2012. március 23., péntek

Pikáns kínai csirkemell húsz perc alatt


Barnarizzsel ettük a tanyasi csirke melléből készült pikáns kínai csirkét, és mivel régóta nem főztünk mostanában ilyesmit - húst, csirkét, kínait -, nagyon jól esett. Biztos ismeritek azt az érzést, hogy esztek valamit, és azonnal vérré válik. Na, ez olyan ebéd volt...
Ráadásul két ember 20(!) perc alatt elkészíti - közben pedig még 25 fénykép is készült...


A kínaiak gyakran készítik úgy az ételeiket, hogy darabokra vágják, valamilyen keményítős bundában megforgatják, és forró olajban hirtelen kisütik, majd készítenek egy fűszeres-pikáns szószt, amivel leöntik a megsült csirkedarabokat. Többféle bunda létezik, és a szószok variációi is végtelen számúak, így bár a receptek meglehetősen hasonlítanak egymásra, mégis teljesen más ízkombináció, állag és küllem köszön vissza a különböző receptek eredményeképpen.


A kínai bunda tehát sokféle lehet. Az egyik legegyszerűbb és legjobb, amikor egész tojásokat keményítővel kevernek ki sűrű palacsintatészta állagúra, és ebbe mártják a zöldségeket és húsokat, amiket előzőleg rövid ideig sós rizsborban pácolnak. Ez a módszer azért fantasztikus, mert nagyon kíméletes a bundában rejtőző alapanyaggal. A forró olajba dobva a tojásos csirkét, a bunda hirtelen összeugrik, záróréteget képez, és amíg a külső réteg sül, addig a bunda belsejében lévő alapanyag kíméletesen megpárolódik. Alapvető fontosságú tehát, hogy az olaj nagyon forró legyen, szinte füstöljön, amikor beledobjuk a csirkedarabokat.



 A kínai rizsbor egy kicsit édeskés, az európai ízlés számára nem kifejezetten ízletes borféleség, ami leginkább a serryre emlékeztet. Lehet helyette szőlőből készült bort használni, ha nem akarunk venni - bár a kínai élelmiszerboltok elég olcsón, 800-900 ft körüli áron árulnak egy fél literes üveggel, ami elég sokáig elég, és sokáig el is tartható. A másik kevésbé ismert alapanyag a receptben a kínai babkrém, ami erjesztett szójababpaszta. Rendkívül sós és fűszeres-intenzív, ezért érdemes odafigyelni az adagolásnál, mert nagyon elsózhatjuk az ételt, ha csak akár egy teáskanállal több babkrémet is teszünk az ételbe.

Babkrém

Pikáns kínai csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
  • 50-60 dkg csirkemellfilé
  • 3 ek rizsbor
Bundához:
  • 2 tojás
  • 5 dkg keményítő
Sütéshez:
  • 2 dl olaj
Szószhoz:
  • 1 ek cukor
  • 1 tk babkrém, fél dl alaplében vagy vízben feloldva
  • 5 ek világos kínai ecet
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 ek rizsbor
  • fél póréhagyma, 5 cm hosszú, vékony csíkokra vágva
  • 2 dkg (2 cm vastag szelet) gyömbér, megtisztítva és apróra vágva
  • 1 fej fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  1.  Mossuk meg a csirkemellet, töröljük szárazra.
  2. Vágjuk 5 cm hosszú és 2 cm széles csíkokra.
  3. Tegyük egy  tálba, sózzuk meg egy-két csipet sóval, és öntsünk rá 3 evőkanál rizsbort. Hagyjuk állni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük.
  4. Készítsük elő az összes hozzávalót: tisztítsunk meg mindent és aprítsuk megfelelő alakúra.
  5.  Keverjük ki a szószt: öntsük egy csészébe az ecetet, a rizsbort, szójaszószt, a feloldott babkrémet.
  6. Keverjük ki a tojást és a keményítőt.
  7. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. 
  8. Tegyünk egy maréknyi csirkehúst a tojásos keverékbe, és egyenként kiszedve, tegyük a forró olajba. Süssük aranybarnára, majd fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is aranyszínűre. Szedjük ki és csepegtessük le. Addig ismételjük ezt a folyamatot, amíg van húsunk. Tegyük egy tálra a kisült csirkedarabokat.
  9. Aztán a serpenyőből öntsük ki az olajat egy csészébe. Egy kevés olaj maradjon csak benne, 1-2 evőkanálnyi. Ebben pirítsuk a fokhagymát és a gyömbért 1 percig, majd öntsük rá a kikevert szószt, forraljuk fel. Ekkor dobjuk bele a póréhagymát, keverjük meg, és azonnal öntsük a csirkedarabokra. Szépen rendezzük el rajta a póréhagymát.
Tálalás: Salátával és/vagy rizzsel tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. hol tudok rizsbort venni?
    kína és egyéb keleti országok, nem ér!

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Ezen a linken http://kivancsiszakacs.blogspot.com/search/label/Lel%C5%91helyek találsz egy kínai bolt címet, amúgy minden kínai élelmiszerüzletben, pl. a Lehel piacon, a Rákóczi téri csarnokban, a Nagycsarnokban...

    VálaszTörlés