2012. április 18., szerda

Pitypang - almás sütin és pizzán: gyors, olcsó, egészséges és egyszerű ételek hétköznapokra (is)


A pitypangot mindenki ismeri, hiszen a lányok gyermekkorukban ebből fonták a gyönyörű koszorút, a fiúk pedig a virággal fricskázták egymást. Az anyukák mindkettőnek "nagyon örültek/nek", hiszen a szárban lévő lé a ruhára folyva nehezen kimosható foltot hagy. Talán ebből ered a pitypang egyik félreértelmezése - gyermekkorunkban kutyatejnek mondták, és úgy szólt a fáma, hogy mérgező. Ez azonban komoly félreértés! A pitypang teljes egészében ehető! A konyhában hasznosítható az egész növény: a gyökere, a szára, a levele, a virága.
A levelét kora tavasszal érdemes szedni - virágzás előtt -, ugyanis ilyenkor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot és ilyenkor még kevésbé keserű; később már a növény a virágra gyúr. Most van az a pillanat, amikor egy-két hétig lehet gyűjteni mind a virágokat, mind a leveleket, ugyanis még találunk virágtalan példányokat - ezeknek a levelét gyűjtsük; viszont már nagyon sok tő virágba borult, sárga szőnyeggé változtatva a réteket, parkokat. A gyökereket gyűjthetjük szeptember után, egészen a tél beálltáig. Minél később gyűjtjük be őket, annál kevésbé keserűek, télen már inkább édeskés ízűek. Gyűjtésnél ügyeljünk rá, hogy benzingőztől távoli helyen gyűjtsünk! A városiaknak pedig érdemes a kutyafuttatókat is elkerülni...
És a favicc: "Miért nincs virág a réten? Mert a pity pang."


Szóval ebben a pillanatban a pity nem pang. Rengeteg van mindenhol. Sokan bosszankodnak is miatta, hiszen a kertüket elöntve tönkreteszi a szép gyepet. Nekik üzenjük, hogy ha írtják, ne dobják ki, hanem a leveleket vágják össze salátának, a gyökereket párolják meg, a virágokat tegyék salátába vagy párolják meg hirtelen vajon, a szárakat pedig rágcsálják el. Ha olyannyira sok lenne, hogy lehetetlen frissen felhasználni, akkor érdemes megmosva és száraz helyre kiterítve megszárítani, ugyanis a tisztító teakeverékek elengedhetetlen alapanyaga.

Nem csak pénzt spórolnak így - ennyivel kevesebb alapanyagot kell venni -, hanem a tavaszi tisztítást is hatékonyan támogathatják a testükben. A pitypang - vagy más néven gyermekláncfű - gyógynövény: fokozza az epe termelődését és az epehólyagból való kiürülését, valamint kiválasztását a májban. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és az epe működését. Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít. A szárakkal csinálhatunk egy két hetes tisztítókúrát, mely során naponta 5-6 szárat fogyasszunk el frissen. Szedjük le a virágot szárastul, és rágcsáljuk el a szárát. Nagyon jól hat például tavaszi fáradság ellen. A levél emellett erős vizelethajtó hatással bír, amit magas káliumtartalmának tudnak be.
"A gyermekláncfű több A-vitamint tartalmaz, mint a répa, emellett B- és C-vitamint, valamint keserűanyagot és káliumot, így az emésztőszervekre van nagyon jó hatással. A gyermekláncfű erősíti a májat, az epét és a vesét, ideális tavaszi tisztító kúrákhoz." (Eva-Maria Dreyer, Wolfgang Dreyer: Vadnövények, bogyók és gombák felismerése, gyűjtése és felhasználása. Sziget kiadó, 2010)


Nagyon sokféleképpen lehet használni a pitypangot, minden részét belekomponálhatjuk ételeinkbe, mégpedig a legkülönbözőbb állagokat és ízeket létrehozva. A leveleket rukkola helyett salátaként készíthetjük el - egy kevés balzsamecettel és néhány csepp olivaolajjal meghintve mennyei. Tehetjük pizzák tetejére, egyszerű tésztákra zöldfűszerként illetve salátaként, de akár egy egyszerű vajas kenyeret vagy egy furfangos szendvicset is feldobhatunk vele. A levelek enyhén keserű, diós-fűszeres ízűek, így nagyon jól illenek fűszeresebb ételekhez, az egyszerűbb ételeket pedig érdekesebbé teszik. A szárakat érdemes apróra aprítani, és a levelekhez keverve használni. Lédús, ropogós, kissé kesernyés, diós ízűek. A virágokat frissen salátákba keverhetjük, megfőzve szirupot vagy zselét készíthetünk belőlük, melyet kenyérre kenve fogyaszthatunk. A bimbókból vajon megpirítva remek levesbetét készülhet, ecetben eltéve pedig kaprot helyettesíthetünk vele.

Pizza fehér spárgával és pitypanggal
Hozzávalók 4 személyre
Tésztához:

  • 50 dkg BL 55-ös liszt (sima fehér liszt)
  •  2,5 dl víz
  • 1 tk só
  • 1 kk cukor
  • 5 g élesztő (csomagoláson meg van adva, hogy mennyi liszthez használandó, ennek megfelelően osszuk a tasakot)
    Feltéthez:
    • 4 szál fehér spárga, megtisztítva és vékony karikákra vágva
    • 5 cikk fokhagyma, megtisztítva és vékony lapokra vágva
    • 1/4 póréhagyma, megmosva és vékony csíkokra vágva
    • 10 dkg szalonna, zsírjára kisütve
    • 5 ek tejföl
    • 10 szem olivabogyó
    Frissen:
    • 20 dkg pitypanglevél, megmosva és 5 cm-es darabokra vágva
    • 5-6 levél medvehagyma, megmosva és vékony csíkokra vágva
    1. 1 dl meleg vízben futtassuk meg az élesztőt a cukorral.
    2. Közben szórjuk egy tálba a lisztet, keverjük hozzá a sót, majd gyúrjunk a maradék víz és a felfutott élesztő segítségével rugalmas tésztát. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és tegyük meleg, huzatmentes helyre kelni egy fél órára.
    3. Közben készítsük elő a zöldségeket a hozzávalóknál megadott módon.
    4. A tésztát - miután megkelt - nyújtsuk vékonyra, tegyük kiolajozott tepsibe. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (nálunk gáz legmagasabb fokozat).
    5. Kenjük a tésztára a tejfölt egy kanállal, szórjuk rá a fokhagymát, a pórét és az olajbogyót.
    6. Tegyük kb. 20 percre - amíg megpirul a teteje és a tészta széle - meleg sütőbe.
    7. Miután kivesszük a sütőből szórjuk rá a kisütött szalonnát, tálaláskor szórjuk rá a friss zöldeket.
    Almatorta tojás nélkül, pitypangvirágokkal
    Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához
    Tésztához:
    • 25 dkg liszt
    • 15 dkg hideg vaj
    • 2 ek nádcukor
    • 5 ek víz
    • 1 kk só
    Feltéthez:
    • 4 db zöldalma
    • 2 citrom kifacsart leve
    • 1 ek kukoricakeményítő
    • 1 ek nádcukor
    • 1 kk ötfűszerkeverék
     Frissen:
    • 18-20 db pitypangvirág 
    1.  A lisztet tegyük egy tálba, szórjuk bele a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá a vajat.
    2. A vajat morzsoljuk el a liszttel morzsalékos állagúra.
    3. Öntsük hozzá a vizet és gyúrjunk belőle ruganyos tésztát.
    4. Csomagoljuk folpackba és tegyük fél órára mélyhűtőbe.
    5. Az almákat mossuk meg, vágjuk ketté és csumázzuk ki, majd vágjuk vékony szeletekre.
    6. Keverjük az almához a citromlevet és a kukoricakeményítőt.
    7. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gáz legnagyobb fokozat nálunk).
    8. Egy 26 cm-es tortaformát vajazzunk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a tortaformát úgy, hogy az oldalára is jusson tészta.
    9. Szépen rendezzük el rajta körben az almaszeleteket, szórjuk meg nádcukorral és hintsük meg egy szita vagy teaszűrő segítségével az ötfűszer-keverékkel.
    10. Tegyük előmelegített sütőbe a tortát, és süssük kb. 25 percig vagy amíg az alma és a tészta aranybarna színt nem kap.
    11.  A tálaláskor rendezzük el rajta a pitypangvirágokat ízlás szerint.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése