2012. április 28., szombat

Martilapu és shitake gomba paradicsomszószban


A martilapu nagyon érdekes és szép növény. És finom is! A virágai már március  elején megjelennek, a levelek azonban csak április közepe-vége táján bújnak elő. Az első tavaszi virágok egyike, április végéig virágzik. A virágokat február végétől április végéig, a leveleket áprilistól novemberig lehet gyűjteni. A martilaput meszes talajú, nedves, agyagos közegben lehet gyakorta megtalálni - itt találtam én is; patak- és folyópartokon, utak mentén, partoldalakon tömegesen megjelenik. Ezen kívül állítólag kavicsbányákban, frissen feltört területeken, lavinaomlások helyén is megél.


A martilapu "évelő, 5-15 cm magas növény. Szárait a virágzási időszakban vörösesbarna pikkelyek borítják. Virágai aranysárgák. Levelei hosszú száron, virágzás után jelennek meg, karéjosak, alsó oldaluk fehér filces."
(Eva-Maria Dreyer, Wolfgang Dreyer: Vadnövények, bogyók és gombák felismerése, gyűjtése és felhasználása. Budapest: Sziget, 2010)A martilapu azért lehet érdekes a gasztronómia számára, mert egészen különleges aromájú a levele - édeskés-kesernyés, gyantás ízű -, a virága pedig leginkább olyan, mintha nektárt falatoznánk. Mennyei! A virága egészen kora tavasszal jelenik meg, így három hónapig bőven ellát minket nektárral. A levele pedig áprilistól egészen novemberig szedhető, sokféleképpen felhasználható, alkalmazható. A zsenge tavaszi levelek remekül használhatóak salátákban, az idősebb leveleket érdemes megfőzni vagy megpárolni., ugyanis megkeményednek. A fent említett könyv szerint a paradicsomszósz remekül kiemeli az aromáját. Ezen a nyomvonalon indultunk el, de nem pároltuk a leveleket - annyira zsengék voltak -, hanem zöldfűszerként használtuk, és csak a végén kevertük a paradicsomszószba. Nagyon jól működött együtt: a paradicsomszósz, a shitakegomba és a martilapu levél...


A fent említett könyv szerint "a martilapu leveleit és virágait a szárral együtt szedjük le és használjuk fel. A leveleket zöldséges ételekhez, levesekhez és salátákhoz, a virágokat desszertekhez adhatjuk, valamint köhögés elleni teát is főzhetünk belőle. A martilapu C-vitamint, ásványi sókat, cserző- és nyálkaanyagokat, valamint illóolajat tartalmaz. Régóta ismert gyógynövény, melyet főképpen hörgőgyulladás ellen használnak." Mivel a levelek tavasszal zsengék, érdemes nyersen felhasználni őket, később megkeményednek, így  párolni vagy főzni kell őket: főképpen paradicsomszószban megfőzve jellegzetesen articsókás ízűek. A levelek az év során olyannyira megnőnek, hogy akár a 20 cm átmérőt is elérhetik. Ilyenkor a káposztalevelekhez hasonlóan tölteni is szokták.

A shitakegombával együtt kiváló tavaszi étel, ugyanis együttesen megjelenítik meg a tavasz frissességét, gazdagságát és a megújulásra való törekvésben is segítenek. A shitakegomba a kínai táplálkozás egyik komoly tartópillére, mely erőteljesen tonizálja a májat és a vért, emellett pedig hatékonyan erősíti az immunrendszert. Mindenféle daganatos megbetegedés esetén jól használható a test ellenálló rendszerének felépítéséhez, az egészséges szervezet pedig a tél erőteljesen meggyötört immunrendszerét építi újjá segítségével. Érdemes tehát 2-3 kalap shitakegombát időnként belecsempészni az ételeinkbe...

Martilapu és shitake gomba paradicsomszószban
Hozzávalók 4 személyre 
 • 10 dkg (kb. 40 db) martilapulevél, megmosva és vékony csíkokra vágva
 • 16 db közepes shitake gomba, forró vízbe beáztatva, majd kinyomkodva és felaprítva (az áztatóvizet fogjuk fel, és használjuk a szószhoz)
 • 50 dkg hámozott paradicsom-konzerv
 • 6 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
 • 2 dkg gyömbér, megtisztítva és apróra vágva
 • 2 tk ötfűszer-keverék
 • 1 dl olaj
 1.  Forrósítsunk fel egy wokot, öntsük bele az olajat, és azt is melegítsük fel.
 2. Tegyük bele a gombát, forgassuk át, majd pirítsuk 1-2 percig.
 3. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, keverjük alaposan el, és pirítsuk ismét 1-3 percig.
 4. Szórjuk rá az ötfűszer-keveréket, forgassuk össze, majd öntsük rá a paradicsomszószt és a gomba áztatólevét. Fedő alatt főzzük 15 percig.
 5. Tálalás előtt keverjük bele a martilapulevelek felét, a másik felét szórjuk a tetejére. 
Tálalás: Kínáljuk jázminrizzsel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése