2012. április 12., csütörtök

Füstölt pisztráng csalánpesztóval kevert hajdinával és sült csalánnal


A Tarkabárka blog bonyolítja ezúttal a VKF aktuális, 48. fordulóját, melynek témája - nem meglepően - az édesvízi halaink. Egyfajta kampányfordulónak tekintik e játékot, mégpedig a magyar halfogyasztás színesebbé és gazdagabbá tételéért. Ezt a témát nagyon is a szívünkön viseljük, hiszen elég sivár a helyzet a magyar halfogyasztást illetően: a magyarok többsége csak karácsonykor eszik halat, és akkor is leginkább halászlé vagy rántott ponty kerül az asztalokra, vagy maximum harcsa. Szóval együnk több halat, és ennek hangot adva ismét egy halas recept, mégpedig füstölt pisztráng, melynek fűszeres teltségét a csalánpesztó zöld frissességével élénkítettük fel és hadinával ellenpontoztuk. Remek kombináció!
A tetejére olajban kisütött ropogós csalánlevek kerültek a játékos textúra és kísérletezés kedvéért. Az összhatás meggyőző, így közkincsé tesszük. Az olajban sütött csalánlevelek ötletét Locatelli adta, aki az Ízek Itáliája című könyvében csalános rizottó tetejére szórta. Szeretjük Locatellit! Szeretjük a pesztót! Csalánból is. De legfőképpen a pisztrángot. Füstölve is!

A füstölt pisztráng remek alapanyag, hiszen sokáig eltartható hűtőben anélkül, hogy megromlana. Így akár váratlan vendégek érkezésekor is előkaphatjuk, gyorsan megpirítjuk, készítünk mellé valamit - például egy salátát -, és kész is a remek vacsora vagy ebéd. Nagyon gyorsan - percek alatt - elkészíthető, ugyanis a füstölés hatására tulajdonképpen már csak némi melegítést igényel: a füst és a fűszerek  ízesítik és egyúttal el is készítik a halhúst. Mi most némi vajon pirítottuk néhány percig mindkét oldalukon a füstölt halakat, és citromlével bőven meglocsolva tálaltuk.


A csalánpesztó ötlete séta közben ötlött fel. Nem most először készítettük. Tavaly is ízlett már, idén pedig már többféle változat is készült: különféle olajos magokkal és fűszerekkel. Most egy egyszerű diós verzió került elő, ugyanis a hajdina mellé ez tűnt a leginkább találó megoldásnak.

Csalánt szinte mindenhol találunk mostanában, hiszen úton-útfélen belebotlunk. Nálunk gyomnövénynek számít, pedig tulajdonképpen egy fantasztikus csodaszerről van szó, amit egész évben érdemes használni, ilyenkor tavasszal azonban szinte kötelező a friss csalán. Erőteljes vértisztító hatása ugyanis képes egész évre rendbe tenni a télen elhanyagolt dolgainkat. E tisztító hatást a hajdinával tovább erősíthetjük, ugyanis tisztíja és erősíti a beleket
Szedéskor érdemes néhány dologra odafigyelnünk:
 1. Jobb, ha kesztyűt húzunk, ugyanis ha egy kicsit nagyobb adagot szedünk, összecsipkedi a kezünket. 
 2. Ne forgalmas utak mentén szedjük, hanem keressünk félreeső termőhelyeket. A benzingőzzel átitatott levelek többet ártanak, mint használnak.
 3. A fiatal növény felső 3-4 levelét ill. hajtását csípjük le, és ezt használjuk. Ezek a levelek zsengék és intenzív aromájúak. A szár ezen a részen még gyenge, így a szedés egyben a tisztítás is - időt spórolunk eképpen.
 4. Ügyeljünk rá, hogy ne az egész növény húzzuk ki, hanem csak egy részét vigyük magunkkal. Ez a szabály leginkább azoknál a gyógynövényeknél fontos, melyek nem olyannyira szaporák, mint a csalán.
 5. Vigyünk magunkkal a gyűjtéshez egy vászonzsákot, és ebbe gyűjtsünk! A nejlonba szedett levelek bepárásodnak, és hamar összeesnek.
A csalán sokféle formában hasznosíthatjuk: készíthetünk belőle teát, összeaprítva rizottóba tehetjük, lehet belőle levest vagy főzeléket főzni, salátába keverni, illetve bármilyen zöld leveles zöldséget kihelyettesíthetünk vele. Kísérletezzünk!
Ha a friss tavaszi csalánból főzünk teát, akkor forrázást után csak max. 30-40 másodpercig hagyjuk állni a forró vízben, utána rögtön szűrjük le. Így a leghatékonyabb a tavaszi tisztító hatása.


A csalánpesztó készítésekor tulajdonképpen egyúttal csalántea is készül, ugyanis egy gyors forrázás után dolgozzuk fel a csalánleveleket, melynek levét felfogva tavaszi csalánteát kapunk. Ne dobjuk ki tehát ezt a levet, hanem igyuk meg, a tavaszi fáradság ellen folytatott küzdelem jegyében!


Füstölt pisztráng csalánpesztós hajdinával,sült csalánnal
Hozzávalók 4 személyre
Pisztránghoz:
 • 4 db 25 dkg-os füstölt pisztráng
 • 10 dkg vaj
 • 1 citrom kifacsart leve
Pesztós hajdinához:
 • 30 dkg csalán, megmosva és leforrázva (15 hajtást tegyünk félre a sült csalán készítéséhez!)
 • 15 dkg dió, szárazon megpirítva
 • 2 cikk fokhagyma, megtisztítva
 • 1 dl olaj
 • 20 dkg hajdina
 1. A hajdinát tegyük fel párolódni kétszeres mennyiségű vízben egy kevés sóval. Fedjük le, és miután felforrt, alacsony lángon pároljuk addig, míg felszívja az összes vizet. Lefedve hagyjuk tovább párolódni.
 2. A pesztó hozzávalóit - forrázott csalán, pirított dió, só, fokhagyma, olaj - botmixerrel pürésítsük homogén masszává.
 3. Keverjük a pesztót a megpárolódott hadinához. Tartsuk melegen.
 4. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, tegyük bele a félretett csalánhajtásokat. 1 perc alatt süssük meg. Szedjük papírtörlőre vagy szalvétára, hogy feligya a felesleges olajat.
 5. A vajat olvasszuk fel egy serpenyőben, tegyük bele a halakat és locsolgatva pirítsuk meg mindkét oldalukat 10 perc alatt.
 6. Tálaljuk a halat citromlével meglocsolva - esetleg egy negyed citrommal -, a csalános hadinával, melyet szórjunk meg sült csalánnal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése