2012. február 14., kedd

Fügecsatni + líciumos briós = Flódni


Sokáig gondolkoztam, hogy vajon van-e helye a fehér lisztből készült briósnak, a flódninak, és hasonló nyalánkságoknak ezen a blogon. Vajon belefér-e az egészségről alkotott elképzeléseinkbe a fehér liszt, a finomított cukor és társai, amikor folyton az összetevők egészségre gyakorolt hatását vizsgáljuk. Beszélgettünk erről, és úgy döntöttünk, hogy nagyon is fontos téma merült fel a flódni és briós kapcsán, amiről mindenképpen érdemes szót ejteni.

Sokszor elhatározzuk, hogy mostantól egészségesen fogunk élni: nem eszünk ezt vagy azt, tartózkodunk a mindennemű finomított, tartósított ételektől vagy egy meghatározott táplálkozási metódust alkalmazunk, semmi mást. Előfordul ilyenkor, hogy észre sem vesszük, de csak divatokat, hangzatos szlogeneket követünk, anélkül hogy valóságtartalmukat és hatásukat, illetve személyes fontosságukat valóban megvizsgálnánk. Egy mégoly szimpatikusnak tűnő étkezési tanács, netán táplálkozási irányzat személy szerint nekünk kifejezetten ártalmas is lehet ugyanis. Erre számos példát találtunk mostanában a környezetünkben. Nem is olyan régen egy barátunk keresett meg, hogy tanácsot kérjen az étkezéssel kapcsolatban. Kiderült, hogy elkezdett egy nyers kosztra épülő diétát, mégpedig azért, mert komoly egészségi problémái adódtak. Amikor aztán a beszélgetés során felderítettük a probléma gyökerét, kiderült, hogy számára a nyers ételek fogyasztása kifejezetten ártalmas és kerülendő. A problémából adódóan ugyanis sokkal inkább alaposan megpárolt, megfőzött, melegítő éltelek fogyasztása ajánlott számára, mely homlokegyenest ellentmond a nyers koszt-diétának, ami ettől függetlenül egy nagyon innovatív táplálkozási forma. De nem mindenki számára!

Mindenki egyetért abban, hogy a finomított és tartósított élelmiszerek nem kifejezetten optimálisak az emberi szervezet számára. Ezt tudjuk. Sok bennük ugyanis az emészthetetlen, méreganyagot felhalmozó összetevő, ami a májban lerakódva hosszú távon komoly problémákat okozhat. A tartósítószereket tehát mindenképpen érdemes kerülni, és a finomított alapanyagok sem kifejezetten optimálisak. Ezen a ponton azonban tegyünk különbséget a levespor és a fehér liszt között. A levesporban egyetlen egy olyan hozzávaló sincs, aminek bármi köze lenne a természetességhez, míg a cukor és a liszt alapvetően - a finomítási eljárások mellett is - alapvetően természetes hozzávalónak tekinthető.

Két fontos dolgot kell szem előtt tartanunk, ha az étkezésünket nem szeretnénk teljesen átállítani a teljes értékű - teljes gabonákon alapuló - vagy más kizárólag természetes módon előállított illetve biodinamikus eljárással termesztett zöldségeken alapuló étrendre. E két dolog az egyensúly illetve mértékletesség és a rendszeres tisztítókúrák.


Egy olyan világban élünk, amiben szinte elkerülhetetlenek a méreganyagok. Ha mégoly körültekintőek vagyunk is a táplálkozásban, a levegő illetve a légzés által bevitt szennyeződések, az állandó információáradat, a tudati mérgek mind hatványozott mennyiségben vannak jelen a hétköznapjainkban, melyek legalább annyira rombolják az egészségünket, mint a rossz minőségű táplálékok. Nem elég tehát kizárólag a táplálkozásunkat rendbe tenni ahhoz, hogy egészségesek legyünk - nem a megevett étel felelős egyedül a betegségeinkért -, mindezekkel együtt viszont egy fontos tényező lehet az egészségünk megőrzése szempontjából.

Az Öt Elemes táplálkozás az Öt Elem - Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz - harmóniájára törekszik a szervezetben, mely az elemek egymásra hatásának kiegyenlítése által teremthető meg. Ez a táplálkozási forma is törekszik a lehető legjobb alapanyagok használatára, ezen túl azonban leginkább az összetevők hatását tekinti vezérelvnek, mely által - optimális esetben - a szervezet egyensúlya megteremthető. Ennek eléréséhez pedig a mértékletesség a legfontosabb, amit érdemes szem előtt tartanunk. A táplálkozás szempontjából sokszor célravezetőbb az a megoldás, hogy mindenből együnk - körültekintően -, de semmit ne vigyünk túlzásba: ehetünk fehér lisztet és cukrot tehát ebben a felállásban, de ne kizárólag ezt használjuk, hanem próbáljunk ki lehetőleg sokféle alapanyagot és ezeket váltogassuk, mégpedig jól megfontolt elvek szerint: az időjárásnak illetve évszaknak, az egyéni állapotunknak illetve a kedvünknek megfelelően.

A másik fontos táplálkozási alapelv a rendszeres tisztítókúrák alkalmazása, ami a régmúlt idők emberei számára természetes volt - némely kultúrában a mai napig az -, számunkra azonban elveszítette értelmét, és divathóborttá vált vagy a megszállott egészségmegőrzők rögeszméjének tűnik. Pedig egy egyszerű életvezetési mód, ami olyannyira természetes, hogy a vallásba beépülve évszázadokon át a hétköznapi élet része volt. Ezt mára elfelejtettük, a méreganyagok viszont nemhogy csökkentek volna, hanem egyre szaporodnak, ami csak fokozza a tisztítókúrák fontosságát. Tartsunk tehát minden évben legalább egy hosszabb tisztítókúrát - ennek módjairól majd tavasszal többet írunk -, és akkor semmi gond nincs azzal, ha néha sütit vagy brióst eszünk. Főleg ha mi magunk, netán szüleink készítik nekünk szeretettel...

A brióst fehér liszttel készítettük, tettünk bele azonban líciumot, ami vese erősítő, májtisztító hatású. A fügecsatni cukor nélkül készült, ugyanis az aszalt gyümölcs olyannyira koncentrált, hogy semmi szükség a hozzáadott cukorra. Az ötletet egy datolyacsatni adta.

Az Öt Elemes és gyógyító táplálkozás szerint tekintve a fügecsatnira - a fűszerek és a főzés hatására -  egy nagyon erősen melegítő, tisztító hatású étellel van dolgunk. A füge ugyanis Föld elemű, édes, a hozzá társuló fűszerek pedig Fémes és melegítő hatásúak. A füge ráadásul a legjobban lúgosító táplálékok egyike, ezen túl pedig kiegyensúlyozza a túlzott hús és finomított élelmiszerek által okozott savas állapotokat. Méregtelenítő, jótékonyan hat a lépre és hasnyálmirigyre, nedvesíti a tüdőt és a vastagbelet, nedvesíti a belet, így száraz tünetek által okozott székrekedés és aranyér kezelésére is jól használható. (Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás, Bp.: Édesvíz, 2009)
A briós és a fügecsatni által inspirált flódniban pedig sok kifejezetten hasznos téli alapanyag van - dió, mák, alma -, melyek a vese hiányállapotait tudják jótékonyan befolyásolni. Ezekről még lesz szó az elkövetkező hideg napok valamelyikén.

A briós és a fügecsatni önmagukban is remekül működnek együtt, a Gusto magazin karácsonyi számában azonban találtunk egy flódni receptet, aminek nem tudtunk ellenállni. Bíró Lajos flódnija pohárban készül, kalács kerül bele - mi viszont brióssal álmodtuk meg - és szederlekvár van benne -  ehelyett fügecsatnit tettük bele. Tulajdonképpen ez a flódni volt az egész briós-fügecsatni történet kiindulópontja.


Mondhatnánk, hogy e két alapanyag - a füge és a briós - nem is szerepel a flódni összetevői között. Hát mi így főzünk: valami beindítja a fantáziánkat, és elkezdődik a munka. Az eredmény pedig vagy hasonlít a kiindulópontra vagy  sem. De azért általában finom...

A brióst és a fügecsatnit tehát használhatjuk a flódnihoz, de akár együtt uzsonnára vagy külön-külön reggelire/vacsira is remek.

Briós (a Szakácsok könyve alapján)
Hozzávalók (12 darabhoz)
 • 20 dkg rétesliszt
 • 3 g szárított élesztő
 • 2 dkg porcukor + fél tk porcukor
 • 3 tojás + 1 tojás + 1 tojás sárgája
 • 1 csapott kk só
 • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
 • 3 dkg mazsola
 • 3 dkg lícium
 1. Szórjuk a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet és a cukrot. Keverjük össze.
 2. Törjünk fel 3 tojást, és fokozatosan keverjük a lisztes keverékhez. Ügyeljünk rá, hogy a liszt és a tojások tökéletesen keveredjenek el.
 3. Amint elválik a tészta a keverőtál oldalától, tegyük bele a sót és a kisebb kockákra vágott vajat.
 4. Alaposan dolgozzuk össze. A tészta váljon el ismét az edény falától.
 5. Takarjuk le folpackal, és szobahőmérsékleten kelesszük 2-3 óráig. 
 6. A kelesztési idő végére egy ragadós állagú tésztát kapunk! Vegyük ki a tálból, tegyük lisztezett munkalapra vagy gyúródeszkára. Ököllel gyúrjuk át. 
 7. Tegyük vissza az edénybe, tegyük vissza a folpackot a tetejére, és hűtőben kelesszük másfél órán át.
 8. Munkalapra téve, gyúrjuk át, szórjunk bele  mazsolát és a líciumot.
 9. A tésztát osszuk 12-15 darabra, és formázzunk belőle kis golyókat, amelyeket tegyünk sütőpapírral bélelt tepsire. Kicsit nyomjuk le a golyókat, hogy kis zsemle alakú briósok süljenek belőle. Ügyeljünk rá, hogy a tésztagolyók között hagyjunk legalább 5 cm távolságot, ugyanis kelés és sülés közben még nőni fognak.
 10. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra (gáz: 4-es fokozat).
 11. Egy tálkában keverjük össze az 1 tojást az 1 tojás sárgájával és a fél teáskanál porcukorral.
 12. A tojásmasszával kenjük meg a briósokat, és tegyük a meleg sütőbe.
 13. Süssük 12-14 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Fügecsatni
Hozzávalók
 • 20 dkg aszalt füge, apróra vágva
 • 4 dl víz
 • 1 tk reszelt citromhéj
 • 2 ek megtisztított, lereszelt gyömbér
 • 1 tk frissen őrölt római kömény
 • 1 tk apróra tördelt szárított csípős paprika
 • 1 tk só
 • 1 citrom leve
 1. A hozzávalókat a citromlé kivételével tegyük egy edénybe, és tegyük fel főni. 
 2. Főzzük addig, amíg besűrűsödik illetve a füge szétfő.
 3. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni. 
 4. Amikor langyos, keverjük hozzá a  citromlevet.

Flódni pohárban (Bíró Lajos után szabadon - Gusto XI./11.)
Hozzávalók (4 személyre)
 • 25 dkg/4 kis briós
 • 4 db alma
 • 1 tk fahéj
 • 7 dkg mák
 • 7 dkg dió
 • 2 x 1 dl tej
 • fél vaníliarúd
 • fél citrom lereszelt héja
 • 2 x 1 tk keményítő
 • 2 x 2 tk porcukor
 • 4 ek gránátalmaszirup
 1. A briósokat tépkedjük darabokra kézzel, és egy vasserpenyőben vagy sütőben pirítsuk aranyszínűre.
 2. Az almát reszeljük le, tegyük egy vastag falú serpenyőbe. Szórjuk rá a fahéjat, és fedő alatt pároljuk puhára 10 perc alatt.
 3. Készítsük el a mák- és a diótölteléket:
  1. Keverjük össze a mákot 1 dl tejjel, a vaníliarúd kikapar héjával, a cukorral és a keményítővel. Tegyük fel a tűzhelyre, és melegítsük meg. Addig melegítsük, amíg elkezd sűrűsödni.
  2. Keverjük össze a diót 1 dl tejjel, a citromhéjjal, a cukorral és a keményítővel. Tegyük fel a tűzhelyre, és melegítsük meg. Addig melegítsük, amíg elkezd sűrűsödni.
 4.  Egy mutatós pohárban rétegezve helyezzük el a hozzávalókat: alulra tegyünk almát, erre brióst, menjen rá a máktöltelék, majd megint briós, erre a dió, megint briós, alma, és füge a tetejére. A végén egy kevés savanykás gránátalmasziruppal is meglocsoltuk. Nem tett rosszat neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése