2012. március 14., szerda

Krumplis kenyér ánizzsal


Ígértem korábban, hogy nagy kenyértobzódás lesz a közeljövőben, ugyanis találtam két remek könyvet is a témában. Ezúttal a krumplis kenyér került terítékre, amit ánizzsal fűszerezve készítenek - a könyv szerint - La Gomerán, mely a Kanári-szigetcsoport egy szigete. Ha van néhány percünk érdemes rápillantani La Gomera képeire, elég szép hely ahhoz, hogy akár inspirációt is meríthetünk képnézegetés közben a kenyérsütéshez...

A krumplis kenyér nem csupán a dél spanyol szigetvilág specialitása, nálunk is használják ezt a módszert a kenyér eltarthatóságának meghosszabbítására. A krumplitól ugyanis hosszú ideig puha és friss marad a kenyér. A spanyolok ánizzsal teszik még ízesebbé, ami nagyon jól illik a kissé édeskés, de semmiképpen nem kalácsszerű kenyérhez. A fűszeres, szépen megkelt kenyér akár hagyományos módon fogyasztva, szendvicsalapanyagként vagy egy baráti beszélgetés közben is előkerülhet, és magában is remek bor- vagy sörkorcsolya lehet.

Bármennyire is furcsa, de Magyarországon nehéz jó minőségű krumplit kapni. Ha a piacon megkérdezzük a krumplit áruló kofát, hogy milyen tulajdonságokkal büszkélkedik az általa árult fajta - szétfövő például vagy éppen ellenkezőleg -, akkor leginkább csodálkozóan tágra nyílt szemek merednek ránk. Fogalmuk sincs róla ugyanis, hogy mit árulnak, vagyis legfeljebb a fajta nevét képesek megmondani.
Sajnálatos módon a tudás mellett a fajtaváltozatosság is eltűnt: míg a 20. század első felében kifejezetten a magyar viszonyokra és klímához alkalmazkodott fajtákat árulták, addig mostanra egy egészen szűk, viszonylag rossz minőséget és klímatűrést mutató fajtaválaszték maradt. Pedig szeretünk magunkra krumplinagyhatalomként tekinteni, és elhitetni magunkról, hogy a krumpli igazi magyar alapanyag, jóllehet az ízletes gumók nem igazán szeretik a klímánkat. Kifejezetten kevés olyan terület van errefelé, ami kedvezne a termesztésének, hiszen nem szereti a száraz meleget. "A burgonya a mai Peru területén, az Andok hegyeiben őshonos, így a csapadékos, párás, mérsékelten meleg vidékeken érzi jól magát. A legnagyobb változatosságban a Titicata-tó környékén, Peru és Bolívia határán fordul elő." (Magyar konyha 36. évfolyam 1-2. szám)
Ettől függetlenül a magyarok nagyon szeretik  a krumplit, és a krumplis kenyeret is. Még akkor is, ha nem is nagyon tudnak róla, hogy krumplis kenyeret esznek éppen.... Ánizzsal még finomabb. Ha nem szeretjük az ánizst, akkor hagyjuk ki belőle, vagy fűszerezzük másként, mondjuk kakukkfűvel vagy tárkonnyal. Így még nem próbáltuk, de fő a változatosság, és az izgalom. Csak hogy ne unatkozzunk! Kalandra fel!

Krumplis kenyér ánizzsal
Hozzávalók (2 darab 30-35 dkg-os kenyérhez)
 • 15 dkg krumpli
 • 1,5 tk só
 • 2,3 dl tej
 • 1 tk ánizsmag
 • 4 g szárított élesztő
 • 1 tk méz
 • 30 dkg liszt (Bl 55/sima liszt)
 1. Mossuk meg a krumplit, és a héjával együtt főzzük meg sós vízben. Miután megfőtt, öntsük le róla a vizet, és hagyjuk langyosra hűlni.
 2. Közben forraljuk fel a tejet az ánizsmaggal - hogy kioldódjon az ízanyag belőle -, és hagyjuk kézmelegre hűlni. Ezután tegyük bele a mézet és az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk felfutni: kb. 10-15 perc alatt elkezd hólyagosan felemelkedni.
 3. Tegyük a lisztet és nagy tálba, keverjük bele a sót.
 4. Öntsük hozzá a tejes-élesztős keveréket, és alaposan gyúrjuk össze. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni 1 óráig.
 5. Tisztítsuk meg a krumplit, és egy villával vagy krumplinyomóval törjük át.
 6. A krumplit az egy óra kelési idő után gyúrjuk hozzá a tésztához - kissé ragadós tésztát kapunk. Ha nagyon ragadna, szórjuk hozzá némi lisztet, ügyeljünk azonban rá, hogy a tészta ne legyen túlságosan kemény.
 7. Ismét takarjuk le a tésztát konyharuhával, és hagyjuk kelni egy-másfél órán át.
 8. A megkelt tésztát felezzük el, és formázzuk hosszúkás alakú kenyerekké.
 9. Egy sütőlemezt vagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral - vagy olajjal kenjük be és lisztezzük ki -, és tegyük bele egymás mellé a két kenyeret.
 10. Ismét takarjuk le, és hagyjuk kelni 30 percig.
 11. Közben melegítsük be a sütőt - nálunk gáz legmagasabb fokozat, a könyvben 220 fok, és süssük 40 percig, illetve amíg szép aranybarna színű nem lesz.
A könyv szerint frissen a legfinomabb, nekünk másnap és harmadnap még sokkal jobban ízlett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése