2012. március 1., csütörtök

Diós kenyértészta bagetthez vagy zsömléhez


Ezt mindenképpen próbáljátok ki, mert fantasztikusan finom! Egy német kenyérsütős receptkönyvben találtam ezt a diós ciabatta receptet, és annyira meggyőző volt, hogy elhatároztuk, kipróbáljuk a könyvben lévő többi ínycsiklandozó kenyeret is. Nagy tobzódásra lehet számítani, mert mindenféle elképesztő finomság van benne: ánizsos-krumplis kenyér (most kel!), mogyorós rozskenyér, gyógynövényes tönkölykenyér, virágszirmokkal ízesített és díszített rozskenyér, komlós kenyér, teljes rozskenyér magokkal, búzacsírás fekete kenyér, kovászos diós kenyér, és még sorolhatnám...
A recepteket néhol módosítani kell, ami kísérletezést igényel, de igyekszünk.
(Reinhardt Hess: Brot backen. München: Gräfe und Unzer Verlag, 2006)

Hatása az Öt Elem szerint illetve értéke a gyógyító táplálkozás szempontjából: Azért esett elsőre a diós kenyérre a választás, mert a dió jó - melegít, édes, ugyanis Föld elemű. Nedvesíti a beleket, így nagyon hatékonyan használható székrekedés esetén. A belek mellett a tüdőre is nedvesítőleg hat - nem véletlen, hiszen a tüdő a vastagbél párja az Öt Elem szerint, és a Fém elemhez tartoznak -, így enyhíti a hideg jegyekkel kísért köhögés és nehéz légzés tüneteit (hörghurut, megfázás), ami mind a téli hidegben, mind a tavaszi időszakban gyakori panasz szokott lenni. A dió emellett táplálja a vesét és mellékvesét, ez az oka, hogy erősíti a hajat illetve kezelhető a spontán magömlés, az impotencia, és más Yang hiányos tünet (gyenge, fájós térdek, derékfájás) dióval.

Mint minden más olajos magra, a dióra is érvényes, hogy érdemes pirítva használni, ugyanis így kevésbé terheli a májat, mely az olajos magok mértéktelen és átgondolatlan fogyasztása  esetén könnyen túlműködhet és többlettüneteket okozhat.


Diós kenyértészta bagetthez vagy zsömléhez
Hozzávalók (8 kisebb vagy 4 nagyobb zsömléhez vagy 2 darab közepes bagetthez)
  • 50 dkg liszt (Bl 55/fehérliszt), plusz egy kevés a formázáshoz
  • fél csomag szárított élesztő
  • 5 dkg dió, szárazon megpirítva és kézzel szétmorzsolva
  • 2 ek szűz olaj (oliva vagy napraforgó), és egy 1 ek a tepsi kiolajozásához
  • 2 ek só
  • 1 tk méz
  • 3,5 dl víz (vagy 1,5 dl víz és 2 dl tejsav; a tejsavó a túró illetve a ricotta készítésénél megmaradó homályosan áttetsző folyadék. ne öntsük ki, ugyanis nagyon jótékonyan hat az emésztésre. Jól használható a kenyérsütéssorán, de nyáron remek üdítőital is készíthető belőle.)
  1. 1,5 dl kézmeleg vízben futtassuk meg az élesztőt mézzel. Hagyjuk állni meleg helyen kb. 15 percig (amíg elkezd felfutni).
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, dióval, olajjal, és öntsük bele az élesztős vizet és a többi vizet/tejsavót.
  3. Letakarva meleg helyen hagyjuk kelni 4 órán át.
  4. A tésztát gyúrjuk át, és attól függően, hogy zsömléket vagy bagettet szeretnénk belőle készíteni, osszuk kettő, négy vagy nyolc részre. Ha kis zsömléket készítünk, formájuk szép kerekre a darabokat, ha nagyobbakat, akkor inkább hosszúkás alakúra formázzuk, és tegyük olajozott és kilisztezett tepsire. Ha bagettet terveztünk, akkor két részre osszuk a tésztát, és rudakat formálva tegyük a kiolajozott, kilisztezett tepsire. Takarjuk le nedves, de alaposan kicsavart konyharuhával. Hagyjuk kelni 30 percig.
  5. Tegyük előmelegített sütőbe - nálunk gáz legmagasabb fokozat -, a könyv szerint 250 fok, és süssük 40 percig. Közben spricceljük vagy kenjük le 4-5-ször vízzel.

2 megjegyzés:

  1. Ezt is hogy képzelitek? Rágom itt a tescos kenyeret :( Ugye ez desszert?

    VálaszTörlés