele a tésztát a vízbe. Főzzük addig, amíg a tészta feljön a víz felszínére.
  4. Egy nagy serpenyőben vagy wokban melegítsünk 2 ek olajat, futtassuk meg benne néhány másodperc alatt a csilit.
  5. Öntsük bele a tésztát, lazítsuk fel egy kanállal, majd keverjük hozzá a szószt.
  6. Azonnal tálaljuk. A tetejét díszítsük vágott dióval és rozmaringlevelekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése