2012. április 10., kedd

Kínai sült spárga


A kínai sült spárga ebben a spárgaszezonban biztos fog még készülni, ugyanis egyszerű, gyors, izgalmas és egészséges, természetesen. Néhány mondatban már összefoglaltuk a spárga vesetisztító tulajdonságának előnyeit tavasszal itt, amit az alábbi receptben más hozzávalókkal tovább fokozhatunk. A petrezselyemzölddel például, ami a húgyhólyagot tisztítja. A húgyhólyag tisztítása támogatja a vesetakarítást, ugyanis a kínai felfogás szerint a vese páros szervének tekinthető. Ha barnarizst kínálunk a spárga mellé, akkor a tisztítás a vastagbélre is kiterjedhet. A kínai sült spárga tehát a tavaszi tisztítás egy további fogása lehet, amire az utóbbi hetekben kifejezetten törekszünk. Itt is, hátha ebben segíthetünk nektek. Ha kérdésetek van a témában, a megjegyzésben feltehetitek. Válaszolunk, amint tudunk...

Kínai sült spárga
Hozzávalók 4 személyre
  • 50 dkg zöld spárga, megtisztítva és 5 centis darabokra vágva
  • 1 dl olaj
  • 5 cikk fokhagyma
  • 2 dkg (ujjnyi darab) gyömbér
  • fél póréhagyma, megmosva és öt centis hosszú csíkokra vágva
  • 3 ek osztriga szósz (ázsiai élelmiszerüzletekben kapható)
  • 3 ek világos szójaszósz
  • 3 ek rizsbor
  • 1 ek rizsecet
  • 4-5 szem bors, frissen megőrölve
  • 1 tk szárított vagy 1 ek friss kakukkfű
  • csili, erősségtől és ízléstől függően
  • 1 csokor petrezselyemzöld, megmosva és durvára vágva
  1.  Keverjük össze a szójaszószt, rizsecetet, rizsbort egy csészében, és tegyük félre.
  2. Az olaj felét egy serpenyőben vagy wokban forrósítsuk fel, majd tegyük bele a spárgát, és kavargatva pirítsuk 2-3 percig. Akkor jó, ha picit elkezd megpirulni a széle, de még roppanós marad. Egy tányérra öntsük ki.
  3. A serpenyőben melegítsük fel az olaj másik felét, kavargatva pirítsuk meg a póréhagymát 1 perc alatt. Szedjük ki az olajból a spárgára.
  4. A hagyma után megmaradt olajban pirítsuk meg egy perc alatt a gyömbért és fokhagymát.
  5. Öntsük rá az összekevert szószt és az osztigaszószt. 
  6. Hintsük bele a borsot és a kakukkfüvet. Keverjük össze, és öntsük a spárgára.
  7. Forrón, petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. Kínáljunk mellé barnarizst, vagy bármi mást.

1 megjegyzés: