2012. február 7., kedd

Zabtej, és ami készülhet belőle


Zabtejturmix mogyoróval és mézzel, szederlekvárral, őszibaracklekvárral

A zabtejnek semmi köze a tejhez. Talán azért nevezték el így, mert külsőre hasonlít hozzá, és felhasználáskor is sokan a tej helyettesítőjeként tekintenek rá. A zabtej tehát csak annyiban tej, hogy világos színű folyadék, édeskés aromával, és tejszerű potenciállal.

Van néhány könyv, amelyben zabvíznek nevezik, amit azért nem használnék szívesen, mert a kereskedelmi forgalomban kapható zabtejek már bevezették a nevet, így ennél maradva sokkal könnyebben beazonosítható, hogy valójában miről is van szó. Jóllehet a könyvnek igaza van, valóban zabvízről van szó tulajdonképpen, hiszen nem más történik a zabtej készítésekor, mint a zabpehely szétfőzése vízben, amit aztán turmixolunk és - felhasználástól függően - szűrünk. Rendkívül könnyen elkészíthető tehát, nagyon hasznos táplálék - különösen télen -, és mindezek mellett elképesztően költséghatékony, ugyanis mindössze egy kevés zabpehely, víz szükséges hozzá, na és persze az energia/gáz, amit a viszonylag hosszú főzési idő alkalmával elhasználunk.
Kiszámoltuk, hogy egy liter alapanyagára 25 Ft, plusz a gáz/villany...


Az Öt Elem és gyógyító táplálkozás szempontjából a zab elsősorban télen hasznos táplálék, ugyanis belülről melegít, amire ilyenkor - kopogós időben - nagy szükségünk lehet. Az elemeket tekintve a Fém elemhez köthető, azon belül pedig melegítő tulajdonságokkal rendelkezik. A Gyógyító táplálkozás (Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás, Bp.: Édesvíz, 2009) című könyvet idézve a zabtej "belsőleg fertőtlenít, erősíti az ellenálló képességet, és távol tartja a ragályos betegségeket". Tehát melegítő tulajdonsága mellett megelőzésre is remekül használhatjuk a hideg időszakokban.
A zabpehely ráadásul a feldolgozás során alig veszít tápértékéből, ugyanis csupán gőzölik és lapítják, tehát teljes értékű gabonának számít, mely ugyancsak értékessé teszi a ma embere számára. Nagyon jótékony hatása a magas koleszterinnel küzdők számára, hogy eltávolítja az emésztőtraktusból és az érrendszerből, így koleszterincsökkentésre hatékonyan alkalmazható kúraszerűen is.
A kínai orvoslás elsősorban olyan emberek számára ajánlja a zab fogyasztását, akik gyengélkednek, testi energiájuk kimerült, Qi-hiányos tüneteket mutatnak. Nekik szinte mindenféle gabona hasznos - fontos ugyanis, hogy a nehezen emészthető, kevés tápanyagot biztosító ételekről áttérjenek olyan alapanyagok használatára, melyek elegendő energiával látják el a testet.
A zab nagyon jótékonyan hat az idegrendszerre, így egyrészt a gyermekek, fiatalok fejlődését is segíti, másrészt pedig a téli depresszió hathatós ellenszere is lehet. Használjuk jó tulajdonságait a kibillent egyensúly helyreállítására.

A zabtej és más gabonatejek nagy előnye, hogy a tejre bármilyen formában érzékenyek is készíthetnek maguknak turmixokat, és minden más finomságot - palacsintát például. Előre elkészíthető, ugyanis hűtőben remekül tárolható, nem romlik meg, így akár napokra előre elő lehet készíteni, és üvegben tárolva frissen tartani.
Ami hirtelen eszünkbe jutott:
  1. egyszerűen egy kis mézzel
  2. turmixok gyümölcsökkel mézzel, fűszerekkel - például nagyon finom volt a minap almás-fahéjas turmix vagy a kardamomos-banános turmix, de remekül illik bele a vanília, szegfűszeg, csillagánizs
  3. turmixok darált magokkal, mézzel fűszerekkel - darált dióval, mákkal, mogyoróval. Ez fantasztikusan finom!
  4. turmix narancsvirágvízzel, rózsavízzel, gránátalmasziruppal
  5. gyümölcsök hiányában lekvárokkal turmixolva
  6. szörpökkel ízesítve
  7. beáztatott aszalványokkal leturmixolva - aszalt szilvával vagy fügével
  8. gyógynövényekkel: például levendulával elalváshoz, vagy mentával frissítőnek
  9. palacsinta
  10. bármi, ami eszetekbe jut - osszátok meg velünk!
Zabtej
Hozzávalók (1 literhez)
  • 2 ek zabpehely
  • 1 l (forrás)víz
  1. Szórjuk a vízbe a zabpelyhet, és forraljuk fel.
  2. Alacsony lángon legalább 45-60 percig főzzük.
  3. Botmixerrel turmixoljuk.
  4. Felhasználástól függően leszűrhetjük.


Más zabpelyhes receptek:
http://kivancsiszakacs.blogspot.com/2012/02/utravalo-falatok-empanada-ketfele.html
http://kivancsiszakacs.blogspot.com/2011/11/zabkasa.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése