2012. április 4., szerda

Fűszeres sült spárga tarhonyával


A tavasz egyik sztárja mindenképpen a spárga. Nem csak azért, mert fantasztikusan sokoldalú, így az elképesztően kifinomult ételektől kezdve egészen a rusztikus fogásokon át szinte mindenféléhez kiváló alapanyagot biztosít, hanem elsősorban azért, mert spárgát csak ilyenkor lehet kapni. A konzervspárgát el lehet felejteni - szerintem még levesnek sem jó. Tehát spárgát most kell enni, hiszen máskor egyszerűen nincs. Ennek okán az elkövetkezendő hetekben jópár spárgarecept megjelenik majd itt, hiszen mikor ha nem most... 
Most egy tarhonyás, fűszeres, közel-keleti változat lett nagy sztár, de készült a héten egy kínai spárga is, ami ugyancsak nagyon ízlett sokaknak, így azt is megörökítettük.

Ha az Öt Elemet nézzük, akkor a spárga a Tűz elemhez sorolható, melegítő tulajdonságokkal, ugyanis keserű, enyhén csípős ízű zöldség. A  természet bizonyára nem véletlenül alakította úgy, hogy tavaszi növényként ilyenkor jelenjen meg, nagyon jól használható ugyanis a tavaszi méregtelenítéshez és a tavaszi hideg napokat is képes belülről felmelegíteni. "Vízhajtó hatású aszparagint tartalmaz", így hatékonyan használható a vese tisztításához, amire a téli időszak után ugyancsak nagy szükség van. A tél jelentősen terheli ugyanis a vesét, ami tavaszra legyengül. A téli időszakban ráadásul jelentős mennyiségű lerakódás halmozódik fel a szervekben - májban, vesében, vastagbélben, tüdőben elsősorban -, aminek tisztítására fokozott figyelmet kell szentelni ilyenkor. A spárga vesetisztító tulajdonságánál fogva nagyon jól használható számos veseprobléma kezelésére, kivéve a vesegyulladás. Gyulladás esetén tilos fogyasztani! Érdemes odafigyelni a mennyiségre is, ugyanis nagy mennyiségben ingerelheti a vesét - ez annyit jelent, hogy ne együnk 1 hónapon keresztül minden nap spárgát, elég ha hetente két alkalommal illesztjük be az étrendünkbe.
Hatékony ellenszere a lerakódott koleszterinnek is, melyet képes az erekről lepucolni. Ezen túl más érrendszeri megbetegedések kezelésére is alkalmas, ilyen például a magas vérnyomás és az érelmeszesedés.
(Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás. Budapest: Édesvíz, 2009)

Fűszeres sült spárga tarhonyával
Hozzávalók 4 személyre
  • 25 dkg tarhonya
  • 0,5 l alaplé
  • 1 dl olaj
  • 0,5 kg spárga, megtisztítva és 5-6 cm-es darabokra vágva
  • 5 dkg aszalt szilva, apróra vágva
  • 5 dkg aszalt paradicsom, apróra vágva
  • 5 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 1/4 tk római kömény
  • 1/4 tk görögszéna
  • 1/4 tk koriandermag
  • 1/4 tk fekete mustármag
  • késhegynyi csili
  • 1 csapott teáskanál kakukkfű
  • 1 csapott tk őrölt fahéj
  • 1 cs petrezselyemzöld, megmosva és felaprítva
  • 1 cs kapor, megmosva és felaprítva
  1. Melegítsük fel az alaplevet egy fazékban.
  2. Forrósítsunk fel 2-3 ek olajat egy serpenyőben vagy fazékban, tegyük bele a tarhonyát, és kavargatva pirítsuk aranybarnára 4-5 perc alatt.
  3. A tarhonyát öntsük fel a forró alaplével, sózzuk meg és alacsony tűzön főzzük fedő alatt, amíg fel nem szívja az összes alaplevet. Kapcsoljuk ki a lángot, de hagyjuk rajta a fedőt, hogy tovább párolódhasson.
  4. Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg együtt a római köményt, görögszénát, koriandermagot, mustármagot. Tegyük mozsárba, és törjük meg. (Ha nincs mozsarunk, tiszta kávédarálóban is megőrölhetjük.)
  5. 3-4 evőkanál olajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, tegyük bele a spárgát, kavargatva pirítsuk 4-5 percig - amíg elkezd színt kapni.
  6. Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk egy percig együtt.
  7. Tegyük bele az aszalt szilvát és paradicsomot. Forgassuk össze.
  8. Szórjuk bele az összes fűszert: koriander, mustármag, római kömény, görögszéna, csili, fahéj, kakukkfű, só. Forgassuk össze.
  9. A fűszeres spárga egy harmadát tegyük félre, a többit forgassuk össze a tarhonyával. Tegyük bele a zöldfűszerek kétharmadát is.
  10. A maradék spárgát és zöldfűszert tálaláskor tegyük a spárgás tarhonya tetejére.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése