2012. március 26., hétfő

Zöldek az erdőből a tavaszi tisztítás jegyében: Salátaboglárka sült céklával és szezámos barnarizsgolyóval


Tisztában vagyok vele, hogy az erdőkben, mezőkön gyűjtögetés nem mindenki számára vonzó elfoglaltság. Vannak akik sokkal szívesebben sétálgatnak csak egyszerűen az erdő és a fények szépségéért a fák között, mások pedig inkább hegyet másznak, ha a szabadba vágynak. Sőt vannak olyanok is, akik nem is vágynak nagyon az érintetlen természetbe. Az erdőkben és a mezőkön a friss növények felfedezése és gyűjtögetése tehát bizonyára csak egy nagyon szűk réteg számára érdekes, új szenvedélyemet azonban mindenképpen itt is meg kell osztanom veletek. Ígérem, nem csak erről fog szólni a blog mostantól! De időről-időre visszatérek majd erre, ha érdemes témát találok jártamban-keltemben.


A salátaboglárka épp csak kezdte néhány napja kidugni az első leveleit, most pedig már tele van vele az erdő. Érdemes körbenézni az erdőkben megbúvó patakok partján, ugyanis szinte összefüggő szőnyegeket találunk, elsősorban a nedvesebb területeken, patakpartokon. A könyvek szerint márciustól májusig virágzik, de most még csak elvétve látni egy-egy virágot. Szedni a zsenge, fűzöld színű, húsos, fényes leveleket és a bimbókat szokták, mégpedig mindkettőt a virágzás előtt, ugyanis a virágzás hatására enyhén mérgezővé válnak. A levelekből salátát készítenek, amire nyilvánvalóan a neve is utal, illetve főzelékként készítik el vagy levesbe főzik. A bimbókat ecetben teszik el, és a kapribogyóhoz hasonlóan használják fel. Gyűjtik még a gyökérkoloncokat is, mégpedig virágzás után, ugyanis ekkor sokkal enyhébb íze van.


Érdemes jól megnézni, hogy mit szedünk le, ugyanis a salátaboglárka nagyon hasonlít a mocsári gólyahírre, ami ugyanekkor kezdi megmutatni magát. Míg a salátaboglárka gyógyhatása kifejezetten jól használható a tavaszi tisztítókúrák során, addig a mocsári gólyahír mérgező, így fogyasztása veszélyeket rejthet magában. Nagyon hasonlít a levelük, de a boglárkáé kisebb és világosabb színű. A boglárka esetében a "húsos, fényes levelek színe fűzöld, széles, szív ill. vese alakúak, a levélszél csipkés (...)".  A gólyahír levele ezzel szemben "kerekded szív alakú, a fényes levelek csipkés-fogazott szélűek (...)". Magyarországon az utóbbi időben megritkult, elsősorban az Alföld központi területein él.
(Grau/Jung/Münker: Bogyósok, vadon termő zöldségek, gyógynövények. Budapest: Magyar könyvklub, 1996)


Mivel a salátaboglárka levele meglehetősen keserű, így mindenképpen valami édesebb hatású zöldséggel szerettük volna kombinálni. A keserű ízéből arra következtetünk az Öt Elem tanából kiindulva, hogy tisztítja a májat, ezért erre még rásegítvén a cékla mellett döntöttünk kiegészítésképpen, így született meg a nagyon ízletes boglárkasaláta sült céklával és balzsamecettel. Mind a sült cékla, mind pedig a balzsamecet elég karakteres ahhoz, hogy jó ellenpontként szolgáljon a boglárka keserűségéhez.
Mellé szezámmagos barnarizsgolyók készültek, ami azt hiszem a világ legegyszerűbb mutatós körete - na jó, lehet, hogy a kuszkusz egyszerűbb. Szóval a tegnapi maradék barnarizsből sült rizsgolyókat akartam csinálni, de nem volt itthon tojás. Ekkor eszembe jutott ez, és a rizs egyszerűen elkevertem pirított szezámaggal, sóval és egy kevés szárított tárkonnyal - de bárhogyan lehet variálni. Az egyedüli szabály, hogy nem szabad túl sok folyékony hozzávalót használni hozzá, ugyanis akkor szétesik. Szóval a masszából pingponglabda nagyságú darabokat vettem ki vizes kézzel, majd szép kerekre formáztam őket. Ilyet biztos csinálok máskor is, annál is inkább, mert akár tölteni is lehet...


A saláta és a barnarizsgolyók együtt a tavaszi tisztítás részeként használhatóak, ugyanis mindegyik összetevő erőteljes tisztító hatással rendelkezik. Emellett a boglárkának jelentős C-vitamin tartalma van, ami a tavaszi megfázások és a tavaszi fáradságnak nevezett tünetegyüttes remek ellenszere. A cékla erős májtisztító hatásával erősítjük a boglárka hasonló tulajdonságát, ugyanis tavasszal érdemes a májunkra fokozottan ügyelni.

A tavasz az Öt Elem szerint a Fa Változó Állapothoz tartozik, ami a májhoz kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor fokozottan igénybe van véve a májunk, ezért érdemes odafigyelni rá, ha nem akarunk túl sok galibát később az év során. Iktassunk be egy-egy böjtnapot a heti/havi rutinba, csináljunk speciális májtisztítást, együnk májerősítő és tisztító növényeket, próbáljuk meg kisöpörni a méreganyagokat a szervezetünkből. A méreganyagok egyik remek tárhelye a májunk, melyet érdemes időről időre jól megdolgoztatni annak érdekében, hogy hatékonyan működjön. Ezt többféleképpen tehetjük meg: grépfrútos-olajos májtisztítással, rendszeres vérkeringés fokozással - ami fokozott működésre serkenti a májat, és ezáltal kipumpálja belőle a vért, friss vérnek engedvén utat -, májerősítő gyógynövényteákkal, májtisztító növények fogyasztásával.

Salátaboglárka sült céklával és balzsamecettel
Hozzávalók 4 személyre
 • 4 maroknyi salátaboglárka
 • 4 közepes cékla, megtisztítva és hasábokra vagy falatnyi kockára vágva
 • 1 dl jó minőségű olaj vagy szárnyaszsír, pl. kacsazsír
 • 3 ek jó minőségű balzsamecet
Tipp: Amit még nagyon el tudnék képzelni hozzá: rámorzsolt fetasajt vagy kecskericotta és 2 cikk fokhagyma olajon megfuttatva. Nagyon jól illik hozzá a pirított szezámmag is!
 1. Mossuk meg a boglárkát, csöpögtessük le jól, hagyjuk száradni vagy szárítsuk meg.
 2. Forrósítsuk fel az olajat a serpenyőben. Tegyünk bele annyi céklát, hogy elférjenek egymás mellett a legnagyobb vágott felületen.
 3. Pirítsuk nagy lángon 3-5 percig, majd fordítsuk meg. Vigyázzunk, hogy nehogy megégjen, elég ha szépen megpirul!
 4. Egy tányéron rendezzük el a boglárkát, szedjük rá a megsült céklát. 
 5. Sózzuk meg, és öntsük rá a balzsamecetet.
Barnarizsgolyók 
Hozzávalók 4 személyre
 • 20 dkg barnarizs
 • fél liter víz
 • 1 tk só
 • 1 ek szójaszósz
 • 4 ek szezámmag, szárazon megpirítva
 • bármilyen friss zöldfűszer, akár szárítva is
 • bármi, ami eszünkbe jut, és nem hígítja fel túlságosan a masszát
 1.  Főzzük meg a barnarizst jó alaposan a megadott vízmennyiségben. Hagyjuk kihűlni.
 2. Keverjük bele a szezámmagot, a fűszereket és a szójaszószt.
 3. Vizes kézzel vegyünk ki pingponglabda nagyságú adagokat a masszából, formázzunk belőlük csinos kerek golyókat.
Tipp: A közepébe tehetünk pesztót vagy mogyorót, de akár aszalt gyümölcsöt vagy egy kocka avokádót is. Megforgathatjuk fekete szezámmagban vagy mákszemekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése