2012. február 11., szombat

Glutén-, cukor- és tojásmentes, mégis finom! - Gesztenyelisztes sütemény


A gesztenyeliszt olasz specialitás. Sajátosan telt, kicsit kesernyés íze remek alapanyaggá teszi. Süteménylisztként használva ráadásul nagyon leegyszerűsíti a dolgunkat, ugyanis nem kell mást tennünk, csak kikeverni vízzel és egy kevés olajjal, tepsibe önteni, magokat és aszalt gyümölcsöket szórni rá, néhány rozmaringággal gazdagítani, és már mehet is a sütőbe. Mondhatjuk tehát, hogy maximum 10 perc időráfordítással igazi csemegét szolgálhatunk fel a családnak vagy a barátainknak.

Az így elkészített sütemény sok szempontból lehet érdekes tehát: egyrészt nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, másrészt igazi ínyencség a különlegességeket értékelő családtagok számára, harmadrészt egészséges, hiszen nincs benne sem cukor, sem pedig finomított liszt, és a gluténérzékenyek is nyugodtan ehetnek belőle. Egy hátránya azért még a gesztenyelisztnek is van: sajnos drága... Ehhez 30 dkg-t használtunk, ami kb. 1000 Ft.
A gesztenye különösen értékes télen, ugyanis a vese életerejének nagyon jó tápanyaga. Magokkal - dióval, szezámmaggal, fenyőmaggal - és aszalt gyümölcsökkel - datolya, jujuba, lícium - igazi vese-tonikot varázsolhatunk belőle, hiszen ezek mindegyike önmagában is nagyon hatásos. E hatás külső jeleit is élvezhetjük, ugyanis erőssé teszik a hajat, melynek minőségéből egészen konkrétan következtetni tudunk a vese állapotára.

A gesztenyelisztes tészta krémes állagú
 

Gesztenyelisztes sütemény aszalványokkal, magokkal és rozmaringgal
Hozzávalók (28 cm-es tortaformához vagy 20x30-as tepsihez)
 • 30 dkg gesztenyeliszt
 • 3 dl víz
 • 1 ek olaj
 • 8 ág friss rozmaring
 • 10 szem datolya, kimagozva, apróra vágva
 • 1 ek mazsola
 • 1 ek lícium
 • 1 ek dió, durvára vágva
 • 1 ek napraforgó
Bármilyen magot és aszalványt használhatunk, amihez kedvünk van. Hagyományosan az olaszok fenyőmaggal  és aszalt gyümölcsökkel készítik.)
 1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
 2. Keverjük össze a gesztenyelisztet a vízzel és az olajjal.
 3. Öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe - a tészta csupán 1-2 cm magas.
 4. Szórjunk rá magokat és aszalt gyümölcsöket.
 5. Szórjuk rá a rozmaringágakat.
 6. Tenyérrel nyomkodjuk egy kicsit bele a magokat és aszalt gyümölcsöket a tésztába.
 7. Süssük 20 percig.

  3 megjegyzés: