2012. február 17., péntek

Tong Yuan leves - Leves töltött rizsgombóccal


A Lampionünnep kapcsán írtunk már a Tong Yuanről, a töltött rizsgombócokról. Ott említettük ugyan, hogy nem csak édesen, hanem sós töltelékkel is készítik, amit aztán megfőzve, ízletes levesben úszva szolgálnak fel, de ilyet eddig csak filmekben láttunk. Mindenképpen ki kellett tehát próbálnunk, hogy milyen és hogy működik. Az eredmény olyannyira lenyűgöző, hogy egy hét alatt kétszer készítettük, különböző töltelékekkel. Mindkétszer vendégeket leptünk meg vele, és nagy sikere volt.


Nagyon hálás megoldás Tong Yuan levessel várni vendégeket, ugyanis egyrészt nagyon hamar elkészül - az alaplevet előre megcsináljuk, és utána csak ízesíteni kell, a gombócok pedig pillanatok alatt megtölthetőek -, másrészt pedig biztosan értékelni fogják a különlegességekre nyitott barátok és családtagok. Édesapám nem éppen fiatal - sőt -, viszont nagyon nyitott, és ebéd után azt találta mondani, hogy vendéglőben sem ehetett volna jobbat....
Neki hallal töltöttük a gombócokat, korábban zöldség került bele, és mindkét alkalommal gyömbérrel és fokhagymával fűszerezett húsalaplevet öntöttünk rá, amit póréhagymával ízesítettünk illetve metéltre vágott kínai kellel tettük színesebbé. Az eredmény nagyon meggyőző.

A rizsgombócokat ragadós/édes rizslisztből készítik, melynek neve a fordítástól függően változhat: könyvekben és csomagolásokon mindkét névvel találkozhatunk, attól függően, hogy milyen nyelvről fordították. Az Öt Elem és a gyógyító táplálkozás szempontjából a ragadós rizs melegítő és édes, a Föld elemhez köthető. Rendkívül tápláló - a legtöbb fehérjét és zsírt tartalmazó rizsfajta - és könnyen emészthető, így jól használható hiánybetegségekben szenvedők étrendjében. Levessel együtt felszolgálva - a töltelék és a leves fűszerezésével kiegészítve - tovább erősíthető a Qi tonizáló hatása. "Melegíti a lép-hasnyálmirigyet és a gyomrot; enyhén összehúz - gyakori és spontán vizeletürítésnél, spontán verejtékezésnél és hasmenésnél használják. Gyakran alkalmazzák cukorbetegség kezelésére." Hiánybetegség ugyan, de érdemes mellőzni a fogyasztását az emésztő tűz hiánya esetén, mely vízszerű és/vagy nyálkás széklettel és hideg jegyekkel jár. 
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás, Bp.: Édesvíz, 2009.

Sokféle töltelékkel tálalhatjuk, attól függően, hogy mit találunk otthon, illetve milyen problémát vagy hajlamot szeretnénk kezelni. Tehetünk bele őrölt magokat - szezámmag, diófélék - egy kis sóval fűszerezve, vagy egy kevés szójaszósszal pasztává kidolgozva. Bármilyen zöldség, apróra felszeletelve és/vagy egy kevés olajon fokhagymával, gyömbérrel megfuttatva, majd szójaszósszal megöntözve, de akár egy kevés gyömbérrel, fokhagymával és sóval összekevert darált/apróra vágott hús vagy hal is kerülhet bele, ami a gombóc főzésekor fő meg.

Tong Yuan leves - Leves töltött rizsgombóccal
Hozzávalók (4 főre)
Gombóchoz (kb. 12 db gombóchoz)
  • 25 dkg ragadós/édes rizsliszt
  • 2 dl csapmeleg víz
Töltelékhez (kb. 12 db gombóchoz)
  1.  15 dkg apróra vágott kínai kel, 1 cikk finomra aprított fokhagyma, 1 dkg apróra vágott gyömbér, csipetnyi só, kevés olaj
  2. 15 dkg darált hús/apróra vágott hal (akár tonhal- vagy heringkonzerv), 1 cikk finomra aprított fokhagyma, 1 dkg apróra vágott gyömbér, csipetnyi só, kevés olaj
Leveshez (4 főre)
  • 1 l zöldség- vagy húsalaplé
  • fél  dl olaj
  • 2 dkg (2 cm-es darab) gyömbér, megtisztítva és apróra vágva
  • 4 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • fél póréhagyma, megmosva és vékony csíkokra vágva
  • 1 csili, apróra vágva
  • 2-3 tk só
  • 10 szem bors, frissen őrölve
  • 1-2 ek szójaszósz
  • 15-20 metéltre vágott kínai kel
  • 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander
  1. Tegyünk fel egy lábasban 3-4 liter vizet főni. Fedjük le, így hamarabb felfő.
  2. Olajban futtassuk meg a fokhagymát és a gyömbért. Egy-két percig kavargatva pirítsuk, majd öntsük fel az alaplével.
  3. A töltelékhez is pirítsuk meg kavargatva egy kevés olajon a fokhagymát és a gyömbért. Dobjuk rá a húst/halat/zöldséget, sózzuk meg és keverjük össze. Vegyük le a tűzről.
  4. Keverjük össze egy tálban a rizslisztet és a vizet. Gyúrjuk tésztává. Diónyi nagyságú tésztagombócokba nyomjunk ujjal mélyedést, ebben tegyünk egy kevés tölteléket, majd csípjük össze a tésztát, és formáljunk belőle szabályos golyókat. Itt egy videó erről.
  5. A felforrt vízbe dobjuk bele a gombócokat, és addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük a levesbe.
  6. A levest ízesítsük sóval, szójaszósszal, borssal és csilivel ízlés szerint.
  7. A tányérokba tegyünk egy-egy adag kínai kelt, erre szedjük a levest a gombócokkal. Finomra vágott petrezselyemzölddel vagy korianderrel szolgáljuk fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése