2012. február 4., szombat

Útravaló falatok: Empanada kétféle töltelékkel, Fűszeres műzliszelet

Fűszeres krumplival és juhtúrós kelbimbóval töltött empanadillák
A jégvirágos reggeli ablak általában nem csalogat kirándulásra, két kutya mellett azonban nincs más választásunk, minden nap útra kelünk. Sokszor egy-egy ilyen séta egy rövidebb kirándulás, hiszen alig 10 perc alatt már fent is vagyunk egy közeli gerincen, ami egyenesen a Bükkbe vezet. Ilyenkor persze nem viszünk magunkkal elemózsiát - inkább jól bereggelizünk, iszunk meleg, fűszeres teát, és egyszerűen útnak indulunk.

Mivel a 47. VKF! témája a kirándulás, és annak egész napos menüje, ezúttal egy egész napos túrát tettünk, mely alkalmával mindenképpen szükség volt némi lélekmelegítőre és erősítésre, amit mi szívesebben oldunk meg otthon elkészített, könnyen szállítható ízletes falatokkal. Két kutyával, hóban-fagyban inkább a hátizsákból húzzuk elő az ebédet és uzsonnát...

Az ilyen kirándulások állandó tartozéka a forralt bor, anélkül nem élet az élet a hideg erdőben. Ehhez találunk ki könnyen szállítható falatokat, mindig abból, ami éppen van a kamrában és a hűtőben. Ezúttal a dél-amerikai empanada került terítékre, mégpedig annak is egy kicsinyített és magyarosított változata, ugyanis fűszeres paprikás krumplival illetve juhtúrós kelbimbóval töltöttük. A tészta receptje a Casa Moro című szakácskönyvből származik, amelyben töltelékként fűszeres sertéshúst és szardiniás tölteléket ajánlanak bele. Mi ezt ezúttal zöldségekre cseréltük le, egyszerűen azért, mert ezt találtunk itthon. A krumpliba talán még kolbász is került volna, ha akad...
Kiválóan előkészíthető előző nap, jól lehet dobozba csomagolni, könnyen fogyasztható akár egy tisztáson a kilátásban gyönyörködve, laktató, mégis könnyű táplálék - ad elég energiát a további sétához/mászáshoz, mégsem telít el.


A kirándulásokon a forralt bor mellett van nálunk még egy másik flakon is, amiben a szomjoltót, legtöbbször a forrásvizet viszünk magunkkal, amit esetleg egy szelet gyömbérrel főzünk fel előtte. Ez akár hidegen fogyasztva is remekül felpezsdíti az embert, ugyanis a gyömbér erőteljes melegítő hatása így is érvényesül. Útközben ugyan belebotlunk egy-egy forrásba, ha éppen arra vesszük az irányt, ilyenkor azonban annyira hideg a vize, hogy maximum gyors frissítőnek használjuk.

A délutáni fáradtság elűzésére egy energiabomba szolgál, amit ugyancsak könnyen előkészíthetünk és csomagolhatunk, olyannyira, hogy akár ajándékként is készíthetjük bármilyen alkalomra barátok, ismerősök számára. A fűszeres műzliszelet magokkal és aszalványokkal kiegészítve igazi melegítő, tápláló és erősítő csemege. Alapvetően zabpehely, magok és aszalt gyümölcsök keveréke, amit fűszeres-mézes sziruppal öntünk le, majd sütünk készre.



Az Öt Elem és a gyógyító táplálkozás szempontjából minden hozzávalónak jut szerep ebben a menüben. A tésztatáskák minkét tölteléke jól ellensúlyozza a hideg téli idő gyengítő hatásait: a kakukkfüves krumpli fűszerei egyrészt antibakteriális hatásúak - fokhagyma, hagyma -, és segítik a tüdő téli nyálkalerakódásainak oldódását, ami érvényes a kakukkfűre is. A krumpli sokat használt alapanyag a magyar konyhában, és valószínűleg nem véletlen, hogy nagyanyáink is elsősorban télen fogyasztották. Ennek természetesen lehet egyik oka, hogy optimális körülmények között jól tárolható, és nem veszít tápértékéből, így télen remek C- és többféle B-vitaminforrás, másrészt fontos és alapvető tulajdonsága, hogy alapvetően yin-jellegű, mely jól támogatja a télvisszahúzódásra, megnyugvásra késztető hatását.
A kelbimbó sokaknak nem kedvence, ami valószínűleg az elkészítés módjának köszönhető. A kelbimbót semmiképpen ne főzzük, hanem inkább pirítsuk serpenyőben vagy süssük meg sütőben. Mi a serpenyős pirítást szoktuk választani, ami során a levelek karamellizálódnak, és enyhén édeskés-kesernyés ízt kapnak. Ezzel az eljárással fokozzuk a kelbimbóban a melegítő-tüzes tulajdonságokat, amik amúgy is elég erőteljesen jelen vannak benne, a juhtúróval kiegészítve pedig tartalmas, tápláló ételt kapunk.
A műzliszelet legnagyobbrészt zabpehelyből áll, ami az egyetlen teljes gabonafajta, amit sokan fogyasztanak. A legtöbb gabona tápértéke a feldolgozás során elvész, nem így a zabpehely esetében: feldolgozása rövid ideig tart, ugyanis csak lapítják és gőzölik. Érdemes tehát beépíteni az étrendünkbe, különösen télen, ugyanis melegítő és nyugtató hatása miatt kifejezetten alkalmas a téli hideg, sötét napok átvészelésére. Nagyon jól karbantartja a szervezet ellenállóképességét, így a betegségekkel szemben is hatásos megelőző szerepe lehet. A zab jótékony hatását a műzliszelet ízesítése még tovább erősíti: a fahéj ugyancsak melegít és fertőtlenít, az aszalt gyümölcsök közül a lícium erősen táplálja a Vesét és tisztítja a Májat, míg magok közül a szezámmag tonikkén hat  e két szervre, tehát erősen táplálja őket.

Empanadilla kétféle töltelékkel
Hozzávalók (kb. 35 darabhoz)
Tésztához:
  • 40 dkg rétesliszt
  • 10 dkg kukoricadara, és még egy kevés a szóráshoz/nyújtáshoz
  • 2 ek olivaolaj
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 0,75 dl fehér bor
  • fél tk só
  • 1 tk méz
  • 3 ek meleg víz
 Töltelék 1. - Fűszeres paprikás krumpli (a tészta feléhez elegendő)
  • 6-7 db közepes méretű krumpli
  • 3 cikk fokhagyma
  • fél póréhagyma
  • 1 ek édes fűszerpaprika
  • 2-3 ág kakukkfű
  • 1 tk só
  • 1 dl fehérbor
Töltelék 2. - Juhtúrós kelbimbó (a tészta feléhez elegendő)
  • 50 dkg kelbimbó, megtisztítva és mérettől függően félbe/negyedekbe vágva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek rizsecet
  • 10 dkg juhtúró
  • csipetnyi só
  1. Készítsük elő a tésztát: A tészta hozzávalót egy tálba összekeverjük a víz kivételével, majd a vizet hozzáöntve sima tésztává gyúrjuk. Egy tiszta konyharuhával lefedve tegyük félre, és pihentessük egy órán át.
  2. Készítsük el a töltelékeket: Melegítsünk fel két vastag falú serpenyőt, majd benne az olajat.
    1. Öntsük az egyikbe a póréhagymát, a másikba pedig a kelbimbót.
    2. A kelbimbót csak nagyon ritkán kavarjuk meg, az a célunk ugyanis, hogy a vágott felülete jól megpiruljon. Pirítsuk legalább 10-.15 percig. Közben vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
    3. A póréhagymát kevergetve pirítsuk, tegyük hozzá a  fokhagymát, keverjük meg, majd rögtön adjuk hozzá a krumplit. 
    4. Öntsük fel a borral, tegyük bele a kakukkfüvet, és a paprikát. Sózzuk meg.
    5. Fedő alatt pároljuk, amíg meg nem puhul a krumplit. Ha elkezdené odakapni, pótoljuk a folyadékot vízzel. Ha elkészül, tegyük az ablakba hűlni.
    6. A kelbimbók akkor készülnek el, ha kívül pirultak, belül nem nyersek, de roppanósak. Ekkor tegyük hozzá a fokhagymát, ecetet és a juhtúrót. Keverjük el jól, majd vegyük le a tűzről.
  3. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra (gáz: 5-ös fokozat).
  4. Ha langyosra hűltek a töltelékek, elkezdhetjük nyújtania tésztát, és tölteni a batyukat.
    1. Dió nagyságú darabkákat törünk le a tésztából, és golyó alakúra formázzuk. A nyújtófelületet szórjuk meg kukoricaliszttel vagy darával, majd pedig sodrófával szabályos kerek formára nyújtsuk ki a tésztát, erre tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket. 
    2. Hajtsuk félbe a tésztakorongot.
    3. Villával nyomjuk össze a széleit.
    4. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  5. Meleg sütőben süssük aranybarnára az empanadillákat.

Fűszeres műzliszelet
Hozzávalók kb. 16 db műzliszelethez
  • 25 dkg zabpehely
  • 2,5 dkg lenmag
  • 2,5 dkg szezámmag
  • 5 dkg napraforgómag /dió/mandula
  • fél tk tengeri só
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1,5 dl napraforgóméz (ez a fajta viseli legjobban a hőkezelést, így sütéshez érdemes napraforgómézet használni)
  • 5 dkg sótlan, pörkölt mogyoró, ledarálva
  • 2,5 dkg barna cukor
  • 1 dl víz
  • 10 dkg aszalt gyümölcs (bármi, ami szeretünk: lícium, aszalt szilva, mazsola, datolya, jujuba, meggy, áfonya...)
  1.  Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gáz: 4-es fokozat).
  2. A zabpelyhet összekeverjük a magokkal, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (30x20) szórjuk.
  3. Tegyük be a meleg sütőbe, és negyed óráig pirítsuk szárazon.
  4. Egy vastag falú serpenyőben keverjük össze a mézet, a ledarált mogyorót, a cukrot, sót és fahéjat. Lassú tűzön melegítsük fel.
  5. Keverjük hozzá a vizet, és kavargatva melegítsük kis lángon, addig amíg a cukor el nem olvad.
  6. A zabkeveréket vegyük ki a sütőből, keverjük hozzá az aszalt gyümölcsöket.
  7. Öntsük rá a forró mézes-fűszeres folyadékot, keverjük alaposan el, hogy mindenhová jusson.
  8. Egy kanál segítségével terítsük szét a tepsiben a masszát egyenletesen. A kanalat mossuk le, és a hátával jól nyomkodjuk le a masszát a tepsibe.
  9. Tegyük vissza a sütőbe 15 percre, majd kapcsoljuk ki a sütőt. (Ha szeretnénk egészen kiszárítani, akkor hagyjuk benne a sütőben, amíg meleg - így jobban tárolható. Ha azonban azonnali fogyasztásra szánjuk, akkor kivehetjük - így omlósabb lesz.)
  10. Hűtsük ki, majd vegyük ki a sütőpapírral együtt a tepsiből.
  11. Langyosan éles késsel szeleteljünk belőle ízlés szerint hosszúság vagy kocka alakú darabokat.
  12. Sütőpapírral bélelt fémdobozban hosszú ideig eláll.

    2 megjegyzés:

    1. Nem lehet rossz, ha már kell bele bor :) ha szeretnétek olvasgatni a borokról, ajánlok egy hasznos kis oldalt http://minu.me/-paypass

      VálaszTörlés